Πρόβατα, χοίροι και γαϊδούρια στον κατάλογο ζώων συντροφιάς-Ενστάσεις από βουλευτές

Για πρώτη φορά στην Κύπρο καταρτίζεται κατάλογος με ζώα τα οποία δικαιούνται να τίθενται προς πώληση σε κατάστημα πώλησης ζώων συντροφιάς (pet shops) και γίνεται προσπάθεια να ρυθμιστεί το θέμα αυτό που προκαλεί όμως αντιδράσεις και ενστάσεις αλλά εγείρει και πολλά ερωτήματα.
 
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε πως στη σημερινή συζήτηση τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα για την φροντίδα των ζώων, τις διαστάσεις των κλουβιών, ποια ζώα δικαιούται να έχει κάποιος σε ένα κατάστημα προς πώληση, ποια ζώα θα μπορεί να έχει κάποιος στο σπίτι του,  την ευθύνη φροντίδας, τις επιθεωρήσεις στα καταστήματα ζώων αλλά και θέματα που σχετίζονται με τις άδειες των τοπικών αρχών για τα ζώα στην αυλή κάποιου και την γενικότερη ευημερία τους, το χρόνο κράτησής τους σε κλουβιά κλπ.

Τόνισε ότι είναι ένα θέμα που έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια.

«Θυμάμαι να έχει αρχίσει η συζήτηση από το 2008 και οι διάφορες διαβουλεύσεις και φτάσαμε τώρα στη συζήτηση και ελπίζω ότι με την συνεισφορά όλων θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό κανονισμό και μια καλή ρύθμιση για την πώληση ζώων», ανέφερε.
 
Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι τα pet shops  θα έχουν τώρα ένα κατάλογο ζώων και αυτός θα καθορίζει ποια ζώα θα μπορούν να πωλούν. Πρόσθεσε επίσης ότι στον κατάλογο ζώων που θα μπορεί να έχε κάποιος στην αυλή του, υπάρχει μια σειρά από ζώα για τα οποία έχουν εγερθεί ενστάσεις.

«Είναι λίγο περίεργο να μείνει σε αυτό τον γενικό κατάλογο το δικαίωμα να έχω άλογο, γαϊδούρι, γουρούνι, πρόβατα και αίγες μέσα στην αυλή μου. Επομένως εγώ το βλέπω ως εισήγηση να κάνουμε ένα τρίτο κατάλογο και να μπορώ να έχω γαϊδούρι να περιφέρεται στην αυλή, νοούμενου ότι θα είμαι σε συγκεκριμένες περιοχές και δεν θα ενοχλείται ο γείτονας. Να βάλουμε μια σειρά από προδιαγραφές, πότε δικαιούμαι να έχω αυτά τα ζώα στην αυλή», εξήγησε.
 
Για τα ζώα που πωλούνται στα καταστήματα είπε ότι κατατέθηκαν εισηγήσεις από οργανώσεις, αλλά σίγουρα ο κατάλογος περιέχει λιγότερα ζώα από αυτά που μπορεί να αγοράσει σήμερα ο οποιοσδήποτε.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιορισμός στα ζώα που μπορεί να πωλήσει κάποιος, η γενικότητα της λειτουργίας ως τώρα ήταν στο ότι κάποιος μπορεί να έχει το οποιοδήποτε ζώο, αλλά να βεβαιώνεται ότι ευημερεί.  Για πρώτη φορά κάνουμε κάτι τέτοιο, κατάλογο δηλαδή για να καθορίζει ποια ζώα μπορεί κάποιος να πωλήσει», είπε.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε πως είναι άλλο να έχω αυλή στο κέντρο της πόλης με γουρούνια και αίγες και άλλο να έχω ένα γαϊδούρι σε αυλή, ίση με δύο γήπεδα ποδοσφαίρου.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει η νομική ευχέρεια σε μια τοπική αρχή να απαγορεύσει την διάθεση ζώων στην αυλή, να τα κρατάς δηλαδή στην αυλή σου και επομένως, όπως εξήγησε, αυτό συζητείται πότε έχουμε σύγκρουση σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Η μια νομοθεσία λέει επιτρέπεται το βόδι σε ένα pet shop αλλά μια τοπική αρχή δεν θα μου επιτρέψει στην αυλή μου να έχω για ζώο ένα βόδι», ανέφερε.
 
Ο Βουλευτής Νίκος Κέττηρος ανέφερε πως περιλαμβάνονται στο παράρτημα που κατέθεσε το Υπουργείο Γεωργίας ως ζώα συντροφιάς χοίροι, πρόβατα, βοοειδή, γαϊδούρια και πολλά άλλα χωρίς να καθορίζονται προϋποθέσεις για την φύλαξή τους, στις οικίες.

«Πολλά τα ερωτήματα και παράδοξα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε, δεν ξέρω αν η κοινή λογική μπορεί να βοηθήσει, αλλά να ξέρετε ότι η ευημερία των ζώων είναι το πρώτιστο που μας ενδιαφέρει», ανέφερε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Οι επικίνδυνες παραλίες, οι πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο και οι ενέργειες διάσωσης του ΚΣΕΔ