ΠΑΣΥΚΙ: Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ να επαναξιολογήσει την στάση του

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) με ανακοίνωσή της εκφράζει θλίψη γιατί όπως αναφέρει, «ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ με απαράδεκτες γραπτές και κατ’ επανάληψη προφορικές δηλώσεις, ως να κατέχει το αλάθητο, αλλά και τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, που άπτονται της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, προβαίνει ή/ και επαναλαμβάνει μη τεκμηριωμένες καταγγελίες, τοποθετείται επί παντός, αποδίδοντας και μοιράζοντας ευθύνες προς όλους, χωρίς να αναμένει τα αποτελέσματα της οποιασδήποτε έρευνας».

Το περιεχόμενο των συγκεκριμένων τοποθετήσεων και δηλώσεων, σημειώνει, δημιουργούν περίεργους συνειρμούς, αφού κατεξοχήν πλήττουν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια χώρο στον οποίο εργάζεται και υποτίθεται θα έπρεπε να στηρίζει.
 
«Είναι ιδιαίτερα άξιο απορίας η εμμονική και επιλεκτική εστίαση του προέδρου της ΟΣΑΚ προς τους γιατρούς των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων. Η εμπάθεια του προέδρου της ΟΣΑΚ για τον ιατρικό κόσμο τον οδηγεί, στο να φέρνει σε ρήξη τους ασθενείς και τους ιατρούς και να θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών, αφού θεωρεί ότι ένας ιατρός μπορεί να δουλεύει ακατάπαυστα. Θα μπορούσε απλά να ανατρέξει σε διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις που περιγράφουν πώς η κόπωση και η στέρηση ύπνου επηρεάζουν τη διάθεση, τη προσοχή, το βαθμό εγρήγορσης, την δυνατότητα εκτέλεσης κάποιας δραστηριότητας και οδηγεί σε ιατρικά σφάλματα. Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι οι Οργανωμένοι ασθενείς επιθυμούν να τους αναλάβουν ιατροί με έως έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να υποπέσουν σε ιατρικό διαγνωστικό λάθος λόγω κόπωσης», προστίθεται.

Ας ανατρέξει ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ, στις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα ωράρια των ιατρών  (Directive 2000/34/EC), να κάνει απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς για να υπολογίσει πόσους ειδικούς ιατρούς θα πρέπει να έχει μια κλινική και μετά να αρχίζει τους λεονταρισμούς στα ΜΜΕ.

«Καλούμε τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ να σκέφτεται διπλά όταν από τηλεοράσεως δηλώνει ότι "Ασθενείς πεθαίνουν΄΄ και να τεκμηριώνει τα λεγόμενα του. Το λιγότερο που αναμένεται εκ μέρους του είναι να απολογηθεί, ενώ θα έπρεπε να ήταν αντιληπτό, ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις χωρίς τεκμηρίωση εμπίπτουν σε αλλά́ επίπεδα», σημειώνεται.

Απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο του ΟΣΑΚ η ΠΑΣΥΚΙ, αναφέρει ότι οι καταγγελίες, "οι διαμάχες και τα γεγονότα που περιγράφονται σε διοικητικό́ επίπεδο του Ο.Κ.Υπ.Υ, είναι αποτέλεσμα της στήριξης που δείξατε και δείχνετε σε ένα διοικητικό́ μοντέλο, το οποίο εγκρίθηκε δυστυχώς και πολύ́ περισσότερο εφαρμόζεται, χωρίς τεκμηριωμένο επιχειρησιακό πλάνο, χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις,  χωρίς οδικό́ χάρτη και χρονοδιαγράμματα, μοντέλο το οποίο θεωρεί τα Δημόσια Νοσηλευτήρια ως απλές επιχειρήσεις, που θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποξενωθούν στο μέγιστο από το Κράτος".

«Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για αυτοκριτική σε όσα με φανατισμό υποστηρίξατε και συνεχίζετε να υποστηρίζετε και οδήγησαν τα Δημόσια νοσηλευτήρια σε αυτή την χαοτική κατάσταση. Δεν αναλογιστήκατε τις ευθύνες σας, αλλά διατηρούσατε αυτή την εκκωφαντική σιωπή και ανοχή για όλα όσα έγκαιρα και έγκυρα εντόπιζε η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι με εμφανή αγωνία να στηρίξει τα Δημόσια Νοσηλευτήρια. Είναι καιρός όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ΟΣΑΚ οφείλει να επαναξιολογήσει αν αυτή είναι η εκπροσώπηση που επιθυμεί και αν πράγματι η συγκεκριμένη στάση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των ασθενών», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις