Η κόκκινη Κύπρος στο χάρτη του ECDC, το σημείο 0 και το crash test των μέτρων

Στην πιο κρίσιμή της καμπή από το Μάρτιο βρίσκεται η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, που, όπως και οι πλείστες χώρες της Ε.Ε, βιώνει ένα πολύ επιθετικό δεύτερο κύμα της πανδημίας. Κρίσιμη επειδή είτε θα ελεγχθεί η έκρηξη κρουσμάτων με ευλαβική τήρηση των όλων μέτρων, είτε θα βρεθούμε στο καθόλου μακρινό ενδεχόμενο πλέον, να δούμε φαινόμενα ανεξέλεγκτης διασποράς σε όλη την Κύπρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα 188 κρούσματα, τα 140 από ιδιωτική πρωτοβουλία

Η χώρα μας εδώ και δύο εβδομάδες, έχει μια πολύ ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών της δεικτών, που είχαν ως αποτέλεσμα από το ιδανικό κίτρινο στο χρωματικό χάρτη της Ε.Ε που σχετίζεται με τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, να βρεθεί στο κόκκινο. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων ECDC, που μετρά την επικινδυνότητα για την COVID-19, η κατάσταση στην Κύπρο τις τελευταίες 14 μέρες, είναι τέτοια που τοποθετεί όλη τη χώρα στο κόκκινο χρώμα. Σημειώνεται πως μέχρι αργά χθες το βράδυ, η Ελλάδα στον χρωματικό χάρτη, βρισκόταν στο πορτοκαλί, δύο στάδια επικινδυνότητας πίσω από την Κύπρο.
 

Η εκτόξευση της επιδημιολογικής καμπύλης στην Κύπρο, οφείλεται κυρίως στην έκρηξη των κρουσμάτων στην επαρχία Λεμεσού, που καταγράφει 180 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, με την επαρχία Πάφου να ακολουθεί με 80 περιστατικά ανά 100,000.

«Πλέον έχουμε μπει σε μια πολύ επικίνδυνη φάση, που είναι πολύ εύκολο να εκτροχιαστεί και να έχει σοβαρές συνέπειες και στην υγεία του κόσμου», υπέδειξε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούτης. Ο ειδικός στο έλεγχο λοιμώξεων ανέφερε πως οι επιστήμονες θεωρούν ότι η κατάσταση στη Λεμεσό, είναι κατά πολύ χειρότερη από αυτή της Αραδίππου, που στο πρώτο κύμα της πανδημίας, βίωσε την πιο μεγάλη έξαρση. «Το πιστεύουμε αυτό για δύο λόγους. Πρώτον επειδή η αθροιστική επίπτωση των περιστατικών στη Λεμεσό, είναι πολύ αυξημένη και δεύτερον επειδή είναι μια μεγάλη πόλη που έχει πολλές “ευκαιρίες” για επαφή και άρα για μετάδοση του ιού. Επίσης, πιστεύουμε με αυτά που είδαμε, ότι υπάρχει αυξημένη ενδοκοινοτική μετάδοση στη Λεμεσό. Δεν μιλάμε πλέον για clusters, αλλά για κανονική μετάδοση μέσα στην κοινότητα. Όπου κι εάν πηγαίνει κάποιος είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει κάποιο θετικό περιστατικό και να μεταδίδει. Αυτά συνηγορούν ότι είναι όντως στο κόκκινο και ότι όντως χρειάζονται μέτρα για να ελεγχθεί το συντομότερο η μετάδοση».

Πληροφορίες αναφέρουν πως στις υπόλοιπες επαρχίες, τα κρούσματα είναι σταθερά αυξημένα αλλά όχι στα οριακά επίπεδα της Λεμεσού και της Πάφου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού
 
1,412 περιστατικά σε 22 μέρες
Μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 1,412 περιστατικά της νόσου, που είναι σχεδόν το 45% του συνόλου των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας (3,154). Αυτό που προκαλεί τεράστια ανησυχία, είναι η αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας (R), ο οποίος πλησιάζει πλέον το 2. «Αυτό δείχνει ότι με τον τωρινό αριθμό επαφών που υπάρχει, κάθε θετικό άτομο θα μεταδώσει σε άλλα δύο τον ιό. Οπόταν καταλαβαίνετε πως με τα χθεσινά 188 περιστατικά, θα γίνουν  376 την επόμενη εβδομάδα, εάν δεν μειωθούν οι επαφές», σημείωσε ο κ. Τσούτης.

Είναι η ανάλυση αυτών των στοιχείων που κτύπησε καμπανάκι κινδύνου στο Υπουργείο Υγείας, που με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και έπειτα από τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφάσισε χθες επέκταση των παγκύπριων μέτρων και μίνι lockdown στη Λεμεσό και την Πάφο. Οι μάσκες παντού, είναι ένα μέτρο που προστίθεται από σήμερα στην καθημερινότητα των πολιτών με τους κατοίκους των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, να βιώνουν από απόψε και για τις υπόλοιπες δύο εβδομάδες, κέρφιου μετά της έντεκα το βράδυ, που θα έχει διάρκεια μέχρι τις πέντε το πρωί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ποιους χώρους και ποιοι δεν υποχρεούνται να φοράνε μάσκα σε δημόσιους χώρους

Το σημείο μηδέν της πανδημίας
Τα μέτρα στοχεύουν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, ώστε η χώρα μας να μπει στο χειμώνα με καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες. Ο χειμώνας, θεωρείται το σημείο μηδέν της πανδημίας, αφού οι επιπτώσεις εκτιμάται πως θα είναι πολλαπλάσιες των σημερινών, εάν συνυπάρξει ο κορωνοϊός με άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη.
 
Το εφιαλτικό σενάριο να μην υπάρχουν επαρκείς κλίνες για ασθενείς της covid-19, προσπαθεί να αποκλείσει το Υπουργείο Υγείας, που άρχισε ήδη συζητήσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ώστε εάν παραστεί ανάγκη να δημιουργηθεί και άλλο νοσοκομείο Αναφοράς. Το πρόβλημα θα είναι, εάν γεμίσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, αφού οι εκπαιδευμένοι γιατροί είναι συγκεκριμένοι.

«Ελπίζουμε ότι τα μέτρα της επόμενης εβδομάδας, θα αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα από το τέλος αυτής της εβδομάδας. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες, που αποτελούν αυστηροποίηση των προηγούμενων, περιμένουμε να έχουν αποτέλεσμα σε μία εβδομάδα. Πιστεύω, πως μετά το Σαββατοκυρίακο θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια βελτίωση στους επιδημιολογικούς μας δείκτες», ανέφερε στον REPORTER, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούτης τονίζοντας πως χωρίς τη συμβολή του κόσμου, δεν θα αποδώσει κανένα μέτρο.   

Σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, που είναι ένας μαραθώνιος όπως επαναλαμβάνει ο υπουργός Υγείας, πέραν των πολυάριθμων υπηρεσιών που εμπλέκονται, θα επιστρατευτούν και άλλες, σε πρώτο στάδιο για σκοπούς επιτήρησης των μέτρων. 'Ηδη άρχισαν συζητήσεις και για την εμπλοκή της Πολιτικής Άμυνας, στη μάχη κατά του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού