Αντιμέτωποι με το εφιαλτικό σενάριο, ανεξέλεγκτη διασπορά-Επί τάπητος νέα μέτρα

Ο εφιάλτης είναι πλέον στη χώρα μας… Το χείριστο σενάριο, που είναι να δούμε φαινόμενα ανεξέλεγκτης διασποράς είτε σε κάποιες περιοχές, είτε ακόμη και σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, δεν είναι πλέον ενδεχόμενο επί χάρτου. Αυτή τη στιγμή στη Λεμεσό, τουλάχιστον αποτελεί ένα δραματικό γεγονός, αφού η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Κι όλα αυτά, πριν ακόμη γίνει ανάλυση των 104 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ, προκαλώντας νέο σοκ. 

Μέσα σε μόλις 15 ημέρες ο Οκτώβριος, που είναι πλέον ο μαύρος μήνας της πανδημίας για τη χώρα μας, κατέγραψε 539 κρούσματα, το ένα πέμπτο των οποίων μόλις σε μία ημέρα. Η χώρα μας, τοποθετήθηκε μάλιστα, στο πορτοκαλί στον χρωματικό χάρτη επικινδυνότητας για τη νόσο COVID-19 της Ε.Ε. Εάν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς δε, είναι θέμα πολύ λίγων ημερών να τοποθετηθεί στο κόκκινο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα έντεκα κρούσματα, ξεπέρασαν τα 100 μέσα σε μία μέρα-Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Διασπορά παντού στη Λεμεσό
Η Λεμεσός, μοιάζει πάντως να είναι ήδη στο κόκκινο, με τη διασπορά να εκτείνεται σε όλη την πόλη και να έχει διεισδύσει σε πάρα πολλούς χώρους εργασίας, σχολεία και πανεπιστήμια. 

Πέραν από τη μεγάλη αλυσίδα στο Νοσοκομείο της πόλης, όπου βρέθηκαν 14 κρούσματα και συνδέονται με τα αυτά της τεράστιας αλυσίδας των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, θετικοί στον κορωνοϊό εντοπίστηκαν δύο πυροσβέστες στον Κεντρικό σταθμό «Βασίλης Κρόκος» και στον σταθμό Αγίου Νικολάου. Εντοπίστηκαν ακόμη έξι κρούσματα, που συνδέονται με το ταχυδρομείο και τον Φόρο Εισοδήματος, που στεγάζονται στο ίδιο κτήριο ενώ πολλά περιστατικά σχετίζονται με καφετέριες και μπαρ.

Ο πιο μεγάλος φόβος αυτή τη στιγμή, είναι μήπως πρόλαβε να γίνει διασπορά σε κλειστές δομές, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Ουδείς θέλει να διανοείται τις συνέπειες, εάν συμβεί κάτι τέτοιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρνητής του ιού δεν δίνει τις επαφές του θετικού παιδιού του στην Ιχνηλάτηση

Σε συναγερμό τα νοσοκομεία
Η τρομακτική έκρηξη κρουσμάτων, που αυξάνονται πλέον με γεωμετρική πρόοδο, έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις αρμόδιες Υπηρεσίες, που έρχονται αντιμέτωπες πλέον και με ολοένα περισσότερα φαινόμενα ανευθυνότητας. Δεν φτάνει που έχει σχεδόν χαθεί το όπλο της ιχνηλάτησης, αρνητές της πανδημίας επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν συνεργάζονται καθιστώντας τους εαυτούς τους καθώς και τις επαφές τους που δεν δηλώνονται, κινητές βόμβες διασποράς.
 
Στο Υπουργείο Υγείας, ήδη επεξεργάζονται τρόπους για αντιμετώπιση του φαινομένου, με τον ρόλο της Αστυνομίας να κρίνεται επιβεβλημένος, αφού τάχιστα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι θέτουν σε κίνδυνο το πιο πολύτιμο αγαθό, που είναι η δημόσια υγεία.

Τα δημόσια νοσηλευτήρια, βρίσκονται ήδη σε συναγερμό και ετοιμάζονται και αυτά για το τραγικό ενδεχόμενο, να αυξηθούν δραματικά οι εισαγωγές, με την ευχή όλων να είναι η κατάσταση να μην ξεφύγει τόσο, ώστε να τύχουν της κατάλληλης φροντίδας, όλοι όσοι χρειαστεί να νοσηλευτούν. 
 
Μέτρα στο τραπέζι
Οι συσκέψεις στο Υπουργείο Υγείας διαδέχονται η μία την άλλη, με τους ειδικούς να αναζητούν τρόπους για να ανακόψουν την πολύ επιθετική πορεία της πανδημίας. Μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την εφαρμογή της καθολικής χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, επί τάπητος τίθεται και η εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων. Το Υπουργείο Υγείας, έχει μέτρα για κάθε ενδεχόμενο, τα οποία θα ενεργοποιούνται είτε τοπικά είτε σε παγκύπρια βάση, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε στιγμής.

«Τα μέτρα που υπάρχουν είναι στοχευμένα και επιλέχθηκαν με βάση τα δεδομένα, τις παρατηρήσεις και τις επιδημιολογικές αναλύσεις. Έχουν συζητηθεί και έχουν προταθεί όμως πάρα πολλά μέτρα. Συμφωνούμε όλοι ότι είναι πιο καλό, τα μέτρα να αποφασίζονται με βάση τις παρατηρήσεις και τις εξελίξεις», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Ομάδας και ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Στις 11:30 το πρωί ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, μαζί με επιδημιολόγους θα έχουν συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και εκπροσώπους της Αστυνομίας και της Ε.Φ, οι οποίες θα κληθούν να συμβάλουν στη μεγάλη προσπάθεια για περιορισμό της διασποράς σε χώρους εργασίας. Πέραν από το μέτρο της μάσκας, αναμένονται να γίνουν συστάσεις προς τις επιχειρήσεις για προώθηση άμεσων ενεργειών, που στόχο θα έχουν τη μείωση της ταυτόχρονης παρουσίας όλων των εργαζομένων στον ίδιο χώρο. Στη σύσκεψη θα παραστεί και ο Υπουργός Οικονομικών.

«Το μέτρο της μάσκας θα βοηθήσει, αλλά όχι από μόνο του. Θα μειώσει μεν αισθητά την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να συνδυαστεί και με άλλα μέτρα. Κάποια από αυτά είναι το κλιμακωτό ωράριο, η εργασία από το σπίτι, η ομαδοποίηση του προσωπικού σε σταθερές ομάδες κ.λπ.», σημείωσε ο κ. Τσιούτης

Ανακοινώνει μέτρα και ο Προδρόμου
Λόγω της μετάδοσης σε σχολεία, πανεπιστήμια και αθλητικούς χώρους, μέτρα που θα αφορούν σε αυτούς τους χώρους, θα ανακοινώσει σήμερα και ο Υπουργός Παιδείας.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου, είχε χθες συνάντηση με τα μέλη της ειδικής επιτροπής που διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα και απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες.

Στις 12:00 το μεσημέρι, θα ανακοινώσει αποφάσεις που αφορούν στους σχεδιασμούς για τήρηση των πρωτοκόλλων σε σχολεία, πανεπιστήμια και αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και μέτρα επιτήρησής τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση