Α. Αδάμου: Στοχευμένα μέτρα για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό

Για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό και την αύξηση της παρουσίας των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στον αθλητισμό μπορούν να θεσπιστούν αρκετά στοχευμένα μέτρα, όπως δημόσιες συζητήσεις, κατάρτιση, προγράμματα καθοδήγησης και πολιτικές που ενθαρρύνουν τις νέες γυναίκες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, επεσήμανε σε χαιρετισμό του, ο Προεδρεύων της Βουλής Αδάμους Αδάμου.
 
«Άρα, η δική σας συμβολή σαν Επιτροπή Αθλητισμού της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό και σαν Γραφείο της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων, είναι άκρως σημαντική. Οι ιδέες σας, οι προτάσεις και οι εισηγήσεις σας, μπορούν να συμβάλουν στην εξάλειψη του φαινομένου της ανισότητας», πρόσθεσε.
 
Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε σήμερα το απόγευμα η Επιτροπή Αθλητισμού της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό και το Γραφείο της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων, με θέμα: «Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό: Ανοίγοντας τον Δρόμο», ο κ. Αδάμου είπε ότι «σας συγχαίρω όλους για την εμπλοκή σας στην Παράλληλη Βουλή, καθώς με τη συμμετοχή σας επιτυγχάνεται μια διαδραστική σχέση με την κοινωνία και τους πολίτες».
 
«Η σημερινή σας πρωτοβουλία για συζήτηση αυτού του τόσο σημαντικού φαινομένου που αφορά την ισότητα των φύλων χρήζει θερμής υποστήριξης μέχρι την εξάλειψή του. Διαχρονικά, οι γυναίκες υφίσταντο άνιση μεταχείριση σε κοινωνικό, πολιτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Όσον αφορά τον αθλητισμό, από την αρχαιότητα παρατηρείται ανισότητα. Παραδείγματος χάριν, η συμμετοχή των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορευόταν. Ακόμη και τον 19ο αιώνα, με την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, υποστηρίχθηκε αρχικώς ότι οι γυναίκες αδυνατούσαν να αγωνιστούν ισότιμα με τους άνδρες. Σήμερα, παρά την αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό, η ανισότητα των δύο φύλων συνεχίζει να υφίσταται», σημείωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι εκτός από την εκγύμναση, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται και στα όργανα λήψης αποφάσεων των αθλητικών θεσμών σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
 
Επίσης, ανέφερε, «το επάγγελμα του προπονητή συμπεριλαμβάνει ελάχιστες γυναίκες. Προπονήτριες εντοπίζονται συνήθως σε αθλήματα τα οποία εμφανίζουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής γυναικών, όπως χορό, ενόργανη γυμναστική και καλλιτεχνικό πατινάζ και στην ιππασία, άρα προπονούν κατά βάση γυναίκες».

Ο αθλητισμός όμως, πρόσθεσε, «είτε στην επαγγελματική του μορφή είτε ως δραστηριότητα αναψυχής αποτελεί σημαντική πτυχή της ζωής γυναικών και ανδρών, συμβάλλει στην κοινωνική αλληλεπίδραση, ενισχύει την εκπαίδευση, προσφέρει σωματική ευρωστία και προάγει την πνευματική υγεία. Συνεπώς, είναι άκρως απαραίτητο να εξαλειφθεί η ανισότητα των φύλων στον αθλητισμό».
 
Εξάλλου, συνέχισε ο κ. Αδάμου, η ισότητα μεταξύ των φύλων αποτελεί μία εκ των θεμελιωδών Αρχών του Χάρτη για τα Δικαιώματα των Γυναικών αλλά και της Στρατηγικής για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών.
 
Ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και διαβεβαίωσε ότι «με κάθε ευκαιρία, θα συμβάλλω εις το εξής στην προώθησή τους στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ή οπουδήποτε αλλού κρίνεται απαραίτητο».

Η παρουσία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού και της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, αποτελεί απόδειξη του ενδιαφέροντος τους στην προώθηση των θεμάτων πολιτισμού της Παράλληλης Βουλής, τα οποία εξετάζονται, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό