Ορφανές εστίες, σημάδια εκτροχιασμού και νέα μέτρα στο τραπέζι-Κρίσιμη εβδομάδα

Οι ανεξέλεγκτες εστίες κορωνοϊού που καταδεικνύουν ευρεία μετάδοση στην κοινότητα και το ορατό ενδεχόμενο γενικευμένης επιθετικής έξαρσης σε όλη την Κύπρο, προκαλεί τεράστιο προβληματισμό στις αρμόδιες Υπηρεσίες, που έχουν επί τάπητος νέα μέτρα για έλεγχο της κατάστασης. Στη Λεμεσό η κατάσταση είναι ήδη εκτός ελέγχου, ενώ σημάδια εκτροχιασμού παρουσιάζει και η Πάφος. Δεν είναι τυχαίο που έκλεισαν δύο σχολεία στις δύο επαρχίες, με το Υπουργείο Παιδείας να είναι έτοιμο να αρχίσει την τηλεργασία και σε άλλα, εάν διαπιστωθεί πως δημιουργήθηκαν εντός τους μεγάλες εστίες μετάδοσης.

Οι ορφανές εστίες, αυξάνονται μέρα με την ημέρα και με την ομάδα ιχνηλάτησης να μην μπορεί να διερευνήσει όλα τα περιστατικά, καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος ο εντοπισμός των πηγών της διασποράς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 50 τα «ορφανά» κρούσματα-Ένας στους δέκα κάτω των 17 ετών θετικός

Αν και τα μέτρα που λήφθηκαν για όλες τις επαρχίες και τα τοπικά για τη Λεμεσό, αναμένεται να δείξουν αποτελέσματα τέλος αυτής της εβδομάδας, η πρόθεση είναι εάν τις επόμενες ημέρες έχουμε αφύσικα υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, να επιβληθούν άμεσα νέα μέτρα το πιθανότερο τοπικού χαρακτήρα, με στόχο να αποφορτωθεί το ιδιαίτερα βεβαρημένο ιικό φορτίο κάποιων περιοχών. Για τη Λεμεσό, αυτό θα σημαίνει πλέον μέτρα που θα παραπέμπουν σε lockdown.
 
«Τα μέτρα που μπήκαν και ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, πιστεύω πως θα αρχίσουν να αποδίδουν προς το τέλος της εβδομάδας, όχι νωρίτερα. Ελπίζουμε να υπάρξει μια καθημερινή σταθερή μείωση αυτών των περιστατικών, αλλά παράλληλα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων, που προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες. Όταν λέω επιπτώσεις εννοώ τις περιπτώσεις ανθρώπων που θα χρειαστούν νοσηλεία, αυτούς που θα χρειαστεί να μπουν στην εντατική και επίσης τις μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης που είναι πολλές», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκαν άλλα 63 κρούσματα-Ένας στους 17 της ιχνηλάτησης θετικός

Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων, ήταν σαφώς μειωμένος από αυτόν του Σαββάτου όπου τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 202, γεγονός που αποδίδεται στο ότι δεν εργάζονταν, τα δύο μεγάλα ιδιωτικά εργαστήρια της Λεμεσού. Τα στοιχεία που υπάρχουν στο Υπουργείο Υγείας, δείχνουν πως ειδικά στην πόλη της Λεμεσού, υπάρχουν πολυάριθμες εστίες μετάδοσης και πάρα πολύ μεγάλες αλυσίδες. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από τα χθεσινά 63 κρούσματα, ένα στα 17 άτομα που δηλώθηκαν ως επαφές, ήταν θετικά στον κορωνοϊό.
 
«Η εικόνα μας δείχνει πως θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών, επειδή ήταν ανεξέλεγκτες οι επαφές. Πλέον πρέπει να θεωρήσουμε ότι υπάρχει μετάδοση και μέσα στην κοινότητα και όχι μόνο σε ομάδες, ειδικά σε συγκεκριμένες επαρχίες όπως αυτή της Λεμεσού. Αυτό σημαίνει πως η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, διότι θα αρχίσουν να εντοπίζονται ολοένα και περισσότερα περιστατικά αγνώστου πηγής. Εδώ έρχεται η σημασία της εφαρμογής των μέτρων. Πρέπει να θεωρήσουμε πως όπου κι αν πάμε, είναι πιθανόν ότι θα υπάρξει κάποιο πιθανό κρούσμα κορωνοϊού, που μπορεί να μεταδώσει τον ιό», υπέδειξε ο Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Οι ειδικοί θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμη την εβδομάδα που διανύουμε, αφού θα δώσει καλύτερη εικόνα και πιο ακριβή στοιχεία του μεγέθους της διάδοσης στην κοινότητα, ειδικά της Λεμεσού, που εκτιμάται ότι είναι μεγάλη. Ήδη τα υπάρχοντα στοιχεία αναλύονται, σε συνάρτηση με τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής (898 περιστατικά) και την αύξηση των εισαγωγών ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία.

«Είμαστε σε κρίσιμο σημείο», ανέφερε ο κ. Τσιούτης σημειώνοντας πως «και μόνο τα περιστατικά που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, θα έχουν επιπτώσεις που θα τις βλέπουμε για πολλές μέρες, ακόμη και μέσα στο Νοέμβριο. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα θα αρχίσουν να τηρούνται και στις προσωπικές μας επαφές και στους χώρους εργασίας. Από εκεί και πέρα, εάν δούμε πως δεν τηρούνται τα μέτρα και έχουμε αύξηση περιστατικών, ίσως θα πρέπει να συζητηθούν ακόμη πιο αυστηρά, όπως περαιτέρω περιορισμός των μαζικών συναθροίσεων».

Οι πολίτες, οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα οργανωμένα σύνολα, καλούνται πάντως από το Υπουργείο Υγείας να συμβάλουν στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για αναχαίτιση του επιθετικότερου δεύτερου κύματος της πανδημίας, προκειμένου να μην παραστεί ανάγκη νέων μέτρων, που ενδεχομένως θα προκαλέσουν «ασφυξία» στην οικονομία.

«Οι εργοδότες θα πρέπει άμεσα να εξετάσουν άμεσα το μέτρο της ομαδοποίησης των εργαζομένων τους και της εργασίας από το σπίτι, ακόμα και για ένα μικρό διάστημα. Όσον αφορά στις κοινωνικές συναναστροφές, όλοι μας πρέπει να τις περιορίσουμε, που σημαίνει πως πρέπει να βρισκόμαστε με όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα και να αποφεύγουμε εκδηλώσεις και συναθροίσεις που δεν είναι απαραίτητες. Έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες ημέρες ότι υπάρχει μετάδοση σε συναθροίσεις, όπως πάρτι», υπογράμμισε ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες, συνεχίζουν να καλούν όλους όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα κορωνοϊού να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν άμεσα για οδηγίες με τον Προσωπικό τους Ιατρό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη