Αξιολογούν τα πρώτα δεδομένα, ενώπιον του Υπουργικού η επιδημιολογική εικόνα

Συναγερμό σε όλα τα επίπεδα έχει προκαλέσει από τη μία ο νέος τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μας και από την άλλη η αύξηση των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα. Τα βλέμματα πλέον, είναι στραμμένα στα νοσοκομεία, όπου αυξήθηκαν οι ασθενείς me covid-19, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες να ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το σχέδιο δράσης ανάλογα με τις νοσηλείες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα 127 κρούσματα, αυξάνονται οι εισαγωγές-Κινδυνεύουν οι ευπαθείς ομάδες

Σήμερα, θεωρείται κρίσιμη ημέρα αφού θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση και αποτίμηση της απόδοσης των μέτρων που λήφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, τόσο τοπικά στη Λεμεσό, όσο και στην υπόλοιπη Κύπρο. Η ομάδα επιδημιολογικής επιτήρησης, έχει προβεί σε μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων και αναμένεται να παραδώσει την Εθνική Αναφορά για την πορεία της πανδημίας, στην οποία ενσωματώθηκαν τα στοιχεία της έκρηξης κρουσμάτων, των τελευταίων ημερών.

Ο Υπουργός Υγείας θα έχει το πρωί συνάντηση με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, όπου θα συζητηθεί η επιδημιολογική εικόνα σε κάθε περιοχή. Την κατάσταση θα παρουσιάσει στη συνέχεια ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις 10:30.  

Αυτή τη στιγμή στο κόκκινο βρίσκεται η Λεμεσός, που συγκεντρώνει και τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων, ωστόσο αρκετά περιστατικά καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πόλη της Πάφου και στην Πόλη Χρυσοχούς, κάτι που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μέχρι στιγμής μόνο τον Οκτώβριο εντοπίστηκαν 1224 κρούσματα, με τα 967 από αυτά να καταγράφονται, μάλιστα το τελευταίο δεκαήμερο.
 
Πίσω από τους μεγάλους, για το μέγεθος της χώρας μας, αριθμούς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βρίσκονται άνθρωποι, κάποιοι εκ των οποίων ενδέχεται να χρειαστούν νοσηλεία τις επόμενες ώρες ή και μέρες. Το ζήτημα είναι, πως όσα πιο πολλά άτομα νοσήσουν ταυτόχρονα, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να δοκιμαστεί το σύστημα υγείας και είναι γι’ αυτό το λόγο που οι αρμόδιες υπηρεσίες, με απανωτές εκκλήσεις ζητούν από όλους να τηρούν τα μέτρα, αφού μόνον έτσι θα ανακοπεί η φρενήρης πορεία της πανδημίας.

Οι ειδικοί συστήνουν στον κόσμο ψυχραιμία και υπομονή, προκειμένου να δοθεί χρόνος στα μέτρα να αποδώσουν και να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. «Ζητούμε από τον κόσμο να κάνει υπομονή, επειδή υπάρχει ανάγκη να μπούμε στο χειμώνα με μια σχετικά καλή και ελεγχόμενη επιδημιολογική εικόνα. Αυτό που λέμε πως είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, δεν το λέμε για να τρομάξουμε τον κόσμο, ούτε για να δημιουργήσουμε πανικό. Έτσι είναι, πάντα απευθυνόμασταν με διαφάνεια προς τον κόσμο, δεν του κρύψαμε τίποτα», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Ζωή-Δωροθέα Πανά.

Η Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, κάλεσε όλους όσοι είναι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, να τηρούν το μέτρο της αυτοαπομόνωσης, ακόμα κι αν λάβουν με καθυστέρηση οδηγίες από την ομάδα ιχνηλάτησης.
 
«Είναι σημαντικό, να συμβάλει ο καθένας από εμάς στη μη διασπορά του ιού, είτε με την αυτοαπομόνωση, αν είμαστε επαφές κρουσμάτων, είτε με τον περιορισμό το επόμενο διάστημα των δραστηριοτήτων μας. Πρέπει να συναθροιζόμαστε στα απολύτως απαραίτητα και να μειώσουμε τις επαφές μας, δεν χρειάζεται να βγει περιοριστικό μέτρο για τις διακινήσεις», υπέδειξε σημειώνοντας πως οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μέτρο του social bubble, της ομαδοποίησης δηλαδή επαφών.
 
«Πρέπει να εφαρμοστεί όχι μόνο στον εργασιακό χώρο, αλλά ενδεχομένως και στην κοινωνική μας ζωή. Να είμαστε με την οικογένειά μας και με όσους είναι απαραίτητο να έχουμε επαφή. Εάν θέλουμε να πετύχει αυτό το εγχείρημα πρέπει να περιορίσουμε τις επαφές μας. Γι’ αυτό πρέπει να δείξουμε υπομονή», ανέφερε καταλήγοντας η κ. Πανά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα