Όλα τα όπλα στον πόλεμο με την πανδημία-Έκτακτα μέτρα στις πλείστες επιχειρήσεις

Επιστρατεύουν όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες Υπηρεσίες, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν στον πόλεμο κατά της πανδημίας, γνωρίζοντας ότι το πιο μεγάλο αυτά είναι η συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα που ήδη αποφασίστηκαν. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Κρούσματα σε Jumbo, φούρνο και τράπεζες-Η λίστα με τις έντεκα επιχειρήσεις στη δημοσιότητα

Ήδη το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται πρόταση για αγορά 200 χιλιάδων rapid antigen tests, που μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά.  Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στις αρμόδιες Υπηρεσίες, να σχηματίσουν εικόνα του μεγέθους της έξαρσης σε κάθε περιοχή, σε πραγματικό χρόνο.

Τα αντιγονικά rapid tests, δίνουν αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά, στην παρουσία του προσώπου που υποβάλλεται σε αυτό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γεωγραφικές περιοχές που υπάρχει πρόβλημα ακόμη και για την εξέταση μεγάλου αριθμού μαθητών σε σχολεία που έχουν πολλά κρούσματα, σε στρατόπεδα κ.λπ.

Το πιο μεγάλο πλήγμα της απότομης αύξησης κρουσμάτων, ήταν ο παροπλισμός της Ομάδας Ιχνηλάτησης, που συνέβαλε τα μέγιστα από την αρχή της πανδημίας, εντοπίζοντας περίπου τα μισά κρούσματα. Η ομάδα ενισχύθηκε ήδη, ενώ θα ακολουθήσει η πρόσληψη και άλλων φοιτητών ιατρικής.

Το μέτρο πάντως που άρχισε να αποδίδει είναι οι εκκλήσεις προς τις επιχειρήσεις για λήψη έκτακτων εσωτερικών μέτρων προκειμένου να μειωθούν οι επαφές μεταξύ των εργαζομένων. Ήδη οι πλείστες προχώρησαν σε ομαδοποίηση του προσωπικού τους και στο μέτρο της κατ’ οίκον εργασίας. Μέτρα που στις περισσότερες επιχειρήσεις είναι διάρκειας δύο εβδομάδων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, εξάλλου εφαρμόστηκαν για πρώτη ημέρα σε όλα τα σχολεία και έχουν σχέση με πιο αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μηχανισμού ιχνηλάτησης που θα συνδράμει στην ιχνηλάτηση σε περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος.

Μεγάλη βαρύτητα δίδεται και στον τομέα της ενημέρωσης του κόσμου, αφού από αυτόν εξαρτάται η απόδοση των νέων μέτρων που επιβλήθηκαν.

Περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί
Όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, συνεχίζουν να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων. Από την πλευρά τους οι επιστήμονες αναλύουν τα δεδομένα, για να διαπιστωθεί κατά πόσον η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί και σε άλλες περιοχές πλην της Λεμεσού. Ενδείξεις ευρείας διασποράς, υπάρχουν στην Πάφο, ωστόσο αυξημένα κρούσματα καταγράφονται και στις υπόλοιπες επαρχίες.

Η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει, πάντως στην άμεση λήψη νέων έκτακτων μέτρων, εάν διαφανεί πως υπάρχει ανεξέλεγκτη διασπορά και σε άλλες περιοχές, χωρίς να αποκλείεται ο καθορισμός με διάταγμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη Λεμεσό.
 
Θεωρείται επίσης βέβαιο, πως επί τάπητος θα τεθούν νέα μέτρα εάν για δύο με τρία συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, καταγραφούν πάνω από 150-200 κρούσματα ημερησίως.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζεται για τα χειρότερα το Νοσοκομείο Αναφοράς-Ενισχύεται το προσωπικό του
 
Σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα νοσοκομεία, όπου είναι στραμμένα πλέον όλα τα βλέμματα, λόγω της αύξησης των εισαγωγών τα τελευταία εικοσιτετράωρα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία