Η πράξη αλληλεγύης του Κρίστη που άρχισε να κωπηλατεί από την Κύπρο στο Λίβανο

Τρίτη, 4 Aυγούστου, λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα… Ο Λίβανος σείεται ολόκληρος μετά την τεράστια έκρηξη, που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού. Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες. Όλος ο κόσμος ενώνεται σαν μία γροθιά και στέκεται δίπλα σε όσους έχουν πληγεί. Ανάμεσά τους και η Κύπρος, που έχει μέχρι στιγμής αποστείλει τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Δύο μήνες μετά, ο Κρίστης Μιχαηλίδης, αφήνει για λίγες ημέρες το γραφείο του, βάζει τη στολή του, ανεβαίνει στην σανίδα του και κωπηλατεί όρθιος από την Κύπρο μέχρι το Λίβανο. «Θέλω να στείλω το μήνυμα σε αυτό τον βασανισμένο λαό, που έχουμε τόσα κοινά. Να τους πω “κοιτάξετε, ενδιαφερόμαστε εμείς στην Κύπρο για εσάς και εγώ και όλοι που θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, θέλουμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε ”», λέει ο ίδιος στον REPORTER.
 
Ο Κρίστης έχει βάλει ως στόχο να φτάσει στο Λίβανο μέσα σε τρεις ημέρες, κωπηλατώντας όρθιος και καλεί τον κόσμο να τον στηρίξει στην προσπάθεια του αυτή, κάνοντας έστω και την πιο μικρή εισφορά στον έρανο που έχει ξεκινήσει.

Η γέννηση αυτής της ιδέας και ο σκοπός της
«Παρακολουθούσα την κατάσταση που επικρατούσε στο Λίβανο και πριν την έκρηξη με την οικονομική ύφεση και άκουγα πώς ήταν η κατάσταση στη χώρα. Μετά ήρθε η έκρηξη που ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Κατάλαβα ότι η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη, από όλες τις απόψεις και ότι ο Λίβανος χρειαζόταν βοήθεια. Τότε άρχισα να σκέφτομαι σε προσωπικό επίπεδο πώς μπορώ να βοηθήσω και σκέφτηκα ότι πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από το να κάνω εισφορά σε ένα φιλανθρωπικό ταμείο.
 
Εκείνες τις ημέρες είχα ένα φίλο που έκανε μία φιλανθρωπική εκστρατεία στην Κύπρο με σανίδα και τότε έκανα κλικ. “Γιατί να μην πάω με σανίδα από Κύπρο στο Λίβανο; Θα είναι κάτι διαφορετικό με σκοπό όχι μόνο να μαζέψουμε λεφτά”. Φυσικά, ο πρώτος σκοπός της εκστρατείας είναι να μαζέψουμε λεφτά για τον Λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό.
 
Ο δεύτερος σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το τι γίνεται στον Λίβανο αυτή τη στιγμή και γι' αυτό που περνούν οι πολίτες εκεί, θα διαρκέσει πολύ καιρό. Δηλαδή, ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου έχει υιοθετήσει μία πολύ μακροπρόθεσμη στρατηγική για αντιμετώπιση της κατάστασης. Άρα θα πάρει μήνες και θα θέλουν συνεχή στήριξη. Είναι κάτι που ήθελα να μάθει ο κόσμος, ότι παραμένουν τα προβλήματα και τώρα είναι εντάξει τα πράγματα. Δεν είναι εντάξει, θέλουν πολλή εξωτερική βοήθεια μέχρι να ορθοποδήσουν.
 
Ο τρίτος σκοπός, που είναι πολύ σημαντικός, είναι η ηθική υποστήριξη. Η προσπάθεια αυτή, που θα πάρει τρεις ημέρες και πάρα πολλές ώρες κωπηλασίας, είναι ένας έμπρακτος τρόπος να δείξω την αλληλεγγύη και την ηθική υποστήριξη προς εκείνους. Νομίζω είναι κάτι που εκτιμάται περισσότερο όταν έχει μία πολύ δύσκολη σωματική προσπάθεια και πολύς κόσμος κάνει δωρεές και διάφορα άλλα για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. Λέμε στους Λιβανέζους “κοιτάξετε, ενδιαφερόμαστε εμείς στην Κύπρο για εσάς και εγώ και όλοι που θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, θέλουμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε”».
 
Στο πλευρό του αρκετές εταιρίες
Ο Κρίστης θα αναχωρήσει από την Κύπρο σήμερα 15 Οκτωβρίου και σκοπεύσει μέσα σε τρεις ημέρες να φτάσει στο Λίβανο. Την προσπάθειά του αυτή στηρίζουν αρκετοί, ενώ η όλη εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Εθελοντισμού.
 
«Ήταν πολύ εύκολο για μένα να βρω υποστηρικτές. Μόνο με την ιδέα σε όσους το είπα, κατά 99% δέχθηκαν αμέσως να με βοηθήσουν. Παίρνω και μηνύματα από τον Λίβανο και από Λιβανέζους από άλλες χώρες και με ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν. Έχω χώρο να μείνω στο Λίβανο και αεροπορικά εισιτήρια. Προσπαθούν και αυτοί να βοηθήσουν, επειδή εκτιμούν ότι θα κάνω  μία προσπάθεια για να τους βοηθήσω. Κύριος υποστηρικτής είναι η Herbalife, που κάνει και όλη την προσπάθεια για προώθηση της εκστρατείας, ενώ υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που με στηρίζουν σε αυτή την προσπάθεια.
 
Σκάφος με εθελοντές θα με συνοδεύουν και εντός του θα υπάρχουν τέσσερα άτομα. Καιρού επιτρέποντος, ο στόχος είναι να κάνω δέκα ώρες κουπί την ημέρα, για να καλυφτεί η απόσταση. Η θάλασσα είναι απρόβλεπτη, σίγουρα βλέπουμε τον καιρό πριν πάμε, αλλά δεν μπορούμε να πετύχουμε τις ιδανικότερες καιρικές συνθήκες. Μετά τις δέκα ώρες, θα υπάρχει ξεκούραση και μετά θα ξεκινούμε από το σημείο που σταματήσαμε. Τώρα αν οι καιρικές συνθήκες αλλάξουν δραματικά, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσουμε ακόμη μία ημέρα, για να πετύχουμε τον στόχο μας, αλλά θα τον πετύχουμε».
 
Το μήνυμα προς το κοινό
«Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι συμπαράστασης στον Λιβανέζικο λαό. Είναι ένας λαός που έχει πολλά κοινά μαζί μας. Είχε κατοχή, είχε πολέμους, οικονομική κρίση. Άρα έχουμε πολλά κοινά, είμαστε πολύ κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους. Αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Εγώ θα κάνω αυτή την προσπάθεια, αν μπορεί ο κόσμος να κάνει αυτή τη συνεισφορά, οποιοδήποτε ποσό, θα εκτιμηθεί και θα κάνει τη διαφορά».
 
Στη σελίδα paddleforbeirut.com μπορεί το κοινό να βρει με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη