Το όπλο της ιχνηλάτησης, οι δείκτες θνησιμότητας και οι επόμενες κρίσιμες μέρες

Καμπανάκι κινδύνου κτυπά τις τελευταίες ημέρες η ανησυχητική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο, με τους αρμοδίους να δίνουν μάχη με τον χρόνο, ώστε να σπάσουν τις αλυσίδες μετάδοσης το συντομότερο δυνατόν και να μειώσουν την διασπορά του ιού.
 
Οι επιδημιολόγοι, που χαρακτηρίζουν κρίσιμες τις επόμενες μέρες, παρακολουθούν την κατάσταση και ευελπιστούν στην μείωση των κρουσμάτων, μετά και την λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ενώ την ίδια ώρα συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή και απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων, τονίζοντας πως τα κρούσματα απειθαρχίας θα οδηγήσουν την κατάσταση εκτός ελέγχου.  
 
«Είναι μια ανησυχητική κατάσταση, διότι διαπιστώσαμε μεγάλη αύξηση στον ημερήσιο αριθμό διαγνώσεων και είδαμε αρκετές συρροές, κυρίως στη Λεμεσό, που δυστυχώς μεγάλωσαν. Παράλληλα, εμφανίστηκαν περιστατικά και σε άλλες περιοχές, επομένως, συνολικά θα λέγαμε ότι είναι μια κατάσταση ανησυχητική, την οποία πρέπει να τη δούμε με πολλή προσοχή», ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER, o Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Νικολόπουλος. 
  
Ερωτηθείς εάν χάθηκε το όπλο της ιχνηλάτησης, ο Γιώργος Νικολόπουλος, ξεκαθάρισε ότι ακόμη δεν έχει χαθεί ακόμη το παιχνίδι, ωστόσο τόνισε πως βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς, όπως είπε, κάμφθηκε η δυνατότητά της να μας προσφέρει, όσα μας πρόσφερε την προηγούμενη περίοδο.
 
«Βέβαια, την ιχνηλάτηση τη συνεχίζουμε, ακόμη και εάν χειροτερέψουν τα πράγματα. Είναι αρκετά χρήσιμη και μάλιστα σε συγκεκριμένους χώρους όπως, γηροκομεία, νοσοκομεία, σχολεία κτλ. Εκτιμώ ότι ακόμη δεν έχει χαθεί το παιχνίδι. Άλλωστε υπάρχουν στελεχωμένα άτομα, που προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια».
 
Όπως υπέδειξε ο επιδημιολόγος και επίκουρος καθηγητής, επιχειρήθηκε μια προσπάθεια αποκέντρωσης, δηλαδή να μην χρειάζεται όλα να εκπορεύονται από το Υπουργείο Υγείας. Να ξεκινάει, δηλαδή, μια διαδικασία από το ίδιο το άτομο που μολύνεται, το οποίο θα πρέπει να καταγράφει τις επαφές του και να έχει έτοιμη τη λίστα για να δοθεί στο Υπουργείο και στο χώρο εργασίας που βρίσκεται. Έτσι, με το που εντοπίζεται το θετικό κρούσμα, πρέπει να εντοπίζονται οι επαφές για να παραμένουν σπίτι και να δίνεται ο χρόνος στην ομάδα του Υπουργείου να διαχειριστεί την κατάσταση.
 
Πρώτα αξιολόγηση και μετά αποφάσεις 
Οι επόμενες μέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές σε σχέση με τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, αφού οι ειδικοί θα περιμένουν να δουν εάν έχει αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα προς το καλύτερο. Σε αντίθετη περίπτωση, το Υπουργείο Υγείας θα κληθεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα. 
 
Όπως ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος, «χρειαζόμαστε λίγες μέρες ακόμη για τη λήψη νέων μέτρων, αφενός διότι λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες είχαν χαρακτήρα γενικό για την επικράτεια της Κύπρου αλλά και ειδικό για τη Λεμεσό, αλλά θα πρέπει να δούμε αν μας έχουνε βοηθήσει κάπως και ταυτόχρονα να κοιτάξουμε με λεπτομέρεια τα στοιχεία τα οποία έχουμε. Πρέπει να δούμε επίσης, πώς διαμορφώνεται η επιδημιολογική κατάσταση, ο αριθμός αναπαραγωγής και εάν συνεχίζεται το φαινόμενο με αυξητικούς ρυθμούς».
 
Ταυτόχρονα, η προσοχή είναι στραμμένη στα νοσοκομεία και στις εισαγωγές, με την αύξηση θανάτων να είναι ο μεγαλύτερος φόβος για τους αρμοδίους. 
 
«Είναι κρίσιμος ο δείκτης, γιατί αν συνεχίσουν, σε κάποια φάση θα έχουμε βαριές νοσηλείες και αργότερα θανάτους. Αυτό το είδαμε να συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων, συνοδεύεται από βαριές νοσηλείες και θανάτους. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, αφού έχει δέκα θανάτους περίπου, κάθε μέρα. Δηλαδή, σαν να έχουμε στην Κύπρο, ένα θάνατο κάθε μέρα. Δεν θέλουμε κανένα θάνατο αν είναι δυνατόν και καλό είναι να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο».
 
Ο κ. Νικολόπουλος εξήγησε πως υπάρχουν κάποιοι δείκτες, οι οποίοι λένε ότι στις 14 μέρες η θνησιμότητα πρέπει να είναι κάτω από το ένα ανά εκατομμύριο πληθυσμό, δηλαδή το πολύ σε δυο βδομάδες για τον πληθυσμό της Κύπρου, να έχουμε ένα θάνατο.
 
«Επαναλαμβάνω όμως, ότι στόχος μας είναι να μην πεθάνει κανένας και δεν περισσεύει κανένας σε αυτή την προσπάθεια. Σίγουρα, κάποια πράγματα είναι αναπόφευκτα, αλλά ο στόχος είναι αυτός. Να μην αρχίσουμε δηλαδή να βλέπουμε θανάτους και κυρίως αυξητικό αριθμό θανάτων. Όταν βλέπεις αρκετούς θανάτους, σημαίνει ότι το πράγμα έχει υποχωρήσει. Τους θανάτους θα τους δεις τέσσερις βδομάδες μετά».
 
Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, εξήγησε ότι η Κύπρος, όπως και όλες οι χώρες, βιώνουν μια πανδημία, που είναι ανάμεσα στα χαρακτηριστικά τους, οι εξάρσεις. Χαρακτηριστικά τους επίσης είναι η νοσηρότητα, η θνησιμότητα, η διαταραχή του κοινωνικού ιστού και συνεπακόλουθο η διαταραχή της οικονομικής δραστηριότητας. 
 
Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, ο επιδημιολόγος, μάς παρέπεμψε σε παλαιότερες πανδημίες, συγκρίνοντάς τις με το σήμερα. «Αν πάει κάποιος στην πανδημία της γρίπης του 18’, θα δει αντιδράσεις εκείνης της εποχής, στον εμβολιασμό και στη χρήση μάσκας. Εάν πάμε πιο πίσω στην πανώλη τον 15ο αιώνα θα δει ότι αφάνισε το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης. Ενώ και στον λοιμό της Αθήνας, περιγράφονται τα ίδια πράγματα, με νοσηρότητα και θνησιμότητα, ενώ ο κόσμος έπαψε να πιστεύει και να μην συμμορφώνεται με τους νόμους και ήταν κάτι που προσδιόρισε μάλιστα την έκβαση του Πελοπονησιακού πολέμου γιατί πέθανε και ο Περικλής κτλ. Άρα όλες οι πανδημίες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ασχέτως αν είμαστε σε μια κοινωνία παγκοσμιοποιημένη και εξελιγμένη. Άρα και η Κύπρος θα βιώσει το δεύτερο πανδημικό κύμα με όλες τις δυσκολίες».
 
Ο κ. Νικολόπουλος επανέλαβε για άλλη μια φορά, πως η έξαρση παρατηρείται ανά το παγκόσμιο και όχι μόνο στην Κύπρο, η οποία ωστόσο, όπως τόνισε, ήταν έτοιμη για το δεύτερο κύμα. 
 
«Μετά το lockdown που αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό, άρχισαν σιγά σιγά οι δραστηριότητες να αυξάνονται και οι επαφές να γίνονται περισσότερες και νομίζω τον τελευταίο καιρό η Κύπρο δούλευε όπως πριν την πανδημία. Δεν είναι μόνο στο νησί μας το πρόβλημα ωστόσο αλλά σε όλη την Ευρώπη. Αφού τελείωσαν τα πολύ περιοριστικά μέτρα, τα οποία φάνηκε να ήταν πολύ αποδοτικά, προβλημάτισαν τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα, με την κατάσταση να επανέρχεται εκεί που ήταν και πριν. Το ζήτημα ωστόσο, είναι με την περισσότερη γνώση που έχουμε πλέον, την εμπειρία και τα όπλα της δημόσιας υγείας να κάνουμε παρεμβάσεις στοχευμένα, χωρίς να υπάρχουν αυστηρά μέτρα».

Δειτε Επισης

Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο-Ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Χειροπέδες σε 2.100, oι μισοί δεν ήταν φοιτητές