Για την προεργασία σχετικά με τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, ενημέρωσε την ΔΗΠΑ ο Υπ. Παιδείας

Για την προεργασία που γίνεται στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σχετικά με τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, όπως είναι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριο Κάρογιαν και τους συνεργάτες του, ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινή τους συνάντηση.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, που έγινε στα γραφεία της Δημοκρατικής Παράταξης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο σκοπός είναι να έχουμε διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις».
 
«Ταυτόχρονα ξεκινά και διάλογος με τους ενδιαφερόμενους οργανωμένους φορείς και προσωπικότητες στον χώρο του πολιτισμού, γιατί πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο και αυτός ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης να δημιουργηθεί μια ξεχωριστεί δομή διακυβέρνησης για τον πολιτισμό, τυγχάνει γενικής υποστήριξης. Διαπιστώνω ότι είναι επιθυμία ευρύτερα των πολιτικών δυνάμεων να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στο πολιτισμό και να έχουμε μια συγκροτημένη πολιτική για τον πολιτισμό», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, ανέφερε στον κ. Κάρογιαν τις βασικές κατευθύνσεις στη βάση των οποίων προετοιμάζεται ένα σχετικό νομοσχέδιο.
 
«Έχω ακούσει πολύ χρήσιμες εισηγήσεις και απόψεις και με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι και η Δημοκρατική Παράταξη αναγνωρίζει την ανάγκη και υποστηρίζει την κατεύθυνση του να κάνουμε μια νέα αρχή στα πολιτιστικά πράγματα, δημιουργώντας μια ξεχωριστή δομή, με ένα πολιτικό προϊστάμενο και ένα επιτελείο, το οποίο θα αναπτύξει καλύτερα τις πολιτικές κατευθύνσεις τις εκάστοτε Κυβέρνησης, αλλά θα δώσει και το στίγμα ενός κρατικού θεσμού, ο οποίος θα νοιάζεται, θα φροντίζει και θα υποστηρίζει τον πολιτισμό σε κάθε μορφή του», σημείωσε.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Κάρογιαν, σε δηλώσεις του είπε ότι κατά τη συνάντηση άκουσαν τις σκέψεις και τις εισηγήσεις της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.
 
«Οφείλω να πω ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική και δημιουργική συζήτηση. Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω το γεγονός ότι έχουμε πειστεί για τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά και τον τρόπο που το Υπουργείο θα ήθελε και η Κυβέρνηση θα ήθελε να κινηθούν να τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και να τεθούν πάνω σε μια πιο αποτελεσματική, μια πιο συγκροτημένη βάση. Δε χρειάζονται ιδιαίτερα επιχειρήματα στο να καταδειχθεί η αναγκαιότητα της ανάδειξης του πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, του τόπου μας», πρόσθεσε.
 
Σημαντικές, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, είναι και οι εξειδικευμένες διευθύνσεις που πρέπει να υπάρξουν για να καλύψουν όλο το φάσμα του πολιτισμού μιας σύγχρονης χώρας.
 
«Και από την άλλη πλευρά θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην επιμονή του Υπουργού και συμφωνώ μαζί του ότι μια σημαντική διάσταση που μπορεί να βοηθήσει τον τόπο μας εκτός της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και της ενθάρρυνσης της πολιτιστικής δημιουργίας, είναι και η πολιτιστική διπλωματία. Η Κύπρος χρειάζεται όλες αυτές τις συνιστώσες, όλες αυτές τις διαστάσεις για να μπορέσουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τον τόπο μας, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι θα συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση και πρόσθεσε ότι η θέση της Δημοκρατικής Παράταξης είναι ότι πρέπει να υπάρξουν ξεκαθαρισμένες θέσεις από την αρχή, χωρίς ημίμετρα.
 
«Είναι ένα σημαντικό άλμα, ένα σημαντικό βήμα. Θα πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους μας. Όλοι σίγουρα έχουμε τις ιδιαίτερες μας προσεγγίσεις . Το πρώτιστο και το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε αυτή την απαραίτητη ώθηση σε αυτό το τομέα που όλοι παραδεχόμαστε και καταγράφουμε ότι είναι υψίστης σημασίας για τον τόπο. Δεν είναι μόνο οι ρίζες μας. Δεν είναι μόνο την ταυτότητα της χώρας μας. Είναι, όμως, και η διάσταση της στο διεθνές περιβάλλον», σημείωσε.
 
Είπε, επιπρόσθετα, ότι ως παράταξη «είμαστε πάντοτε πρόθυμοι με ανοικτό μυαλό, με δημιουργική διάθεση να συμβάλλουμε στις ευρύτερες προσπάθειες, έτσι που και τα θέματα παιδείας, αλλά και τα θέματα του πολιτισμού, να αντιμετωπίζονται με ένα υπερκομματικό φακό».
 
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ερίζουμε για τέτοιου είδους ζητήματα και στο κάτω-κάτω, η παιδεία είναι μαζί με την υγεία, οι δύο βασικότεροι πυλώνες που θα πρέπει μια σύγχρονη κοινωνία να αγκαλιάσει, να ενθαρρύνει και να τα προωθήσουμε για το συνολικό καλό. Εύχομαι δημιουργική συνέχεια και ας ελπίσουμε ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να σπρώξουμε τον τόπο μας κάποια βήματα προς τα μπροστά. Αυτό είναι υποχρέωση μας και δεν έχω αμφιβολία ότι με συνέργειες, συναινέσεις και με δημιουργικό πνεύμα θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτά που η κοινωνία αναμένει αλλά και τα παιδιά μας σίγουρα θέλουν να αντλήσουν αυτή την γνώση και αυτές τις εμπειρίες για ένα καλύτερο μέλλον», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ