Σε τρεις περιοχές καλπάζει ο κορωνοϊός-«Εάν χρειαστεί θα παρθούν νέα μέτρα»

Τρεις είναι οι περιοχές στο κόκκινο σε ολόκληρη την Κύπρο, λόγω ευρείας διασποράς του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha, πέραν από τη Λεμεσό, πολλά κρούσματα καταγράφηκαν στην πόλη της Πάφου καθώς και στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς.

«Οι περιοχές με αυξημένο φορτίο νοσηρότητας είναι πρώτα απ’ όλα η Λεμεσός και μετά ακολουθούν η Πάφος και η Πόλη της Χρυσοχούς. Αυτές οι τρεις περιοχές, αλλά πρωτίστως η Λεμεσός, απ’ ότι φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία, έχουν τα περισσότερα κρούσματα. Γι’ αυτό πήραμε τα στοχευμένα μέτρα» υπέδειξε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Όπως υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα δείξουν οι επόμενες ημέρες εάν θα έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα, σημειώνοντας πως ακολουθήθηκε η εισήγηση των ειδικών και πως αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και σε άλλες χώρες. «Λόγω της κρισιμότητας αναθεωρούνται σε καθημερινή βάση, τα δεδομένα. Έχω συνάντηση σήμερα και αύριο το πρωί με κάποιους ειδικούς, ώστε εάν χρειαστεί να παρθούν περαιτέρω μέτρα, να παρθούν. Εμείς αξιολογούμε σε καθημερινή βάση τα αποτελέσματα, γεωγραφικά και ποιοτικά για να λάβουμε έγκαιρα μέτρα».

Αναφερόμενος στις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται δημόσια από τους επιδημιολόγους και ειδικά στη θέση του Λεόντιου Κωστρίκη, πως τα μέτρα που λήφθηκαν δεν θα αποδώσουν, ο υπουργός Υγείας, υπέδειξε πως δεν μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα κάποιου να εκφράζεται δημόσια. «Κάνουμε συστάσεις στη μονάδα να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους και από τη στιγμή που λαμβάνονται αποφάσεις κατά πλειοψηφία και υιοθετούνται, να τις στηρίζουν. Είναι θεμιτό κατά καιρούς κάποιοι να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά καλό θα ήταν να μην εκφράζονται δημόσια, επειδή συγχύζουν τον κόσμο».

Ερωτηθείς εάν η εκτίμηση είναι πως θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, υπογράμμισε πως «όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, πως πρέπει να παρέλθουν κάποιες μέρες για να δούμε τι απόδοση θα έχουν τα μέτρα. Τα μέτρα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση, ώστε εάν έχουμε ενδείξεις πως μπορεί να μην δουλεύουν στο βαθμό που θέλουμε, δεν θα περιμένουμε μία και δύο εβδομάδες. Είμαι της φιλοσοφίας να πάρουμε έγκαιρα μέτρα, παρά να καθυστερήσουμε. Τον περασμένο Αύγουστο πήραμε τα πιο αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη με διάρκεια μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Προτιμούμε τα τοπικά μέτρα, εκεί που υπάρχει έξαρση αλλά λαμβάνουμε και οριζόντια».

Σ΄ ότι αφορά στον δημόσιο τομέα και εάν θα προωθηθεί η τηλεργασία, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως αξιολογείται από το Υπουργείο Οικονομικών. «Σε άλλες χώρες αυτό έγινε στη δημόσια υπηρεσία, επειδή ο κόσμος μετακινείται με τραμ και λεωφορεία. Για μένα είναι πιο σημαντικό, να ευαισθητοποιήσουμε ώστε να τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας».

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου κλήθηκε να αναφερθεί και στις επικρίσεις πως επιρρίπτονται συνεχώς ευθύνες στους πολίτες, ενώ όταν υπάρχει επιτυχία των μέτρων την καρπώνεται η Κυβέρνηση. Όπως είπε «ουδέποτε κουνήσαμε το δάκτυλό μας στους πολίτες, συστάσεις κάνουμε. Ουδέποτε εγώ ή ο Πρόεδρος της Δημοκρτίας βγήκαμε μπροστά να πάρουμε τα εύσημα. Αντιθέτως τα εύσημα δίνονται στον κόσμο και τους επαγγελματίες υγείας».

Υπέδειξε δε, πως «χωρίς τη στήριξη του κόσμου και την τήρηση των μέτρων, δεν θα έχουμε μείωση των κρουσμάτων. Πολλοί μπορεί να αρνούνται ότι έχουμε να κάνουμε με μια θανατηφόρα πανδημία, αλλά δυστυχώς έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκόσμια. Από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία, η οποία εάν δεν ελεγχθεί θα έχουμε εκατοντάδες θανάτους στην Κύπρο και εφόσον δεν υπάρχει εμβόλιο και στοχευμένη θεραπεία, η μόνη θεραπεία, είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. Γι’ αυτό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», σημείωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο