Καμπανάκι και σε άλλες περιοχές για τα κρούσματα-Θα «μιλήσουν» τα τυχαία τεστ

Κρίσιμα ως προς την νέα μάχη που καλείται να δώσει η χώρα μας με την πανδημία, είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας συνεχίζουν να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την έξαρση ζητώντας με αλλεπάλληλες εκκλήσεις, σε δραματικούς τόνους, τη συνεργασία του κόσμου.

Ανάσα έχουν δώσει οι μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα. Ωστόσο, ο συνεχής εντοπισμός κρουσμάτων στη Λάρνακα, καθώς και τα διάσπαρτα που εντοπίζονται στις υπόλοιπες πόλεις, προκαλούν ανησυχία και δεν σηκώνουν χαλάρωση και εφησυχασμό.

Για παράδειγμα, αν και ο αριθμός κρουσμάτων στην Ελεύθερη Αμμόχωστο και τη Λεμεσό, δεν είναι στα επίπεδα της Λάρνακας, τα τελευταία 24ωρα δημιουργήθηκαν στις δύο περιοχές δύο αλυσίδες μετάδοσης. Η μία είναι η γνωστή στον Εθνικό Άχνας με 21 κρούσματα και η άλλη σε εταιρεία στη Λεμεσό με 5 κρούσματα. Στη Λεμεσό εξάλλου, εντοπίστηκε χθες θετική και μαθήτρια Λυκείου, η οποία είχε αναπτύξει συμπτώματα και επικοινώνησε με τον προσωπικό της ιατρό. Είναι γι’ αυτό το λόγο που γίνεται αγώνας, ώστε να μην επεκταθεί η έξαρση στις υπόλοιπες Επαρχίες, αφού κάτι τέτοιο θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο τον έλεγχό της.

«Μας ανησυχεί η κατάσταση γι’ αυτό πήραμε μέτρα και γι’ αυτό κάνουμε συνεχώς εκκλήσεις προς τον κόσμο. Ότι μέτρα και να πάρουμε, όμως εάν δεν εφαρμοστούν δεν θα υπάρξει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Το μοναδικό μας όπλο αυτή τη στιγμή, είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής και αποστασιοποίησης και των πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή μέχρι να έχουμε εμβολιακή κάλυψη του πληθυσμού», ανέφερε στον REPORTER η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επείγουσα έκκληση του Υπ. Υγείας για άτομα με συμπτώματα κορωνοϊού

Τι τελευταίες ημέρες, εξάλλου παρατηρήθηκε πως πολλά άτομα που παρουσίασαν συμπτώματα, καθυστέρησαν για μέρες να ενημερώσουν τον Προσωπικό τους Ιατρό και συνέχιζαν να πηγαίνουν στις εργασίες τους. Από τα χθεσινά οκτώ κρούσματα, για παράδειγμα τα δύο είχαν συμπτώματα το ένα για 11 μέρες και το άλλο για μία εβδομάδα. Κινητοποιήθηκαν, μόνο όταν δεν υποχωρούσαν τα συμπτώματα.

«Καλούμε επίσης, οποιονδήποτε παρουσιάσει συμπτώματα κορωνοϊού, όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια, ανοσμία και αγευσία, να παραμείνει στο σπίτι και να επικοινωνήσει άμεσα με τον Προσωπικό του Ιατρό για οδηγίες», υπέδειξε η κ. Κυριάκου, μεταφέροντας την έκκληση του Υπουργείου Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αριθμοί των κρουσμάτων σε κάθε πόλη-Ανησυχία από την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης

Δεκαπλάσια τα κρούσματα στη Λάρνακα
Η νέα έξαρση της πανδημίας, διαφαίνεται και στα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Το γεγονός ότι το επίκεντρο της έξαρσης είναι η Λάρνακα αποτυπώνεται και στους αριθμούς με την Επαρχία, να συγκεντρώνει το ένα τρίτο των κρουσμάτων που καταγράφηκαν από την πρώτη Ιουλίου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα στη Λάρνακα εντοπίστηκαν 207 κρούσματα (33%), στη Λεμεσό 153, στη Λευκωσία 115, στην Ελεύθερη Αμμόχωστο 40 και στην Πάφο 29.

To επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο της Επαρχίας Λάρνακας, φαίνεται και από τη σύγκριση των νέων στοιχείων με την προηγούμενη Εθνική Αναφορά, που κατέγραψε τα κρούσματα μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Όπως διαπιστώνεται σε δύο μόλις βδομάδες εντοπίστηκαν 67 κρούσματα στη Λάρνακα, σε σύγκριση με 9 στην Πάφο, 8 στη Λευκωσία, 7 στη Ελεύθερη Αμμόχωστο ( δεν υπολογίζεται το cluster του Εθνικού που ανακοινώθηκε στις 23/9) και 6 στη Λεμεσό ( δεν υπολογίζεται το cluster σε εταιρεία, το οποίο ανακοινώθηκε 23/9). Τα κρούσματα στην Επαρχία Λάρνακας, δηλαδή, είναι σχεδόν δεκαπλάσια από τις υπόλοιπες περιοχές.
 
Επιδημιολογικό ιστορικό από 1 Ιουλίου μέχρι 8 Σεπτεμβρίου
Επιδημιολογικό ιστορικό από την 1 Ιουλίου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 

Θα «μιλήσουν» οι τυχαίοι έλεγχοι
Αυτό που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, είναι η αποκρυστάλλωση εικόνας για τη Λάρνακα. Σε αυτό θα βοηθήσουν οι τρεις χιλιάδες τυχαίοι έλεγχοι, που ξεκίνησαν από χθες σε δύο σημεία στην πόλη. Εκατοντάδες ήταν οι δημότες, που έσπευσαν για να υποβληθούν σε εργαστηριακά τεστ τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι έτοιμα τα επόμενα λίγα εικοσιτετράωρα.

Στην αποτύπωση της πραγματικής εικόνας στη Λάρνακα, στην οποία βρίσκονται σε ισχύ από την Πέμπτη το πρωί, έκτακτα περιοριστικά μέτρα, θα βοηθήσουν και τα αποτελέσματα σε εκατοντάδες άλλα τεστ, στα οποία επιβλήθηκαν οι επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία, είναι το γεγονός ότι στην πόλη δεν εντοπίστηκαν πολλά ορφανά κρούσματα, κάτι που δεικνύει πως μπορεί να μη υπάρχουν πολλές εστίες που δεν έχουν εντοπιστεί. Ωστόσο, προκαλούν πονοκέφαλο οι πέντε πολυάριθμες και ακόμη ενεργές αλυσίδες μετάδοσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας ο ΠτΔ-Έρχεται σειρά νομοθετημάτων
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»