Ο εφιάλτης που ξύπνησε, οι πρώτες συνέπειες και η διασπορά από πόλη σε πόλη

Το ρολόι άρχισε πλέον να μετρά αντίστροφα και απειλητικά για το απευκταίο σενάριο της πανδημίας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανακόψουν τα κρούσματα, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ειδικά στη Λεμεσό. Ένα εγχείρημα, που γνωρίζουν καλά πως είναι καταδικασμένο να αποτύχει, χωρίς τη συμβολή των πολιτών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκαν άλλα 51 κρούσματα-Η ενημέρωση από Υπουργείο Υγείας

Η βίαιη εκτόξευση των κρουσμάτων, που έφτασαν τα 435 σε μόλις δύο εβδομάδες, τα 175 εκ των οποίων μάλιστα το τελευταίο τριήμερο, προκάλεσε τεράστια ανησυχία στους ειδικούς, που προειδοποιούν πια, όχι για συνέχιση της «έκρηξης» κρουσμάτων, αλλά για ανεξέλεγκτη διασπορά. Ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο με δραματικές συνέπειες, που ουδείς θέλει να σκέφτεται.  

Η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών της χώρας μας, έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού η εκτίμηση είναι πως εάν συνεχίσουν με τέτοιο ρυθμό τα κρούσματα, σε πολύ λίγες μέρες θα αυξηθούν αισθητά οι εισαγωγές ασθενών με covid-19. Όσο αυξάνεται η μετάδοση, τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες να προσβληθούν και περισσότερα άτομα από τις ευπαθείς ομάδες, που είναι και τα πιο ευάλωτα στη νόσο. Αυτός είναι και ο πιο μεγάλος φόβος αυτή τη στιγμή, μήπως η έξαρση είναι τέτοιου μεγέθους που να πιέσει ασφυκτικά το σύστημα υγείας.
 
Το πλάνο αντίδρασης των δημόσιων νοσοκομείων στην περίπτωση απότομης αύξησης των εισαγωγών, θα παρουσιαστεί σήμερα στον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος με εκκλήσεις, σε δραματικούς τόνους, προσπαθεί να προειδοποιήσει για το τι θα ακολουθήσει, εάν συνεχίσει η χαλάρωση.

Αυτή που έχει δεχθεί ασύμμετρη πίεση ο τελευταίο τριήμερο πάντως, είναι η ομάδα ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας. Εάν μάλιστα, συνεχιστούν με τον ίδιο αυξητικό ρυθμό τα κρούσματα, τις επόμενες ημέρες δεν θα μπορεί να εντοπίσει όλες τις επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτή θα είναι μια πολύ κακή εξέλιξη, αφού μόνο με την ιχνηλάτηση μπορούν να εντοπιστούν και να «σιγήσουν» οι αλυσίδες μετάδοσης, που είναι πλέον πάρα πολλές σε όλες τις πόλεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σαράντα από τα 83 κρούσματα στη Λεμεσό-Πώς κατανέμονται τα υπόλοιπα

Οι πρώτες συνέπειες
Ήδη πάντως, άρχισαν να διαφαίνονται οι πρώτες συνέπειες της εκτόξευσης κρουσμάτων, που έχουν σχέση με την μείωση του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων και εταιρειών στις οποίες έχουν βρεθεί κρούσματα. Σε πολλές επιχειρήσεις, κυρίως λόγω μη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, έγινε ευρεία διασπορά του ιού με αποτέλεσμα σχεδόν όλο το προσωπικό τους να βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό και να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων πάντως, θα έχουν από σήμερα μια νέα πραγματικότητα στους χώρους εργασίας τους, αφού υποχρεούνται πλέον, βάσει διατάγματος, να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, στους οποίους υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμων. Εάν κατά τους ελέγχους των αρμόδιων Υπηρεσιών διαπιστωθεί πως κάποιος εργαζόμενος δεν φορά μάσκα, τότε θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ, που βαραίνει τον ίδιο και όχι την επιχείρηση στην οποία εργάζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ποιους χώρους καθίσταται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και ποιοι εξαιρούνται
 
Πέραν από τις ισχυρές συστάσεις προς τις εταιρείες που έχουν δυνατότητα να το πράξουν, για προώθηση της εργασίας από σπίτι και τον καθορισμό κλιμακωτού ωραρίου για τους υπαλλήλους τους, το Υπουργείο Υγείας θα εμπλέξει και τις εργοδοτικές οργανώσεις σε αυτή την προσπάθεια.

Η ευχή που γίνεται... κατάρα
Το μικρό μέγεθος της Κύπρου, είναι ευχή, μπορεί όμως να γίνει και η κατάρα της πανδημίας. Ευχή επειδή δύο φορές ευνόησε τον έλεγχο της διασποράς και κατάρα επειδή σε περίπτωση που η κατάσταση καταστεί ανεξέλεγκτη, είναι πολύ πιο εύκολη η διάδοση από πόλη σε πόλη. Μία ανάγνωση της περιγραφής των 83 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη το βράδυ, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς πόσο εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν εστίες, λόγω της μετακίνησης από την μία πόλη στην άλλη.

Για παράδειγμα δύο φοιτήτριες νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, που προσέβαλε η μία την άλλη, κάνουν πρακτική η μία στο νοσοκομείο Λεμεσού και η άλλη στο νοσοκομείο Λευκωσίας. Το δημόσιο νοσηλευτήριο της Λεμεσού, μετρά ήδη 14 κρούσματα, οι πλείστοι φοιτητές, που δημιούργησαν τεράστια αλυσίδα μετάδοσης στην πόλη που συνδέεται με μπαρ, εστιατόρια, ενδοοικογενειακές μεταδόσεις αλλά και το ίδιο το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο έχει 12 κρούσματα και αναγκάστηκε να κλείσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Οι φοιτητές θα κάνουν πλέον μαθήματα από το σπίτι.
 
Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλά τις τελευταίες ημέρες, κάτι που κτύπησε καμπανάκι στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Τα περισσότερα περιστατικά, αφορούν σε νέους οι οποίοι φαίνεται πως δεν τηρούν τα μέτρα αποστασιοποίησης.
 
Τα μέλη της Επιδημιολογικής Επιστημονικής Ομάδας, προειδοποίησαν και χθες πάντως, πως εάν συνεχίσει την ίδια πορεία η μετάδοση τότε είναι θέμα χρόνου να προσβληθούν και άτομα μεγάλης ηλικίας, αλλά και ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση