Πρωτιές ανθρωπιάς ή φιλανθρωπίας για τους Κύπριους

«Για το ήθος, το φιλότιμο, τον αλτρουισμό και τη φιλανθρωπία που εκφράζεται με πράξεις και με την ευρεία έννοια του ανιδιοτελούς ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο διακρίνονται οι Κύπριοι, στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, αποτελώντας διαχρονικά παράδειγμα προς μίμηση για τη συμβολή τους στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στην ανακούφιση του πόνου στην κοινωνία της χώρας μας και συχνά σε άλλες του εξωτερικού. Για τις πρωτιές της αυτές της αποδίδεται το τιμητικό, this is Cyprus, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές επιδόσεις σε όλες τις εκφάνσεις της προσφοράς στα κοινά».

Αυτή θα μπορούσε να ήταν κάλλιστα η πρόταξη, στη δημοσιογραφική καθομιλουμένη, για είδηση με θέμα αποτελέσματα σχετικής έρευνας μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτή είναι η πρόταξη που αποδίδει ως έκφραση περηφάνιας το this is Cyprus, σε αντιδιαστολή με τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει το ήθος της πλειοψηφίας των Κυπρίων. Και θα ακολουθούσαν διαχρονικά παραδείγματα μέσα από την καθημερινότητα, όπως αυτά που παραθέτουμε στη συνέχεια, τα οποία αναδεικνύουν το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης μεταξύ των πολιτών και αποτάσσουν ως ψευδές και παραπλανητικό το this is Cyprus εν είδει κουλτούρας προς αποφυγή.

Τhis is Cyprus

  • Η Κύπρος πρώτα και πριν από πολλές χώρες κατέκτησε πρωτιές στη δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση και συγκεκριμένα νεφρών από ζωντανούς δότες, κάτι που αποτελούσε άθλο, κυρίως τη δεκαετία του 1990 για την κοινωνίας μας, τον τομέα της υγείας και το Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Ο άθλος, όμως, δεν θα ήταν κατορθωτός, εάν δεν συμβάδιζε με την κουλτούρα του Κύπριου για ανιδιοτελή προσφορά.
  • Ο Ραδιομαραθώνιος αποτελεί ένα από τα μοναδικά στο είδος του παραδείγματα κοινωνικής αλληλεγγύης ανάμεσα σε πλείστες κοινωνίες της Ευρώπης και του κόσμου ευρύτερα, καθώς περιλαμβάνει στην πραγμάτωσή του το σύνολο των πολιτών της χώρας μας και διάφορες μορφές προσφοράς, πολλές καινοτόμες, ευφάνταστες και σημαντικά αποτελεσματικές όταν εφαρμόστηκαν.     
  • Κάθε χρόνο και δίχως εξαίρεση πραγματοποιούνται καθιερωμένες εκδηλώσεις συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης, χρηματικής και ηθικής ενίσχυσης από οργανωμένα σύνολα και χώρια από αυτές λειτουργούν εθελοντικές δομές που επιτρέπουν την καθημερινή πρόσβαση σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

Δεν θα αναφερθούμε ονομαστικά σε συνδέσμους, σωματεία, ομάδες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, γιατί είναι πάμπολλες και μάλιστα πληθαίνουν με τον χρόνο, ειδικά όταν το επιβάλλουν συνθήκες όπως η πανδημία του κορωνοϊού, φυσικές καταστροφές και άλλα τινά.
 

Αυτοί είναι οι Κύπριοι
Κάθε λαός με τα καλά του και τα κακά του. Δεν κάνουμε αυτοκριτική στην προκειμένη περίπτωση, αλλά επικεντρωνόμαστε στα καλά μας, σε όσα μας κάνουν να νιώθουμε καλά όταν βρισκόμαστε σε δεινήθέση και δεν δυσκολευόμαστε, ακόμα κι όταν δεν το ζητάμε, να έχουμε ένα χέρι βοήθειας από τον συνάνθρωπό μας που δεν μας προσπερνά με αδιαφορία. Από τον άγνωστο που θα σε συναντήσει στον δρόμο, στην υπεραγορά, στη θάλασσα και οπουδήποτε αλλού και θα τρέξει στην ανάγκη σου είτε του το ζητήσεις είτε μόνος του εντοπίσει τα σήματα που εκπέμπεις για βοήθεια δίχως να μιλάς.

Το ζω καθημερινά
Αυτοί είναι οι Κύπριοι και το ζω προσωπικά τα τελευταία χρόνια, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζω, τα οποία με έχουν φέρει πολλές φορές στην ανάγκη για βοήθεια από άτομα κάθε ηλικίας, παιδιά και ενήλικες, γυναίκες και άνδρες. Στο πλαίσιο αυτό και η τιμιότητα.

  • Την περασμένη Κυριακή μου είχε πέσει, μετά που πλήρωσα στο ταμείο της υπεραγοράς στην Έγκωμη, το πορτοφόλι μου και ούτε που το είχα αντιληφθεί. Μέσα οι κάρτες, η ταυτότητα και ένα όχι ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό. Μια πωλήτρια έτρεξε, με πρόλαβε και μου το παρέδωσε. Μια πωλήτρια των 800 ευρώ και ανεκτίμητης αξίας.
  • Μυοσκελετικά προβλήματα συχνά με δυσκολεύουν ακόμα και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως η μεταφορά μιας μεγάλης τσάντας, το ανέβασμα ψηλών σκαλοπατιών, το κατέβασμα ενός βαριού αντικειμένου από το ράφι στην υπεραγορά. Πολλά τα παραδείγματα, όσες και οι αποδείξεις του τιμητικού this is Cyprus, που αποδίδω δίχως κανένα δισταγμό στους συνανθρώπους μου. Είτε παρακάλεσα κάποιον για βοήθεια είτε οι ίδιοι είδαν, κατάλαβαν και ήλθαν, νιώθω περήφανη και συγκινημένη που ζω σε μια κοινωνία με φιλότιμο, όπως η κυπριακή.

Αποποιούμαι το απαξιωτικό this is Cyprus για την πατρίδα μου και τους ανθρώπους της. Οικτίρω όσους το υιοθετούν, καθώς φανερώνει έλλειψη σεβασμού ακόμα και προς τον ίδιο τον εαυτό τους και στο σύνολό μας οφείλουμε να στεκόμαστε με αυστηρότητα απέναντι σε όσους τείνουν ή έχουν συμβάλει στη διάδοση μιας παραπλανητικής εικόνας, που πλήττει και μειώνει την Κύπρο και τους ανθρώπους της.     

Της Μαρίας Θεμιστοκλέους
                                                             

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα