Η στελέχωση των σχολείων εν καιρώ πανδημίας σε αριθμούς

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου από τους Διευθυντές των βαθμίδων εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κατά την οποία δοθήκαν πληροφορίες για τη λειτουργία και τη στελέχωση των σχολείων.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ, τα στοιχεία που δόθηκαν στο πλαίσιο της συνέντευξης, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, είναι:
 
Δημοτική Εκπαίδευση
-              Κατά το σχολικό έτος 2020-21 απασχολούνται 4.553 εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης, δάσκαλοι και δασκάλες, για 51.505 μαθητές/μαθήτριες.  Η αναλογία είναι ένας εκπαιδευτικός για κάθε 11,3 παιδιά. (Στον αριθμό εκπαιδευτικών περιλαμβάνονται και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί)
-              Στην Ειδική Εκπαίδευση απασχολούνται από το ΥΠΠΑΝ 968 εκπαιδευτικοί για 7.186 παιδιά. Δηλαδή ένας εκπαιδευτικός για κάθε 7,4 παιδιά της Ειδικής Εκπαίδευσης.
-              Άλλοι 824 εκπαιδευτικοί απασχολούνται για 12.864 παιδιά στην Προδημοτική. Δηλαδή, ένας νηπιαγωγός για κάθε 15,6 παιδιά.
-              Προκειμένου να αντιμετωπισθούν καλύτερα οι έκτακτες περιστάσεις με την πανδημία και τη διαχείριση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς και  οι ανάγκες για εξ αποστάσεως διδασκαλία, φέτος στα Δημοτικά Σχολεία το ΥΠΠΑΝ έχει διαθέσει 405 διδακτικές περιόδους σε διευθυντές και εκπαιδευτικούς σχολείων.
 
Σχολεία σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές
Η πολιτική και η πρακτική του ΥΠΠΑΝ για σχολεία με ιδιαίτερα μικρό αριθμό μαθητών, σε ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές, προκειμένου να παρέχεται πρόσθετη ενίσχυση σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς έχουν ως εξής:
 
- Εκεί όπου υπάρχουν συνδιδασκόμενες τάξεις (συμπλέγματα) εξαιτίας του μικρού αριθμού μαθητών, ορίζεται ως ανώτατος αριθμός οι 20 μαθητές. Πέραν των 20 μαθητών δημιουργούνται αμιγή τμήματα.
- Σε περιπτώσεις όπου το «σύμπλεγμα» υπερβαίνει τους 16 μαθητές παραχωρείται χρόνος 15 πρόσθετων διδακτικών περιόδων.
Κάποια παραδείγματα παρουσιάζονται ως εξής:
-              Δημοτικό Σχολείο Καλού Χωριού Λεμεσού με 65 μαθητές σε 4 τμήματα (πολυδιδάσκαλο)
=> 152 διδακτικές περίοδοι (δ.π.)
-              Δημοτικό Σχολείο Πάνω Λευκάρων με 54 μαθητές σε 3 τμήματα (τριθέσιο) => 145 δ.π.
-              Δημοτικό Σχολείο Αγρού με 54 μαθητές σε 3 τμήματα (τριθέσιο) => 145 δ.π.
-              Δημοτικό Σχολείο Σπιταλιού/Παραμύθας με 51 μαθητές σε 3 τμήματα (τριθέσιο) => 145 δ.π.
-              Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς με 48 μαθητές σε 3 τμήματα (τριθέσιο) => 130 δ.π.
-              Δημοτικό Σχολείο Πάχνας με 46 μαθητές σε 3 τμήματα (τριθέσιο) => 130 δ.π.
-              Δημοτικό Σχολείο Φαρμακά/Καμπιού με 33 μαθητές σε 3 τμήματα (τριθέσιο) => 100 δ.π.
 
Μέση Γενική Εκπαίδευση
-              Κατά το σχολικό έτος 2020-21 απασχολούνται 3.067  εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης, για 23.050 μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίων.  Η αναλογία είναι ένας εκπαιδευτικός για κάθε 7,52 μαθητές/μαθήτριες.
-              Κατά το σχολικό έτος 2020-21 απασχολούνται 2.617  εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης, για 17.200 μαθητές/μαθήτριες Λυκείων και Εσπερινών Σχολών.  Η αναλογία είναι ένας εκπαιδευτικός για κάθε 6,57 μαθητές/μαθήτριες.
-              Η στελέχωση των σχολείων έγινε φέτος νωρίτερα από ότι σε άλλες σχολικές χρονιές επειδή ελήφθη πρόνοια ετοιμότητας έναντι των έκτακτων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε με την πανδημία. Παρόλα αυτά, στόχος είναι και τα επόμενα χρόνια η στελέχωση να γίνεται με το φετινό χρονοδιάγραμμα για καλύτερο προγραμματισμό.
-              Ελήφθη μέριμνα από το ΥΠΠΑΝ σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, ούτως ώστε συμπληρώθηκαν όλες οι θέσεις διευθυντών σχολείων που είχαν κενωθεί, εξαιτίας του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης που πρόσφερε η Κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς. Όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης έχουν επιτόπου επαρκή διεύθυνση.
-              Οι μαθητικές εκλογές θα γίνουν κανονικά.
 
Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση
-              Κατά το σχολικό έτος 2020-21 απασχολούνται 586  εκπαιδευτικοί (+13 με αγορά υπηρεσιών =599), για 4658 μαθητές/μαθήτριες Τεχνικών Σχολών.  Η αναλογία είναι ένας εκπαιδευτικός για κάθε 8 μαθητές/μαθήτριες.
 
Ειδική εκπαίδευση- Σχολικοί Βοηθοί / Συνοδοί
Στη νομοθεσία υπάρχει  πρόνοια για πρόσληψη επιστημονικού και άλλου προσωπικού στο πλαίσιο της παροχής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στα παιδιά. Στη βάση αυτής της πρόνοιας οι Επαρχιακές Επιτροπές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αποφασίζουν, μετά από μελέτη όλων των στοιχείων και των γνωματεύσεων, την πρόσληψη σχολικών βοηθών/συνοδών για εξυπηρέτηση των αναγκών των παιδιών. Με βάση αυτές τις αποφάσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Ειδικά Σχολεία)  απασχολούνται σήμερα 804 Σχολικοί Βοηθοί/Συνοδοί για την εξυπηρέτηση 1806 μαθητών/τριών.
 
Σημειώνεται ότι κατά το σχολικό έτος 2020-21 έχουμε 97 συνοδούς περισσότερους σε σύγκριση με το 2018-19 και 259 συνοδούς περισσότερους από ότι το 2015-16. Αξίζει, επίσης,  να σημειωθεί ότι τη σχολική χρονιά 2012 – 2013 εργοδοτούνταν 371 Σχολικοί Βοηθοί/Συνοδοί.
 
Ο αριθμός των Σχολικών Βοηθών/Συνοδών στη Δημοτική Εκπαίδευση έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 7 χρόνια.
 
 

Δειτε Επισης

Νωρίτερα η καταβολή Κοινωνικών Παροχών ενόψει Πάσχα-Όλες οι πληροφορίες
Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων και αναβάθμιση του νοσοκομείου Τροόδους
Ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για το σχέδιο ΚτίΖΩ ο Ιωάννου
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων