Οι φόβοι για ανεξέλεγκτη έξαρση και η διασπορά στα σχολεία-Εβδομάδα αποφάσεων

Στην πιο κρίσιμη της καμπή βρίσκεται η νέα έξαρση της πανδημίας, με την εβδομάδα που διανύουμε να θεωρείται καθοριστική, στην προσπάθεια αναχαίτισής της. Επί τάπητος βρίσκεται πλέον η παράταση μέτρων για τις συναθροίσεις στη Λάρνακα, χωρίς να αποκλείεται είτε επέκτασή τους σε Ελεύθερη Αμμόχωστο και Λεμεσό, είτε ακόμη και σε Παγκύπριο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά που λήγουν την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, οι συναθροίσεις σε σπίτια δεν πρέπει να ξεπερνούν τα δέκα άτομα, στους εσωτερικούς χώρους ναών τα 75 και στις επιχειρήσεις εστίασης τα 75 σε εσωτερικούς και τα 150 σε εξωτερικούς χώρους. Εξάλλου, οι αθλητικές διοργανώσεις, πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκατρία τα νέα κρούσματα, οι τρεις μαθητές-Η ενημέρωση από Υπ. Υγείας

Συναγερμός για τα κρούσματα στα σχολεία
Αυτό πάντως που προκαλεί την πιο μεγάλη ανησυχία, είναι ο τρόπος που γίνεται η διασπορά στα σχολεία, με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων να οφείλονται στις εξωσχολικές δραστηριότητες μαθητών. Τα κρούσματα αυτά έχουν θέσει σε συναγερμό την Ομάδα Ιχνηλάτησης, που προσπαθεί να εντοπίσει τις δεκάδες επαφές των μαθητών και να σβήσει τις εστίες μετάδοσης.

Στη Λεμεσό ωστόσο, πρόλαβαν να δημιουργηθούν εστίες σε κάποια σχολεία, με το Grammar School, να ανακοινώνει μάλιστα, πως θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Στο σχολείο εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα, που προέρχονται από δύο εστίες μετάδοσης. Δύο μαθητές του ιδιωτικού σχολείου, μαζί με άλλους δύο σε γυμνάσια στη Λεμεσό, συνδέονται με συγκεκριμένο αθλητικό χώρο, όπου γίνονται διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες. Στο συγκεκριμένο χώρο, αθλούνται δεκάδες μαθητές, που ειδοποιήθηκαν όπως παραμένουν σε αυτοπεριορισμό.
 
Εστία μετάδοσης που διείσδυσε και σε άλλο σχολείο της Λεμεσού, δημιουργήθηκε και στο γυμνάσιο Λινόπετρας, όπου διαγνώστηκαν ως θετικοί μία μαθήτρια και ένας μαθητής. Τα δύο παιδιά είχαν επαφή και με τρίτο μαθητή άλλου γυμνασίου της Επαρχίας Λεμεσού, είναι επίσης θετικός στην covid-19.

Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν στα σχολεία τουλάχιστον 18 κρούσματα, τα πλείστα εκ των οποίων κατανέμονται στις Επαρχίες Λάρνακας, Λεμεσού και Ελεύθερης Αμμοχώστου.

Τα καθημερινά κρούσματα στα σχολεία, που συνδέονται με δραστηριότητες των μαθητών εκτός αυτών, διαπιστώθηκε πως μπορούν να γίνουν αιτία για να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η έξαρση, αφού πολλοί ανήλικοι είναι ασυμπτωματικοί. Είναι γι’ αυτό το λόγο που αποφασίστηκε να τεθούν σε ισχύ από σήμερα και για δύο εβδομάδες, νέα έκτακτα μέτρα στις Επαρχίες Λάρνακας και Ελεύθερης Αμμοχώστου. Σύμφωνα με αυτά:

-              Απαγορεύονται οι προπονήσεις και οι αγώνες αθλητών κάτω των 18 ετών, σε όλα τα ομαδικά αθλήματα και διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, χειροσφαίριση, καράτε, κοκ.
-              Απαγορεύονται οι απογευματινές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Αθλητισμός για Όλους – ΑΓΟ).
-              Συστήνεται αυστηρά η τήρηση των μέτρων σε χώρους όπου πραγματοποιούνται πρόβες ή και εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου (π.χ. χορωδίες, θεατρικές παραστάσεις, χορός, κτλ).
 
Η απόφαση αυτή λήφθηκε πριν τα απανωτά κρούσματα σε σχολεία στην Επαρχία Λεμεσού. Έτσι, δεν αποκλείεται η επέκτασή τους και σε αυτή την Επαρχία.

Χαρτογραφούν τα κρούσματα
Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει το μέγεθος της διασποράς σε χωριά των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, θα διενεργήσει εντός της βδομάδας, άλλες τρεις χιλιάδες στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους. 
 
Από σήμερα εξάλλου σε αυτές τις περιοχές, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και άλλα υποστατικά, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα