«Θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση και στην Κύπρο εάν δεν προσέξουμε»

Σε δραματικούς τόνους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, απευθυνόμενος προς τους πολίτες ο Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης με την έξαρση της πανδημίας και τονίζοντας πως είναι θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση εάν δεν προσέξουμε με την πανδημία.
 
Πλαισιωμένος από μέλη της επιδημιολογικής ομάδας που έκαναν λόγο για κομβικό σημείο της μάχης με την covid-19, ο Κωσταντίνος Ιωάννου απηύθυνε για ακόμη μια φορά δραματική έκκληση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων. Σημείωσε δε πως η μάχη με την πανδημία θα είναι πολύμηνη, αφού το εμβόλιο σύμφωνα με τα δεδομένα που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας, δεν αναμένεται πριν την άνοιξη του 2021. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα στοιχεία της έξαρσης κτυπούν καμπανάκι-Απευθύνεται στους πολίτες ο Ιωάννου
 
«Η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε στην Κύπρο είναι ικανοποιητική αλλά είναι και εξαιρετικά εύθραυστη. Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενος και σίγουρα περιμένουμε ότι όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα ο αριθμός των νέων περιστατικών θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή και θα αυξηθεί.

Εκείνο που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η επιδημιολογική ανάλυση των κρουσμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις δείχνει ότι δυστυχώς δεν γίνεται σωστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Από τα δεδομένα διαπιστώνει κανείς ότι αρκετά από τα κρούσματα που εντοπίζονται αφορούν περιπτώσεις όπου η επιμόλυνση ή η μετάδοση του ιού θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπήρχε περισσότερη προσοχή στις οδηγίες. Για αυτό και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έως ότου εξευρεθεί εμβόλιο ή θεραπευτική αγωγή κατά του ιού, η ευθύνη για τον περιορισμό της είναι στα χέρια του κάθε ενός από εμάς. Η ασπίδα προστασίας μας παραμένει το τρίπτυχο ΧΕΡΙΑ, ΜΑΣΚΑ, ΑΠΟΣΤΑΣΗ, το οποίο θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους μας» σημείωσε.

Επαναλαμβάνοντας το τρίπτυχο της πετυχημένης στρατηγικής του Υπουργείου υγείας, που είναι ο μεγάλος αριθμός τεστ, η σχολαστική ιχνηλάτηση και η επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλωνκαι η ενημέρωση του κοινού αναφέρθηκε στα επιπρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται.  

«Λαμβάνουμε μέτρα στοχευμένα σε συγκεκριμένους τομείς και γεωγραφικές περιοχές, όπου διαπιστώνονται συρροές κρουσμάτων. Υπενθυμίζω ότι επιπρόσθετα έκτακτα μέτρα εφαρμόστηκαν τον περασμένο Αύγουστο στην Λεμεσό, ενώ είναι σε ισχύ μέτρα στις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου. 

Την ίδια ώρα, μπαίνουμε σε περίοδο αυξημένων εποχικών λοιμώξεων για αυτό και ο σχεδιασμός μας λαμβάνει υπόψη αρκετές άλλες παραμέτρους που θα συνυπάρξουν το προσεχές διάστημα με τον κορωνοϊό. Ενδεικτικά, να αναφέρω το πλάνο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά της Γρίπης Α’, που θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα, αφού έχουν παραληφθεί ήδη οι πρώτες ποσότητες των εμβολίων, ενώ σε εξέλιξη είναι και ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο».

Φόβος για πισωγύρισμα
Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στα αυξημένα κρούσματα σημειώνοντας πως μετά από αυτά «οι φόβοι για πισωγύρισμα γίνονται πιο έντονοι. Είναι μια ηχηρή προειδοποίηση την οποία εάν αγνοήσουμε θα οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Το βλέπουμε να συμβαίνει στις πλείστες χώρες και εάν δεν διδαχθούμε από τα παθήματά τους, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στο απευκταίο σενάριο. Περιστατικά με κρούσματα που παρουσίαζαν συμπτώματα επί μέρες αλλά αμελούν να υποβληθούν σε εξέταση, θετικά στον ιό άτομα με πολλές στενές επαφές, αλλά και κρούσματα που δεν δηλώνουν όλες τις επαφές τους, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να δυσχεραίνει το έργο της ιχνηλάτησης, μάς θορυβούν».

Και απηύθυνε σε δραματικούς τόνους, νέα έκκληση στο κοινό για τήρηση των μέτρων. «Απευθύνω για πολλοστή φορά, και με κίνδυνο να γίνω γραφικός, θερμή έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να γνωρίζουν ότι η μείωση της διασποράς του ιού εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς τους ίδιους. Η λήψη ή όχι επιπλέον μέτρων εξαρτάται μόνο από τη δική μας συμπεριφορά και στάση».

Χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αναχαίτησης της πανδημίας ως μαραθώνιο, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε πως «χρειάζεται υπομονή και αντοχές από όλους μας, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση και υποτροπή. Για μια ακόμη φορά ζητούμε τη συνεργασία των πολιτών. Στηριζόμαστε στην ατομική και συλλογική ευθύνη που διακρίνει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Σας ζητώ να μην αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχό μας γιατί επιστροφή δεν υπάρχει».

Ανέφερε δε πως η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας, έχει ως κύριο στόχο το σταθερό αριθμό κρουσμάτων, προκειμένου να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία. «Ο σχεδιασμός των μέτρων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο έχει βάθος χρόνου μέχρι τον Ιανουάριο ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός των πολιτών, των οικογενειών, των επαγγελματιών, των εταιρειών και των οργανισμών για εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες. Η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και η εφαρμογή των πρωτοκόλλων θα μας βοηθήσει ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, χωρίς πρόσθετη αναστάτωση και ταλαιπωρία. Η στρατηγική μας στοχεύει ακριβώς στο να διατηρήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς και τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα, προφυλάσσοντας το Σύστημα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία», υπέδειξε. 

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Γιώργος Νικολόπουλος, από πλευράς του τόνισε πως υπάρχει μία πανδημία και η  επιθυμία όλων να είναι περιορισμένες οι επιπτώσεις. Σημείωσε επίσης, ότι είχαμε έξαρση του δεύτερου επιδημιολογικού κύματος από τον Αύγουστο. 
 
«Είναι σημαντικό ότι ήταν νέοι και δεν είχαμε πολλές νοσηλείες και θανάτους. Το πιο σοβαρό είναι το εάν βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και κατά πόσο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ραγδαία εξάπλωση και γενικευμένη μετάδοση στην κοινότητα. Τα είχαμε πάει καλά, αλλά ο στόχος είναι να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα». 
 
Η Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά, λαμβάνοντας το λόγο, ανέφερε πως είναι μία εξαιρετικά κομβική περίοδος, αυτή που διανύουμε, καθώς έπεται ο χειμώνας. 
 
«Για την Κύπρο, μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 31 χρόνια. Το 8% είναι ανήλικοι. Γνωρίζοντας ότι τα παιδιά έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες και είναι ασυμπτωματικοί (ένα ποσοστό 30-40%), πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Οι γονείς καθημερινά πρέπει να ελέγχουν τα παιδιά τους. Απευθύνουμε θερμή παράκληση για ασφαλή μεταφορά τους στα σχολεία. Δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση των μέτρων, εντός των σχολικών μονάδων. Όσον αφορά στις εξωσχολικές δραστηριότητες, θερμή παράκληση μας και σε αυτές να τηρούνται τα πρωτόκολλα». 
 
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσίων Ελισάβετ Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «πρέπει να γίνει έγκαιρα εμβολιασμός, με τα εμβόλια της γρίπης. Παραγγείλαμε 40% πιο πολλά εμβόλια από πέρσι» σημείωσε. Τόνισε επίσης πως ενδείκνυται να εμβολιαστούν πρώτα οι ευάλωτες ομάδες. «Επιπλέον θα ήταν δόκιμο να εμβολιαστούν άτομα σε ιδρύματα. Η παροχή θα γίνει μέσω των Προσωπικών οατρών», και συνέχισε λέγοντας ότι θα πάρει χρόνο η χορήγηση του εμβολίου, για να μην υπάρξει κοσμοσυρροή σε ιατρεία.

Τα κρούσματα απειθαρχίας

Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε πως πέραν από της αναμενόμενης κόπωσης του πληθυσμού, είναι επτά μήνες που αντιμετωπίζει ο κόσμος το πρόβλημα του κορωνοϊού, το ίδιο ισχύει και στην Κύπρο.
 
«Βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μέσω τις ιχνηλάτισης και μέσω της διερεύνησης ότι κάποιοι δεν δηλώνουν τις επαφές τους, χάνουμε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα και να μην υπάρχει διασπορά του ιού. Επίσης το γεγονός ότι ακόμα και ότι δεν δίνουν τα σωστά στοιχεία στην ιχνηλάτιση. Όσοι έχουν επαφή να δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία είναι εξαιρετικά σημαντικό, όσοι έχουν επαφή με κρούσματα να δηλώνουν άμεσα τα στοιχεία.
 
Χθες είχε ένα περιστατικό που είχε συμπτώματα έξι μέρες και δεν έδωσε σημασία. Αντιλαμβάνεστε με τέτοιες συμπεριφορές, είναι θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση στην Κύπρο». 

Το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, κληθείς να σχολιάσει την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων, σημείωσε εκ νέου ότι χωρίς την συμβολή του κόσμου «δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Γίνονται χιλιάδες έλεγχοι κάθε εβδομάδα. Δεν είναι θέμα να βάζουμε πρόστιμα. Ζήτησα και από πολλά υπουργεία να αναλάβει κάθε υπηρεσία τον ρόλο της, στην επιτήρηση των μέτρων». 
 
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά lockdown, ο υπουργός Υγείας υπέδειξε πως υπάρχουν δεδομένα, τα οποία αξιολογούν οι επιστήμονες και εάν η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι καλή «τότε πάμε σε τοπικά μέτρα και όχι τοπικά lockdown. Αυτό έγινε στη Λάρνακα. Σήμερα το απόγευμα, θα ξεκινήσουν 3,000 στοχευμένοι έλεγχοι σε περιοχές της Λάρνακας και της Αμμοχώστου. Θα γίνει σε περιοχές που είναι επιβαρυμένες από τον ιό». 
 
Σε ερώτηση πότε οι γονείς δεν πρέπει να παίρνουν τα παιδιά τους σχολείο, η Δρ. Πανά σημείωσε πως οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα της νόσου, καθώς πέραν από τα συμπτώματα του αναπνευστικού, κάποια παιδιά έχουν διάρροιες και εμετούς. 
 
«Εάν το παιδί παρουσιάζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο. Πρέπει να αποτρέψουμε ενδεχόμενη επαφή αυτών των παιδιών, που έχουν συμπτώματα, με άλλα σχολεία. Θερμή παράκληση στους γονείς να στηρίξουν την προσπάθεια για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα διαχείρισης. Ο πανικός που νιώθουν κάποιοι γονείς, δεν βοηθά. Πρέπει να επιδείξουν υπομονή».
 
Σε ερώτηση για τους ελέγχους σε γάμους και βαπτίσεις, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε πως ήδη γίνονται έλεγχοι, όμως «όσους και να κάνουμε, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Ο κάθε ένας πρέπει να τηρεί τα μέτρα. Πρέπει δυστυχώς να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μήνες μπροστά μας. Τα δεδομένα που μας κοινοποιούν, λένε πως το εμβόλιο θα έρθει την άνοιξη. Μάρτιο ή Απρίλιο. Εάν παρατηρηθούν συμπεριφορές, όπως τις τελευταίες ημέρες είναι θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών