Ανησυχία για έλλειψεις μετά την κατάθεση νομοσχεδίων για κατάργηση της Επιτροπής Σιτηρών

Την άποψη ότι τα νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση και οδηγούν στην κατάργηση της Επιτροπής Σιτηρών δεν διασφαλίζουν τα στρατηγικά αποθέματα και την εμπορία σιτηρών στον τόπο και ενδεχομένως να έχουμε ελλείψεις σε σιτηρά, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Ανδρέας Καυκαλιάς.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ανέφερε ότι κατατέθηκαν τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί που προβλέπουν τη διάλυση της Επιτροπής Σιτηρών και την ανάθεση της ευθύνης της διαχείρισης των στρατηγικών αποθεμάτων στους ιδιώτες ή και στους επενδυτές, «χωρίς καμιά μελέτη σε σχέση με τις συνέπειες, το κόστος για το κράτος, για τους κτηνοτρόφους, για την κοινωνία».
 
«Η Κυβέρνηση δεν διασφαλίζει, για την ακρίβεια δεν γνωρίζει καν για το ποια θα πρέπει να είναι η προβλεπόμενη διάρκεια αλλά και οι αναγκαίες ποσότητες που πρέπει να τηρούνται ως στρατηγικά αποθέματα. Απαράδεκτο. Η λογική της Κυβέρνησης 'να την κλείσουμε (την Επιτροπή) και βλέπουμε και κάνουμε', βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα του τόπου και είναι ασφαλώς άκρως επικίνδυνη», ανέφερε.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ελλείψεις σιτηρών στην Κύπρο και κατ’ επέκταση ψωμιού και ειδών αρτοποιίας, ο κ. Καυκαλιάς απάντησε ότι «δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες μέσα από τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής».
 
Χαρακτήρισε το ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό καθώς πρόκειται για ένα κρίσιμο, νευραλγικό τομέα για την οικονομία και για την κοινωνία που συνδέεται και με την διατροφική αλυσίδα.

«Θεωρούμε ότι τα νομοσχέδια όπως έχουν κατατεθεί δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσουν από την Βουλή και γι’ αυτό εξάλλου έχουμε καλέσει και σε προηγούμενες συνεδρίες την Κυβέρνηση να τα αποσύρει και να προχωρήσει σε μια σοβαρή μελέτη, τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί, να προχωρήσει σε μια σοβαρή μελέτη αναδιάρθρωσης της Επιτροπής Σιτηρών για να την επαναφέρει σε κατάσταση κερδοφορίας για να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της  στην εμπορία και διατήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων προς όφελος του κράτους», ανέφερε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας