Το τρίπτυχο του φόβου που έφερε κόλαση και τα νέα μέτρα στο τραπέζι

Η ανησυχία έδωσε τη θέση της στον τρόμο για τα κρούσματα, αφού οι ενδείξεις για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης διασποράς σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, είναι πλέον ισχυρές. Τεράστιος είναι ο προβληματισμός και η αγωνία για την κατάσταση στη Λεμεσό, που μοιάζει να έχει ήδη ξεφύγει. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των χθεσινών 83 κρουσμάτων, η ανακοίνωση των οποίων προκάλεσε σοκ, αφορούν στην Επαρχία Λεμεσού όπου υπάρχουν πολλαπλές εστίες μετάδοσης και πολυάριθμες αλυσίδες. Οι χώροι που εντοπίστηκαν τα κρούσματα δε, καθώς και ο αριθμός των επαφών τους, καθιστά μάλιστα, σχεδόν αδύνατη την ιχνηλάτηση.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να προληφθούν τα χειρότερα ο Υπουργός Υγείας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επιδημιολόγους στις 10:30 το πρωί. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που συνεδρίασαν και χθες βράδυ, κλήθηκαν να προτείνουν εισηγήσεις για αναχαίτιση του πολύ επιθετικού κύματος της πανδημίας, που βιώνει πλέον και η χώρα μας.

Πέραν από τα μέτρα στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, που, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας, εφαρμόστηκαν από χθες και θα έχουν ισχύ για 10 ημέρες, οι ειδικοί προτίθενται να προτείνουν και άλλα. Θεωρείται βέβαιο, πως μετά την χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων στη Λεμεσό, θα προταθούν νέα έκτακτα μέτρα τοπικής εμβέλειας που στόχο θα έχουν τη μείωση των συναθροίσεων σε χώρους εστίασης και δημόσιους χώρους. Προτάσεις θα γίνουν ωστόσο και για παγκύπριας εμβέλειας μέτρα, που όπως πληροφορείται ο REPORTER θα έχουν στόχο τη μείωση του φορτίου κοινωνικοποίησης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκαν άλλα 21 κρούσματα, στα 83 τα θετικά σε 24 ώρες
 
Τα μέτρα στο τραπέζι
Ήδη ένα από αυτά τα μέτρα τέθηκε από χθες σε εφαρμογή και αφορά στην απόφαση για διαφορετική ώρα προσέλευσης των μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια των Επαρχιών Λάρνακας και Ελεύθερης Αμμοχώστου, με σκοπό την τμηματική μεταφορά στα σχολεία.

Αυτό το μέτρο θα προταθεί και για τα σχολεία άλλων περιοχών όπως είναι η Λεμεσός, για τα πανεπιστήμια καθώς και για χώρους εργασίας, όπως για παράδειγμα τη δημόσια υπηρεσία. Το κλιμακωτό ωράριο, που εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες όπου παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων θεωρείται πως μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αφού θα μειώσει τον συγχρωτισμό σε χώρους, όπου παρατηρήθηκε μεγάλη διασπορά τις τελευταίες ημέρες.

Δεν θα είναι, ωστόσο το μοναδικό μέτρο που θα προταθεί για τους χώρους εργασίας, όπου υπάρχει ευρεία μετάδοση της νόσου. Μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, θα προτείνουν την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα εάν η επιχείρηση όπου εργάζονται εξυπηρετεί ή όχι κοινό.

Αυτό που θα υιοθετηθεί σίγουρα πάντως, είναι οι ισχυρές συστάσεις προς τις επιχειρήσεις για ομαδοποίηση εκεί που είναι δυνατόν των εργαζομένων τους, για προώθηση της κατ’ οίκον εργασίας και την εφαρμογή μέτρων που να μειώνουν τις πιθανότητες διασποράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Mayday από Υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα-Ορατός ο κίνδυνος εκτροχιασμού
 
Οι αιτίες της μεγάλης διασποράς
Η πρώτη ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας μας κατέδειξε πως η ευρεία διασπορά οφείλεται σε τρεις παράγοντες.

Πρώτον στην αμέλεια που επιδεικνύουν θετικά στον κορωνοϊό άτομα, που συνεχίζουν την επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή, παρά το γεγονός ότι έχουν συμπτώματα της νόσου.

Δεύτερον στην μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε χώρους εργασίας κατι που διευκολύνει τη μετάδοση.

Τρίτον, στη χαλάρωση φοιτητών, που φαίνεται να μην τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας και αποστασιοποίησης. Στη Λεμεσό για παράδειγμα, οι αλυσίδες μετάδοσης που έχουν σχέση με φοιτητές τόσο πολύ μεγάλωσαν, που άρχισαν να διακλαδώνονται μεταξύ τους. 

Έσπασε το όριο που έθεσαν οι επιστήμονες
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, είχαν θέσει ένα όριο για να κτυπήσουν το καμπανάκι κινδύνου για ανεξέλεγκτη διασπορά. Αυτό ήταν η καταγραφή πάνω από 40 περιστατικών της νόσου για τρεις συνεχόμενες μέρες. Ένα όριο που έσπασε μόλις σε δύο, αφού χθες και προχθές καταγράφηκαν 124 κρούσματα.

Το πιο ανησυχητικό πάντως είναι πως κινδυνεύει να χαθεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα της Κύπρου στη μάχη κατά της πανδημίας, που είναι η ιχνηλάτηση επαφών. Κάθε θετικό κρούσμα έχει το ελάχιστον 20 επαφές, που πρέπει να ειδοποιηθούν, για να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό. Εάν πάρουμε το ελάχιστο που είναι το 20 και το πολλαπλασιάσουμε με τα 124 κρούσματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, γίνεται κατανοητό πως οι ιχνηλάτες, θα έπρεπε να έρθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία με περισσότερα από 2,480 άτομα, πράγμα ανέφικτο. Ήδη όπως ενημέρωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, 44 θετικά κρούσματα βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση και θα ανακοινωθούν σήμερα περισσότερα στοιχεία. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι πως τα πλείστα από αυτά τα περιστατικά βρίσκονται στη Λεμεσό.

Υπενθυμίζεται πως η ομάδα ιχνηλάτησης από την αρχή της πανδημίας κατάφερε να εντοπίσει τα μισά από τα κρούσματα στη χώρα μας και να σπάσει τις πολυάριθμες αλυσίδες μετάδοσης.

Η κατάσταση όπως είναι φανερό, βρίσκεται σε οριακό σημείο με το μπαλάκι της ευθύνης να βρίσκεται πλέον στους πολίτες, που καλούνται για άλλη μία φορά να τηρούν τα μέτρα, προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά στο εφιαλτικό σενάριο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»