Η πορεία του Χρίστου Κληρίδη και οι θέσεις του ως νέος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου

Τα ηνία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αναλαμβάνει ο Δρ. Χρίστος Κληρίδης, καθώς κατάφερε να επικρατήσει έναντι των ανθυποψηφίων του Θανάση Κορφιώτη και Κυριάκου Θεοδωρίδη σε όλες τις επαρχίες.
 
Με 825 ψήφους, ο Χρίστος Κληρίδης κατάφερε να κερδίσει την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου και θα αναλαμβάνει καθήκοντα από αύριο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέος Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ο Χρίστος Κληρίδης
 
Ο Χρίστος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25 Δεκεμβρίου 1954.[2] Είναι γιος του Φοίβου Κληρίδη και εγγονός του Νέαρχου Κληρίδη. Θείος του ήταν ο Λεύκος Κληρίδης. Ξάδελφος του πατέρα του ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης.
 
Ομιλεί, πέρα από την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Mπρουνέλ. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη νομική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ακολούθως, απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο από το ίδιο πανεπιστήμιο. Από το 1981 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Επιπρόσθετα, είναι καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Frederick και Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του πανεπιστημίου.
 
Είναι νυμφευμένος με την Ελένη Γκότση και έχει δύο υιούς και μια κόρη.
 
Πολιτική διαδρομή
Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού και Κωδικοποίησης του Οικογενειακού Δικαίου, συμβάλλοντας στην κατάρτιση νέων νόμων για το Οικογενειακό Δίκαιο.[2] Ήταν μέλος της κυπριακής επιτροπής για την προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο.[2] Ακόμη, ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
 
Την περίοδο 1997-2002 ήταν αναπληρωτής πρόεδρος των Νέων Οριζόντων.
 
Στις βουλευτικές εκλογές του 2001 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τους Νέους Ορίζοντες για την Η΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Το 2005 οι Νέοι Ορίζοντες εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ) και έτσι μέχρι τη λήξη της θητείας του άνηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΥΡΩΚΟ. Διεκδίκησε επανεκλογή στις βουλευτικές εκλογές του 2006 αλλά δεν εξελέγη.
 
Ως βουλευτής, διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επιπλέον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου.
 
Στις προεδρικές εκλογές του 2008 διαφώνησε με την απόφαση του ΕΥΡΩΚΟ στον β΄ γύρο και ο ίδιος υποστήριξε τον Ιωάννη Κασουλίδη, υποψήφιο του ΔΗΣΥ. Αποχώρησε από το ΕΥΡΩΚΟ και εντάχθηκε στον ΔΗΣΥ, στο ψηφοδέλτιο του οποίου ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 2011 αλλά δεν εξελέγη. Διετέλεσε μέλος του προεδρικού συμβουλίου του ΔΗΣΥ.\

 
Οι βασικές θέσεις του:
1. Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου θα πρέπει να είναι δικηγόροι, νομομαθείς, ακέραιοι και πλήρως απεξαρτηκοποιημένοι, άμεσα ή έμμεσα από σχέσεις με τις υπόλοιπες εξουσίες της πολιτείας ιδιαίτερα τη δικαστική για να μην υπάρχει ή να δίδεται η εντύπωση σύγκρουσης συμφερόντων.
 
2. Τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου θα πρέπει να αυξηθούν σε τουλάχιστον 12 για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον όγκο εργασίας και στον μεγάλο αριθμό υποθέσεων που εκκρεμούν ή αναμένονται. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο πρέπει να λειτουργήσει με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και να αναβαθμίσει μέσα από την εκδίκαση και χειρισμό εν γένει υποθέσεων πειθαρχικού το επίπεδο εμπιστοσύνης στο θεσμό του δικηγόρου. Χρειάζεται και εκσυγχρονισμός της διαδικασίας, ουσιαστικού δικαίου, νοοτροπίας, πρακτικής και κουλτούρας. Τα έξοδα της διαδικασίας που πρέπει να επωμίζεται ο αποτυχων διάδικος να είναι ανάλογα του κόστους. Παράλληλα θα πρέπει να προωθηθεί η απεξάρτηση του δικηγορικού σώματος από το θεσμό του Γ.Ε. Οι δικηγόροι είναι ανεξάρτητος θεσμός του Κράτους Δικαίου. Η παρουσία του Γ.Ε. σαν Προέδρου του Σώματος, η συμμετοχή του στο Πειθαρχικό, Νομικό Συμβούλιο, Συμβούλιο των Δικηγόρων είναι ξεπερασμένη πλέον και κατάλοιπα άλλων εποχών όπου ο Γ.Ε. επόπτευε του Δικηγορικού Σώματος.
 
3.Κατάργηση σταδιακά των διαλέξεων του Νομικού Συμβουλίου και μετάθεση τους με ειδικές συμφωνίες για ειδικές τιμές στα Τμήματα και Σχολές Νομικής των Πανεπιστημίων Κύπρου. Εκσυγχρονισμός των θεσμών του Νομικού Συμβουλίου με επικέντρωση του σε θέματα που αφορούν την υποβοήθηση των νέων δικηγόρων αλλά και αναβάθμιση του επιπέδου εισδοχής αυτών που ενδιαφέρονται να ασκήσουν το επάγγελμα και να εισέλθουν στη μαχόμενη δικηγορία.
 
 4.Ανάθεση ad hoc σε δικηγόρους για καθορισμό εξωδικαστηριακής αμοιβής, ανάλογη χρέωση για υπολογισμό και διασαφηνιση του τι συνιστά εκωδικαστηριακή αμοιβή. Παράλληλα για δικαστηριακη αμοιβή με την υποβολή του καταλόγου ο αποτυχων διάδικος να καταβάλει άμεσα το ½ του καταλόγου. Παρομοίως υποχρεωτική καταβολή των εξόδων και δικηγορικής αμοιβής με τη καταχώριση αγωγής και σημειώματος εμφάνισης.
 
5. Θεσμικό πλαίσιο για δεοντολογία απασχόλησης ασκούμενων και άλλων δικηγόρων σε δικηγορικά γραφεία. Επανεξέταση των κανονισμών δεοντολογίας συμπεριλαμβανομένων σχέσεων δικηγόρων δικαστών και νομοθετική ρύθμιση προστασίας του απορρήτου δικηγόρων και διασφάλισης της δικηγορικής αμοιβής τους.
 
6.Εισαγωγή αναλογικού συστήματος συντάξεων και ενίσχυση των οικονομικών του ΠΔΣ και Τοπικών.
 
7. Στο τομέα των μεταρρυθμίσεων της δικαιοσύνης:
1. Αποτελεσματικό διευρυμένο Εφετείο με τρία τμήματα Πολιτικών Εφέσεων, ενός Ποινικών, δύο Διοίκητικου Δικαιου και Τμημάτων για τα ειδικά δικαστήρια. Καθορισμό θεσμικού πλαισίου για prerogative orders και νομοθετική κατάργηση του εκ πρώτης όψεως και εναλλακτικής θεραπείας.
 
2. Στελέχωση από έμπειρους δικηγόρους και δικαστές, ισάριθμη και ισότιμη ειδικών επί των αρμοδιοτήτων των τμημάτων.
 
3. Αύξηση της παραγωγικότητας των δικαστών με συνεδριάσεις και τα απογεύματα σε όλα τα επίπεδα.
 
4. Χειρισμό εφέσεων από ενδιάμεσες αποφάσεις από μονομελείς συνθέσεις των Εφετείων υπό μορφή αναθεώρησης. Κατάργηση απαγορευτικών διατάξεων για ενδιάμεσες εφέσεις.
 
5. Νέο Δικαστικό Συμβούλιο στην σύνθεση του οποίου θα έχουν λόγο Δικαστές όλων των επιπέδων με συμμετοχή και ΓΕ και δικηγόρων και δικαστών όλων των βαθμίδων.
 
6. Σχολή Δικαστών με εξετάσεις για διορισμό νέων δικαστών και εξετάσεις για προαγωγή. Κατάργηση της επετηρίδας σε όλα τα επίπεδα.
 
7. Αύξηση και ενθάρρυνση διορισμού δικηγόρων σε όλες τις βαθμίδες του Δικαστικού Σώματος. Απαραίτητη προϋπόθεση η αποδεδειγμένη πρακτική επιτυχής πολυετής άσκηση δικηγορίας.
 
8. Ένα νέο Ανώτατο Δικαστήριο με πρωτοδιορισθέντες Δικαστές ισότιμα από το σώμα των δικηγόρων για εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό.
 
9. Εισαγωγή άμεσα και χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας για τηλεσυνεδριάσεις, καταχώρηση δικογραφίας, αγορεύσεων και όπου είναι εφικτό μέχρι εισαγωγής ολοκληρωμένου συστήματος e -justice.
 
10. Δημιουργία τμημάτων με εξειδικευμένες δικαιοδοσίες πχ δικαστές που θα χειρίζονται συμβάσεις, αστικά αδικήματα, προσωρινά διατάγματα, κληρονομικά κτλ.
 
11.Εισαγωγή όπου οι διάδικοι το επιθυμούν αγγλικής γλώσσας στο νέο Εμπορικό Δικαστήριο.
 
12. Ενίσχυση του θεσμού διαιτησίας και διαμεσολάβησης.
 
8.Οι δικηγόροι θα πρέπει να πρωταγωνιστούν στο τομέα των εκάστοτε μεταρρυθμίσεων. Δεν θα είναι πλέον θεατές. Ο λόγος τους να έχει τη προσήκουσα βαρύτητα. Στο επίπεδο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου θα πρέπει να αναπτυχθεί στενή σχέση με τους Καθηγητές των Κυπριακών και Ελληνικών Πανεπιστημίων με διαρκή και έντονη επεξεργασία εκσυγχρονιστικών προτάσεων για το ουσιαστικό δίκαιο, δικονομία, απόδειξη και θεσμικό πλαίσιο. Δεν είναι ικανοποιητικό πλέον τα θέματα αυτά να έρχονται από καιρού εις καιρόν ουρανοκατέβατα από Υπουργείο Δικαιοσύνης και ΓΕ ή Ανώτατο Δικαστήριο ή Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρώτο και καθοριστικό ρόλο έχουν οι δικηγόροι σαν βασικοί και ισότιμοι συντελεστές του Κράτους Δικαίου.
 
Για τις κτιριακές εγκαταστάσεις θα έπρεπε να ληφθούν μέχρι τελικής επίλυσης των προβλημάτων Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Ειδικών Δικαστηρίων Λευκωσίας, Διοικητικού Εφετείου έκτακτα μέτρα, ακόμα και κατασκευή προσωρινών κτιριακών εγκαταστάσεων στο χώρο του Δικαστηρίου μέχρι περάτωσης και υλοποίησης των τελικών σχεδίων. Στην περίοδο του κορωνοϊού απεδείχθη ότι ακόμη και εντός ενός μηνός υπήρξε δυνατότητα κατασκευής ειδικών μονάδων του Γ.Ν. Λευκωσίας.
 
Αύξηση σημαντική του προϋπολογισμού για τη δικαιοσύνη. Η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τομέα αυτό. Πρόκειται για τον παραμελημένο και φτωχό συγγενή της Ευρώπης.
 
9. Εξάλειψη όλων των εντυπώσεων για οικογενειοκρατία ή ευνοιοκρατία στους κόλπους του Δικαστικού Σώματος. Εμπέδωση νέας κουλτούρας στις σχέσεις δικαστών/δικηγόρων, επίδειξη μεγαλύτερης ευαισθησίας εκ μέρους δικαστών και δικηγόρων σε υποθέσεις όπου μπορεί εύλογα να δημιουργηθεί η εντύπωση σύγκρουσης συμφέροντος.
 
10. Διαρκής εκπαίδευση δικηγόρων και δικαστών και αναβάθμιση της ποιότητας των αποφάσεων αλλά και του επιπέδου δικηγορίας ενώπιον όλων των δικαστηρίων. Η διαρκής επιμόρφωση και εκσυγχρονισμός της κουλτούρας να ενισχυθεί μέσα από την συνεχή παρακολούθηση δικαστών και δικηγόρων σεμιναρίων, συνεδριών και επαφών με συναδέλφους σε όλα τα επίπεδα από άλλες χώρες. Ιδιαίτερα Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Καναδά και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Κοινοπολιτείας. 

 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα