Οι μεγαλύτερες αλυσίδες με την ανεξέλεγκτη διασπορά στη Λεμεσό

Τεράστια είναι η ανησυχία για την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού που παρατηρείται το τελευταίο τριήμερο στη Λεμεσό. Από τα 238 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες τρεις ημέρες, τα πλείστα αφορούν στην επαρχία Λεμεσού. Οι εστίες στην πόλη πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, οι αλυσίδες μετάδοσης έχουν γιγαντωθεί και άρχισαν να διακλαδώνονται μεταξύ τους, με νέα clusters να κάνουν την εμφάνισή τους καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται νέα τοπικά μέτρα για την Επαρχία, πέραν αυτών που είναι σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες και περιορίζουν τις συναθροίσεις.
 
Οι μεγαλύτερες αλυσίδες
Η μεγαλύτερη αλυσίδα μετάδοσης, που επεκτείνεται ανεξέλεγκτα και έχει φύγει από τα όρια της πόλης αφού επαφές κρουσμάτων διαγνώστηκαν ως θετικά στην covid-19 σε Λευκωσία και Λάρνακα, είναι αυτοί των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ. Ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων που σχετίζονται με αυτή την αλυσίδα ξεπερνούν τα τριάντα άτομα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά πόσα από τα χθεσινά 104 κρούσματα σχετίζονται με το cluster. Κρούσματα από αυτή την αλυσίδα εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων, στο νοσοκομείο Λεμεσού, ένα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και στην Αλκή Ορόκλινης. Δεν είναι τυχαίο που το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, αποφάσισε όπως παραμείνει κλειστό μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, αφού άρχισε να παρατηρείται διασπορά και εντός του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλείστα από τα χθεσινά κρούσματα προέκυψαν στην Λεμεσό, και σχετίζονται με ενεργά clusters ενώ, μόνο από τα χθεσινά, προκύπτουν 2,5 χιλιάδες στενές επαφές. 
 
Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν πάντως οι αλυσίδες μετάδοσης που σχετίζονται με καφετέρερειες, μπαρ και εστιατόριο της πόλης. Περισσότερα από 25 κρούσματα, σχετίζονται με τις εστίες στο καφε-μπαρ Γωνιά, όπου προσβλήθηκαν ακόμη και πελάτες, στο yellow café, στο Blue apple στη Σαριπόλου και στο Μπαράκι «Τα Αγράμπελη». Κάποια από τα κρούσματα συνδέονται με αυτά που εντοπίστηκαν στην Nargile Café “Mr Nargilax”. Από αυτή την αλυσίδα βρίσκονται υπό περιορισμό δεκάδες άτομα, εν αναμονή των τεστ τους. Αυτό που κινητοποίησε τις αρμόδιες Υπηρεσίες, είναι το γεγονός πως βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό τραγουδιστής, σε μπαρ που υπήρχε πολύς κόσμος.
Διαστάσεις προσλαμβάνει και αλυσίδα μετάδοσης στην ταχυδρομείο και τον Φόρο Εισοδήματος της Λεμεσού, που στεγάζονται στο ίδιο κτήριο. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί έξι κρούσματα, με τη διασπορά να πιστεύεται πως ξεκίνησε από την κοινή καντίνα. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό, ενώ το ταχυδρομείο θα παραμείνει κλειστό για σήμερα.

Προβληματισμό προκαλούν και οι εστίες που έχουν σχέση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία. Θετικοί στον κορωνοϊό διαγνωστηκαν δύο πυροσβέστες στον Κεντρικό σταθμό «Βασίλης Κρόκος» και στον σταθμό Αγίου Νικολάου. Θετικός διαπιστώθηκε πως είναι και κρατούμενος στην Αστυνομία Λεμεσού, ο οποίος συνελήφθη για απόπειρα ληστείας. Μόνο από την Αστυνομία και το Δικαστήριο της πόλης, βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό τριάντα άτομα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν