Δώδεκα τα νέα κρούσματα, αυξήθηκαν οι εστίες μετάδοσης-Όλες οι πληροφορίες

Δώδεκα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία σχετίζονται τόσο με γνωστές αλυσίδες όσο και με νέα clusters, ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από το Υπουργείο Υγείας. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3,147 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 12 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.
 
Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

  • Από 655 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκε ένα κρούσμα. Πρόκειται για άτομο που έφθασε από τη Ρωσία στις 18/9 και έκανε το τεστ τη δωδέκατη μέρα για να βγει από την καραντίνα.  
  • Από 180 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν επτά κρούσματα.

Τρεις από τους ασθενείς που ιχνηλατήθηκαν είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον ποδοσφαιριστή του ΑΣΙΛ Λύσης, που ανακοινώθηκε ως θετικός στις 27/9. Ένα άτομο είναι επαφή ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας, που ανακοινώθηκε στις 22/9. Το πρόσωπο αυτό είχε προγραμματισμένα δύο ραντεβού για δειγματοληψία στα ιατρεία δημόσιας υγείας αλλά δεν πήγε και έκανε την εξέταση ιδιωτικά. Είχε συμπτώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικό κρούσμα τους έστησε στο τέστ δύο φορές-Ασθενείς σπάνε τον αυτοπεριορισμό

Τα άλλα τρία κρούσματα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον Βρετανού που εντοπίστηκε από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια στις 28/9. Είχαν έρθει από την Αγγλία στις 18/09 για διακοπές και το πρώτο άτομο παρουσίασε συμπτώματα στις 27/9. 

  • Από 875 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου 3,000 ατόμων στην Επαρχία Λάρνακας, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα.

Το ένα πρόσωπο παρουσίασε μυαλγίες στις 28/9. Η δεύτερη ασθενής, η οποία παρουσίασε καταρροή και απώλεια γεύσης στις 28/9, είναι εργαζόμενη σε επιχείρηση στελέχους της Διοίκησης του Εθνικού Άχνας και εργάζεται παράλληλα και σε τμήμα του Εθνικού. Είχαν σταλεί όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης για τεστ, λόγω των πολλών κρουσμάτων στον Εθνικό. Με τον ίδιο τρόπο εντοπίστηκε και το τρίτο περιστατικό, η οποία επίσης εργάζεται σε επιχείρηση στελέχους της Διοίκησης του Εθνικού και εκδήλωσε καταρροή και μυαλγίες στις 29/9.  
 
Σημειώνεται ότι από το πρόγραμμα στάλθηκαν σήμερα άλλα δύο θετικά περιστατικά, που αφορούν σε άτομα που ανακοινώθηκαν ήδη χθες μέσω της ιχνηλάτησης και είναι επαφές κρούσματος. Χθες και παράλληλα με το προγραμματισμένο τους ραντεβού για δειγματοληψία μέσω της ιχνηλάτησης, από δική τους πρωτοβουλία έκαναν το τεστ και μέσω του προγράμματος. 

  • Από 939 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε ένα κρούσμα. Πρόκειται για άτομο ήρθε από το Μάντσεστερ στην Πάφο στις 29/9. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξάνονται τα κρούσματα του ποδόσφαιρου, οι θετικές επαφές μεγαλώνουν τα cluster

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος: 

  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 225 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 104 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από πρόγραμμα που διενεργεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τον έλεγχο του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους των Δικαστηρίων, είχαμε αποτέλεσμα για 2 δείγματα, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 167 εργαστηριακές διαγνώσεις.  

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,755.
 
Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοστροκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται συνολικά 11 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, τρία εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επίσης, μεταφέρθηκε σήμερα και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ένας ασθενής COVID-19.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας