Το Υπουργείο Μεταφορών ενώπιον μεγάλων αναπτυξιακών έργων και προκλήσεων

Το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων με την ανάληψη μεγάλων αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων του τόπου, ανέφερε ο πολιτικός του προϊστάμενος Γιάννης Καρούσος προσθέτοντας ότι προσβλέπει με τη στήριξη του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) για την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων  προς όφελος του συνόλου των πολιτών.
 
Σε χαιρετισμό στην τελετή απολογισμού της δράσης και οικονομικής δραστηριότητας του ΕΤΕΚ για την τριετία 2017-2020 και την απονομή Βραβείου Μηχανικής 2020, παρέθεσε ως τέτοια έργα το Μουσείο Λευκωσίας, το Νέο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, τον Αυτοκινητόδρομο Λεμεσού- Σαϊττά, τον Περιμετρικό Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, την Ενιαία Ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας και δεκάδες άλλα έργα που αναμένεται να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ανάπτυξης.
 
Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι σε επίπεδο πολιτικών υπάρχουν οι προκλήσεις όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, η ενίσχυση των βιώσιμων επιλογών μετακίνησης και η οδική ασφάλεια, για τις οποίες «έχουμε διαμορφώσει τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς και προχωρούμε σταθερά στην εφαρμογή δράσεων και έργων για διαχείριση αυτών των προκλήσεων», όπως πρόσθεσε.
 
Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ακόμα ότι έχει ιεραρχήσει ψηλά στην ατζέντα του τα ζητήματα κουλτούρας στα οποία χρειάζεται να κάνουμε πιο βιώσιμες επιλογές στην κινητικότητα μας για αντιμετώπιση των προκλήσεων του κυκλοφοριακού και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πιο υπεύθυνα το οδικό δίκτυο, ώστε να καταστήσουμε το οδικό περιβάλλον ασφαλές για όλους τους χρήστες, χρειάζεται να προάγουμε την καινοτομία σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας.
 
Σημείωσε  ότι οι προκλήσεις με την πανδημία απέδειξαν ότι όταν το Κράτος δίνει την κατεύθυνση και πείθει έμπρακτα για την αναγκαιότητα των στρατηγικών επιλογών, η κοινωνία σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο ακολουθεί.
 
Τέλος συνεχάρη τον Ανδρέα Λιβέρα, ηλεκτρολόγο μηχανικό, που κέρδισε το βραβείο για την ανάπτυξη του έξυπνου και αυτοματοποιημένου εργαλείου πρόβλεψης φωτοβολταϊκής παραγωγής «Suncaster».
 
Το ΕΤΕΚ στο δελτίο Τύπου αναφέρει ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πολύ περιορισμένο αριθμό καλεσμένων λόγω των ειδικών μέτρων προστασίας και υγιεινής κατά του κορωνοϊού, στον υπαίθριο χώρο του οικήματος του ΕΤΕΚ στη Λευκωσία. Η Τελετή, ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον περασμένο Μάιο, όμως ακυρώθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν τότε για προστασία από την πανδημία Covid-19.
 
 Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Στέλιος Αχνιώτης, ο οποίος αποχωρεί από την ηγεσία του ΕΤΕΚ μετά από τρεις συνεχείς θητείες, στην ομιλία του, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην Τριετία 2017-2020, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και την προσφορά του ΕΤΕΚ, τόσο προς την Πολιτεία και την κυπριακή κοινωνία, όσο και προς τα μέλη του.
 
 Στάθηκε ιδιαίτερα στα τεχνολογικά άλματα των υπηρεσιών που προσφέρει το Επιμελητήριο προς τα μέλη του και τους πολίτες, σημειώνοντας ότι «έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή το e-shop του ΕΤΕΚ και  έχει λειτουργήσει το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στο μητρώο μελών, ενώ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή και το σύστημα για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφή εταιρειών μελετών». Ο κ. Αχνιώτης ανακοίνωσε ακόμη ότι σχεδιάζεται νέα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του ΕΤΕΚ η οποία θα είναι πιο δυναμική και φιλικότερη προς τους χρήστες.
 
Εκτενής καταγραφή της δράσης της τριετίας αποτυπώνεται στην έκδοση «Απολογισμός Δράσης και Οικονομικής Δραστηριότητας της Τριετίας 2017 – 2020» η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΚ, www.etek.org.cy.
 
Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 θα διεξαχθούν εκλογές σε όλες τις επαρχίες για ανάδειξη των μελών του Γενικού Συμβουλίου και του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ για την τριετία 2020-2023.
 
 Σε ό,τι αφορά τις βραβεύσεις πέρα από το βραβείο στον κ. Λιβέρα απονεμήθηκε εύφημος μνεία στον Κυριάκο Θεμιστοκλέους, αρχιτέκτονα, για την ερευνητική του συνεισφορά στη βελτίωση της επιτήρησης της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά απορρίμματα. Εύφημος μνεία απονεμήθηκε, επίσης, στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου και τους Παναγιώτη Κολιό, ηλεκτρονικό μηχανικό και Δημήτρη Ηλιάδη, ηλεκτρολόγο μηχανικό, ως συντονιστές του έργου «Σύστημα Διαχείρισης Περιστατικών Εκτάκτου Ανάγκης Covid-19». Εύφημος μνεία απονεμήθηκε και στον Παναγιώτη Ζυμαρίδη, μηχανολόγο μηχανικό για την εικοσαετή του εκπαιδευτική δράση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ