Στο τραπέζι μέτρα ανακοπής της ανεξέλεγκτης διασποράς-Στο Προεδρικό οι ειδικοί

Με την πανδημία στη χώρα μας να ξεφεύγει μέρα με την ημέρα, τη Λεμεσό στο «κόκκινο» και την Πάφο ένα βήμα πριν από αυτό, οι αρμόδιες Υπηρεσίες καλούντα να διαχειριστούν την ασύμμετρη απειλή του δεύτερου κύματος και ταυτόχρονα να πείσουν τους πολίτες πως χωρίς την συμβολή τους, τα αποτελέσματα θα είναι δραματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο κύμα κρουσμάτων, ανακοινώθηκαν άλλα 94 κρούσματα

Οι αριθμοί των κρουσμάτων, είναι πλέον αποκαρδιωτικοί με τον Οκτώβριο να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, μόλις σε δεκαέξι ημέρες. Ήδη κατέγραψε 633 κρούσματα και έχει περάσει τον Απρίλιο που ήταν μέχρι χθες, ο χειρότερος μήνας της πανδημίας με 588 περιστατικά. Το κρούσματα πλέον στη χώρα μας έφτασαν τα 2,376,  με το μήνα που διανύουμε να έχει καταγράψει το ένα τέταρτο του συνόλου που εντοπίστηκαν από τον περασμένο Μάρτιο.

Το ξέσπασμα της πανδημίας και ο κίνδυνος να νοσήσουν ταυτόχρονα πολλές χιλιάδες πολιτών και να δεχθεί ασφυκτική πίεση το σύστημα υγείας, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Κυβέρνηση που θέλει πάση θυσία ν’ ανακόψει τη φρενήρη πορεία της νόσου πριν να μπει ο χειμώνας. Γι’ αυτό άρχισε να επεξεργάζεται σειρά έκτακτων μέτρων, τα οποία θα αποφασιστούν αφότου ακουστούν οι απόψεις των ειδικών.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, στις 10:30 θα ανηφορήσουν στο Προεδρικό και θα παραστούν, έπειτα από αρκετές εβδομάδες, σε νέα σύσκεψη με το Νίκο Αναστασιάδη, που έφθασε χθες βράδυ από τις Βρυξέλες. Οι ειδικοί, θα παρουσιάσουν τα δεδομένα της ραγδαίας επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών της χώρας μας και ακολούθως θα παραθέσουν τις προτάσεις τους για αναχαίτιση της βίαιης έξαρσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλπάζει ο κορωνοϊός-Από πού προήλθαν τα 104 κρούσματα που κατέγραψαν ρεκόρ

Προκρίνει ήπια μέτρα η Κυβέρνηση
Η επιθυμία της Κυβέρνησης, είναι όποια μέτρα κι εάν ληφθούν να είναι απόλυτα στοχευμένα με στόχο να αποφευχθεί το ολικό lockdown. Ως πρώτο μέτρο, προκρίνεται η εφαρμογή των ίδιων μέτρων που περιορίζουν τις συναθροίσεις στη Λεμεσό και τη Λευκωσία και στην επαρχία της Πάφου, που καταγράφει απανωτά περιστατικά τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, με τον ιό να έχει διεισδύσει και πάλι, στο νοσοκομείο της πόλης. Κρούσμα έχει καταγραφεί και στο νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, που φαίνεται μάλιστα να συνδέεται με πάρτι αρραβώνων και έχει θέσει σε συναγερμό τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αφού πρέπει να εντοπιστούν οι καλεσμένοι.

Σε αυτό το στάδιο, η κυβερνητική πρόθεση είναι να μην επιβληθούν «σκληρά» μέτρα, που θα επηρεάσουν ραγδαία την καθημερινότητα των πολιτών, αφού απομένουν πολλοί ακόμη μήνες μάχης με την πανδημία και εκτιμάται πως ενδεχομένως φέρουν αντίθετα, από τα επιθυμητά, αποτελέσματα.
Οι απόψεις, πάντως των επιδημιολόγων ποικίλλουν και είναι έτοιμοι να προτείνουν κάποιοι ήπια και κάποιοι ριζοσπαστικότερα μέτρα. Ήδη ο μοριακός Ιολόγος, Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε δημόσια ότι θα προτείνει τοπικά lockdown, απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες (κέρφιου) και κλείσιμο χώρων εστίασης για μία εβδομάδα, σε κάποιες περιοχές.
 
Υπό το φόβο γενικευμένης ανεξέλεγκτης διασποράς σε ολόκληρη την Κύπρο, εξάλλου κάποιοι θα προτείνουν, όπως όποια έκτακτα μέτρα αποφασιστούν να είναι παγκύπριας εμβέλειας, με το επιχείρημα πως το μικρό μέγεθος της Κύπρου που ευνοεί τη μετακίνηση από πόλη σε πόλη, δεν ενδείκνυται για τοπικά μέτρα.

Κάποιοι από τους επιστήμονες θεωρούν, πάντως πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι τοπικά και πως εάν ο κόσμος συμμορφωθεί σε αυτά που ήδη αποφασίστηκαν, φοράει μάσκα σε κλειστούς χώρους και τηρεί τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης, τότε ενδεχομένως από βδομάδας να έχουμε μείωση κρουσμάτων.

Στόχος όλων των μέτρων που θα βρεθούν στο τραπέζι, θα είναι πάντως η μείωση των επαφών των πολιτών, των μεγάλων συναθροίσεων και των συγκεντρώσεων σε σπίτια.

Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί πάντως, θα είναι πολιτική και αφότου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει όλα τα δεδομένα ενώπιόν του, όπως θα δοθούν από τους ειδικούς. Εάν αποφασιστεί τελικά η λήψη άμεσων μέτρων, τότε δεν αποκλείεται να συγκληθεί ακόμη και εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, για να εγκρίνει τις αποφάσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»