Οι τέσσερις λόγοι που ανησυχεί πιο πολύ από το καλοκαίρι η έξαρση στην Κύπρο

Τα χθεσινά 30 κρούσματα, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τους φόβους των ειδικών ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με την νέα έξαρση που μπορεί εδώ και ένα δεκαπενθήμερο να έχει ως επίκεντρο τη Λάρνακα, ωστόσο, εστίες αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες δίνουν μάχη με το χρόνο, προκειμένου να ανακόψουν ένα μεγάλο κύμα πανδημίας και μάλιστα μια ανάσα από το χειμώνα, όπου η covid-19, θα κληθεί να συνυπάρξει με τη γρίπη.

Γιατί όμως, οι προειδοποιήσεις των ειδικών, είναι πιο έντονες από ποτέ και για ποιο λόγο διαμηνύουν πως είναι πολύ πιο ανησυχητική αυτή η έξαρση, από αυτήν του καλοκαιρού;
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: O γόρδιος δεσμός της πανδημίας και ο μεγάλος φόβος για τα σχολεία

Η μαζική επιστροφή
Η προηγούμενη έξαρση, έλαβε χώρα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και είχε ως επίκεντρο τη Λεμεσό. Τότε πολλές εταιρείες αλλά και εργαζόμενοι έσπευσαν να κάνουν χρήση της θερινής άδειας, προκειμένου να περιοριστούν οι μαζικές επαφές. Επιπρόσθετα, τα σχολεία ήταν κλειστά με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών να είναι λόγω καλοκαιριού, περιορισμένες και σε εξωτερικούς χώρους.

Η έξαρση του φθινοπώρου, ωστόσο, συνέπεσε με την επιστροφή των εργαζόμενων στις δουλειές τους και δεκάδων χιλιάδων μαθητών στα σχολεία. Μέχρι στιγμής καταγράφηκαν εννέα κρούσματα σε οκτώ
σχολεία και δεκάδες άλλα σε χώρους εργασίας, όπως το ποδόσφαιρο, χώρους εστίασης και εταιρείες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: SOS για αδήλωτες επαφές-«Υπάρχουν άτομα με μυστικά και κάποιοι παθαίνουν σοκ»

Κρούσματα με πάνω από 100 επαφές
Μια άλλη παράμετρος που υποβοηθά, την αύξηση κρουσμάτων και τη δημιουργία πολυάριθμων αλυσίδων μετάδοσης και είναι κάτι που δεν παρατηρήθηκε στην προηγούμενη έξαρση, είναι οι πολυάριθμες επαφές των ασθενών που εντοπίζονται. Πιο πολλές είναι οι επαφές μαθητών, που σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, ξεπερνούν τις 150. Κάποιοι δε, όπως τονίζεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο για διάφορους λόγους, παραλείπουν να δηλώσουν όλες τις επαφές τους.

«Τις τελευταίες ημέρες βρίσκουμε επαφές που δεν μας έχουν δηλωθεί από το κρούσμα. Όταν χάνουμε τις επαφές και τις βρίσκουμε μετά από 2 εβδομάδες, αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Δεν έχει σημασία να τις βρούμε μετά, διότι μάλλον θα έχουν προλάβει να διασπείρουν τον ιό. Βλέπουμε για παράδειγμα επαφές που είναι υποψιασμένοι και δεν μας δηλώνονται και πάνε από μόνοι τους να κάνουν εξετάσεις. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους υπόλοιπους στα εργαστήρια ή στους τυχαίους ελέγχους. Προσπαθούμε να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, επιδημιολόγος πεδίου Βαλεντίνος Συλβέστρος.

Ανησυχία για τη γεωγραφική πορεία της έξαρσης
Ο άλλος λόγος που ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων, είναι πως επίκεντρό της είναι μια Επαρχία (Λάρνακα), μεγάλο μέρος του πληθυσμού της οποίας μετακινείται περισσότερο προς τη Λευκωσία και λιγότερο προς τη Λεμεσό, για εργασία. Αυτό αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες διασποράς του ιού στις υπόλοιπες επαρχίες.

Ο τρόπος που μεγεθύνονται εξάλλου, οι αλυσίδες μετάδοσης κάποιες εκ των οποίων άρχισαν μάλιστα να διακλαδώνονται επιτείνουν την ανησυχία.

Φόβοι για το χειμώνα
Όλες οι ενέργειες πλέον, έχουν επικεντρωθεί στην αναχαίτηση της έξαρσης, πριν το χειμώνα αφού οι αρμόδιες Υπηρεσίες, δεν θέλουν με τίποτα να έρθουν αντιμέτωπες με ένα επιθετικό β’ κύμα όταν χειμωνιάσει.

Κι αυτό επειδή είναι απροσδιόριστες οι επιπτώσεις της συνύπαρξης του κορωνοϊού με άλλες εγγενείς ασθένειες, όπως η γρίπη. Οι προβλέψεις των επιστημόνων διεθνώς, κάνουν λόγο για ένα εφιαλτικό σενάριο, χωρίς να μπορούν να εκτιμήσουν επακριβώς τι θα συμβεί σε κάποιον ασθενή εάν νοσήσει και από τις δύο ασθένειες, ταυτόχρονα.

Στην Κύπρο, δεν μπορεί να παραγνωριστεί η αύξηση τις τελευταίες ημέρες των ασθενών με κορωνοϊό, στο Νοσοκομείο Αναφοράς καθώς και η πτώση του μέσου όρου ηλικίας τους. Εκεί νοσηλεύεται και η πιο νεαρή ασθενής με covid, μια 24χρονη κοπέλα, η οποία εισήχθη στο Νοσοκομείο αναφοράς, έπειτα από έντονα συμπτώματα της νόσου. Τα νέα για την υγεία της είναι καλά, αφού σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τους θεράποντες ιατρούς, η κατάστασή της είναι σταθερή. Σήμερα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο 12 άτομα, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων δεν ξεπερνά τα 50 έτη. Άλλοι 59 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου