«Έχουμε βιώσει μικρά θαύματα… Νιώθω αδικία όταν κατηγορούνται τα νοσηλευτήρια»

«Όταν τα κρατικά νοσηλευτήρια κατηγορούνται, πραγματικά νιώθω λύπη και αδικία αφού το προσωπικό στην πλειονότητα του αντιμετωπίζει δύσκολα περιστατικά και τον μεγάλο όγκο των ασθενών με αγάπη», λέει υπεραμυνόμενη της κριτικής που δέχονται τον τελευταίο καιρό η Υπεύθυνη του Τμήματος Φυσιοθεραπείας Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
 
Η Στάλω Μηνά-Στυλιανού σε συνέντευξή της στον REPORTER, αναφέρθηκε στα μικρά θαύματα που βιώνουν στο υπερσύγχρονο Φυσιοθεραπευτικό Τμήμα του νοσοκομείου Λάρνακας, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη πισίνα υδροθεραπείας στην Κύπρο. Στο τμήμα, που διαθέτει υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό εξυπηρετούνται χιλιάδες ασθενείς.  
 
Πόσους ασθενείς εξυπηρετεί το Φυσιοθεραπευτικό Τμήμα του νοσοκομείου Λάρνακας;
Το 2019 το Φυσιοθεραπευτικό Τμήμα του Γ.Ν Λάρνακας εξυπηρέτησε 16703 εξωτερικούς ασθενείς και 5537 εσωτερικούς ασθενείς. Δυστυχώς ο φετινός χρόνος δεν είναι ενδεικτικός αφού από 17 Μαρτίου μέχρι μέσα Μαΐου, το τμήμα δεν εξυπηρετούσε εξωτερικούς ασθενείς λόγω της πανδημίας  Covid -19. Μπορώ όμως να σας δώσω ένα ενδεικτικό αριθμό εξωτερικών ασθενών που εξυπηρετήσαμε μέχρι σήμερα. Ο αριθμός αυτός κυμαίνεται γύρω στις 12,500 εξωτερικούς ασθενείς.

Σε τι αφορούν τα περιστατικά που έχετε να αντιμετωπίσετε;
Το τμήμα Φυσιοθεραπευτηρίου  αντιμετωπίζει:

  • Ορθοπεδικά περιστατικά όπως π.χ κατάγματα άνω και κάτω άκρων, κατάγματά ΣΣ, οσφυαλγίες, αυχεναλγίες, κακώσεις γενικά του Μυοσκελετικού συστήματος, χειρουργημένα γόνατα και ισχία και οποιοδήποτε άλλο ορθοπεδικό πρόβλημα.
  • Αντιμετωπίζουμε νευρολογικά περιστατικά όπως π.χ ημιπληγές, παρέσεις, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
  • Παιδιατρικά περιστατικά π.χ εγκεφαλικές παραλύσεις, πάραισεις Κτλ.
  • Κολοβώματα και χειρουργικά περιστατικά.
  • Γίνονται αξιολογήσεις αναπήρων για τροχοκαθίσματα και γενικά βοηθήματα αναπήρων.
  • Αναπνευστικά περιστατικά.
Από τον Αύγουστο έχει προσληφθεί από τον ΟΚΥΠΥ άτομο το οποίο παρέχει τις υπηρεσίες της για το λεμφοίδωμα.

Έχετε βιώσει αυτό που λέμε μικρά θαύματα στην ίαση των ασθενών;
Πραγματικά έχουμε βιώσει αυτό που λέμε μικρά θαύματα ασθενών, αφού πολλοί ασθενείς μας έχουν αναπάντεχη βελτίωση με αποτέλεσμα να έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους και έχουν επιτύχει την γρηγορότερη επιστροφή τους στα καθήκοντά τους και την ένταξή τους στην κοινωνία.
 
Όταν βλέπουμε βελτίωση στους ασθενείς μας νιώθουμε μεγάλη  ικανοποίηση και παίρνουμε δύναμη, για να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα με την βοήθεια της επιστημονική μας κατάρτισης, των γνώσεων και της εμπειρίας μας.

Με πόσο προσωπικό στελεχώνεται το τμήμα σας;
Το Τμήμα μας σήμερα, στελεχώνεται από εννέα εμπείρους φυσιοθεραπευτές, ικανούς να προσφέρουν τις επιστημονικές τους γνώσεις και την εμπειρία στους συμπολίτες μας.

Το φυσιοθεραπευτικό Λάρνακας διαθέτει την μεγαλύτερη πισίνα υδροθεραπείας στην Κύπρο και πρόκειται για επένδυση υψηλού κόστους. Τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει σε σχέση με άλλα του είδους του;
Πραγματικά το φυσιοθεραπευτικό τμήμα  διαθέτει σήμερα μια από τις μεγαλύτερες θερμαινόμενες πισίνες και την μεγαλύτερη δημόσια.
 
Τα προτερήματα  της πισίνας μας, είναι ότι είναι θερμαινόμενη, είναι μεγάλη και διαθέτει ράμπα έτσι ώστε να είναι προσβάσιμη με ειδική καρέκλα και ειδικό κρεββάτι, τα οποία διαθέτει το Τμήμα για άτομα με βαριές αναπηρίες. Διαθέτει επίσης το σύστημα της αντίστροφης κολύμβησης καθώς και υδρομασάζ.
 
Για ποιο λόγο κάποιος ασθενής να επιλέξει  την μια κλινική σε κρατικό νοσοκομείο, σε σύγκριση με ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο; Ποια θα λέγατε ότι είναι τα πλεονεκτήματα της περίθαλψης σε κρατικό νοσηλευτήριο;
Πιστεύουμε ότι τα κρατικά Νοσηλευτήρια έχουν την εμπειρία για τα οξεία βαριά περιστατικά, νευρολογικά, ορθοπεδικά και άλλων ειδικοτήτων, αφού δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.
Σε κάποιους επικρατεί η αντίληψη πως η ιατρική περίθαλψη σε κέντρα του εξωτερικού, είναι σε πιο ψηλό επίπεδο από την κρατική περίθαλψη στην Κύπρο. Πως το σχολιάζετε;
Δυστυχώς αυτή η αντίληψη επικρατεί αλλά πιστεύω ότι ο τομέας της Ιατρικής όσο και της παραϊατρικής αντιμετώπισης, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από κέντρα του εξωτερικού. Όσον αφορά την φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση σε σύγκριση με το εξωτερικό, έχουμε να δηλώσουμε ότι σήμερα με την επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού και τον άρτιο μηχανικό εξοπλισμό που έχουμε εξασφαλίσει, δεν έχουμε να ζηλέψουμε σε τίποτα από ανάλογα νοσοκομεία του εξωτερικού.
Είναι εξοπλισμένο με τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό το Φυσιοθεραπευτικό του Νοσοκομείου Λάρνακας;
Ο εξοπλισμός του φυσιοθεραπευτηρίου μας τον τελευταίο χρόνο με την επέκταση του νοσοκομείου Λάρνακας είναι πλήρης, υπερσύγχρονος και είναι ανταγωνίσιμος με οποιοδήποτε άλλο κέντρο.
 
Εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργείο Υγείας και το Τμήμα Αγορών και Προμηθειών για την βοήθεια τους στον εξοπλισμό.
 
Πώς νιώθετε για το γεγονός πως τα κρατικά νοσηλευτήρια δέχονται κριτική;
Όταν τα κρατικά νοσηλευτήρια κατηγορούνται, πραγματικά νιώθω λύπη και αδικία αφού το προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων στην πλειονότητα του αντιμετωπίζει δύσκολα περιστατικά και τον μεγάλο όγκο των ασθενών με αγάπη.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα