Δις διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Μητροπολίτης Αμμοχώστου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/10 στη Θεολογοκή Σχολή Αθηνών η νενομισμένη διαβεβαίωση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ.Βασιλείου για την απόκτηση του δεύτερου Διδακτορικού τίτλου με θέμα: "Η γνώση του Θεού κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό".
Ως γνωστό ο Μητροπολίτης Βασίλειος διακρίνεται και αναγνωρίζεται σε πανορθόδοξο επίπεδο για τη Θεολογική του παιδεία. Γεννήθηκε στο χωριό Μάνδρες Αμμοχώστου.
 
Tην 1ην Μαρτίου 1948.  Εντάχθηκε δτην αδελφότητα της Μονής  Αποστόλου Βαρνάβα (1960), όπου παρέμεινε μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974.  Φοίτησε στην Ιερατική Σχολή « Απόστολος Βαρνάβας» (1967 – 1970) και στη συνέχεια στο Α´ Γυμνάσιο  Αρρένων  Αμμοχώστου (1970 – 1974). Τις θεολογικές του σπουδές τις πραγματοποίησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου  Αθηνών κατά τα έτη 1974 – 1978. Το 1978 έκανε μεταπτυχιακέδ σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Φριβούργου  Ελβετίας.
Παρακολούθησε διετή κύκλο μαθημάτων Κοινωνιολογίας στο Τμήμα «Δικαίου και Οικονομικών και Κοινωνικών  Επιστημῶν», καθώς και Θεολογικά μαθήματα στη Θεολογική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου. Παράλληλς ολοκλήρωσε μελέτη Διδακτορικής Διατριβής με θέμα: «Οντολογική διάκρισις ουσίας και ενεργείας και γνώσεως του Θεού κατά τον  Αγιον Μαξιμον τον  Ομολογητήν», στη Γαλλική γλώσσα.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1970. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Θεολογική Σχολή Αθηνῶν υπηρέτησε ως Διάκονος του ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας (1974 – 1975) και του Μητροπολιτικού Ναού  Αθηνῶν (1976 – 1978). Το 1981 χειροτονήθηκε στην Κυπρο Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης. Το 1981 ανέλαβε Προϊστάμενος της  Ελληνικής Ενορίας Γενεύης.  Από το 1982 μέχρι το 1991 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της  Ιεράς Μητροπόλεως  Ελβετίας.

Το 1991 ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της  Εκκλησίας Κυπρου και τοποθετήθηκε προϊστάμενος του  Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας.

Την 7ην Φεβρουαρίου 1996 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο ως Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος και η χειροτονία του σε Επίσκοπο έγινε την 28ην  Απριλίου 1996.

Την 11ην Μαϊου 2007 εξελέγη ψήφω κλήρου και λαού Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και ενθρονίσθηκε την 12ην Μαΐου στο Παραλίμνι.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής «Πίστεως και Τάξεως» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Εκπροσωπεί την Εκκλησία Κύπρου στον Θεολογικό Διάλογο  Ορθοδόξου – Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Είναι επίσης μέλος του Ακαδημαϊκού Προσωπικού της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου. Είναι ο μοναδικός Ιεράρχης της Κύπρου που αποκτά δεύτερο Διδακτορικό Δίπλωμα. Ασκεί πλούσιο πνευματικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο στην επαρχία του.

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων