Δεν μπήκαν στις τάξεις οι μαθητές-«Ας αντιληφθούν ότι τα προβλήματα είναι πολλά»

Δίωρη αποχή από τα μαθήματα τους, την 5η και 6η περίοδο, πραγματοποίησαν σήμερα οι μαθητές, μέλη της ΠΣΕΜ, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στην παιδεία.
 
Σε ανακοίνωσή της, η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι τηρώντας όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης οι μαθητές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα δεχθούν η παιδεία να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
 
«Διερωτόμαστε από ποιους ενημερώνεται ο κ. Υπουργός και θεωρεί ότι μόνο λίγοι αντιδρούν; Το 80% των μαθητών που συμμετείχε σε όλα τα σχολεία παγκύπρια στην αποχή είναι λίγοι κατά τον κ. Υπουργό; Ας αντιληφθούν επιτέλους εκεί στο Υπουργείο ότι τα προβλήματα είναι πολλά και η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών απαίτησε σήμερα την επίλυση τους. Ως ΠΣΕΜ δεν είμαστε αρνητές της μάσκας ούτε αρνητές του ιού. Αντιμετωπίζουμε ως μαθητές πολλά προβλήματα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για αυτό αντιδρούμε, για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα», προσθέτει.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι ζητούν να αναθεωρηθεί άμεσα η ύλη.
 
«Η ύλη δεν μπορεί να καλυφτεί σε καμία περίπτωση πόσο μάλλον φέτος που πολλοί μαθητές έχουν κενά, καθώς χάσαμε αρκετά μαθήματα τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας. Πέραν αυτού οι εξετάσεις ανά τετράμηνο δεν ολοκληρώθηκαν πέρσι. Εφαρμόστηκαν μόνο στο πρώτο τετράμηνο και δημιούργησαν πολλά προβλήματα, τα οποία όλοι θυμόμαστε. Άγχος, πίεση για κάλυψη της ύλης, βαθμοθηρία, παραπαιδεία, συνεχόμενα διαγωνίσματα κ.λπ. Αντί να επανεξετάσει τουλάχιστον για φέτος το θεσμό το Υπουργείο Παιδείας, θα πειραματιστεί σε δύο τάξεις και μάλιστα την ίδια στιγμή που έχουμε και επιπλέον προβλήματα λόγω της πανδημίας», σημειώνει.
 
Όπως αναφέρει η ΠΣΕΜ, οι εξετάσεις ανά τετράμηνο πρέπει να καταργηθούν ή έστω να αναβληθούν.
 
«Μήπως έχασαν κάτι οι μαθητές στο περσινό δεύτερο τετράμηνο που δεν έδωσαν εξετάσεις; Τεράστια είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με τη δυσφορία στις τάξεις. Οι ψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την άσχημη κατάσταση αιθουσών σε συγκεκριμένα σχολεία και τη χρήση μάσκας», προσθέτει.
 
Η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι έστειλε συγκεκριμένες εισηγήσεις στον Υπουργό χωρίς να λάβει απάντηση.
 
«Ούτε έγινε κάποια κίνηση για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα για το οποίο εμείς οι μαθητές και οι γονείς μας από την πρώτη μέρα της έναρξης των σχολείων εκφράζαμε τις ανησυχίες μας. Επιπλέον, κτίρια σε κακή κατάσταση, μαθητές δεν έλαβαν μάσκες και βιβλία, οι καθαριστές και οι καθαρίστριες στα σχολεία είναι λίγοι για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Αρκετά τμήματα ανά το παγκύπριο έχουν 25 μαθητές κάτι που δυσκολεύει την αφόρητη κατάσταση. Απαιτούμε να αυξηθούν τα λεφτά που δίνονται για την παιδεία», σημειώνει.
 
Αναφέρει, ακόμη, ότι δεν γίνεται να επιμένει στις εξετάσεις ανά τετράμηνο το Υπουργείο, να έχει ξοδέψει εκατομμύρια για να τοποθετηθούν ψηλά κάγκελα αλλά να μην τους νοιάζουν οι κακές εγκαταστάσεις, η αφόρητη κατάσταση στις αίθουσες και η υγεία των μαθητών.
 
Χαιρετίζει, παράλληλα, τους χιλιάδες μαθητές που βγήκαν σήμερα έξω από τις τάξεις και τους καλεί να μείνουν σε εγρήγορση και για άλλες δράσεις σε περίπτωση που δεν επιλυθούν τα προβλήματα .
 
«Δεν θα επιτρέψουμε ούτε να θυματοποιηθούν μαθητές ούτε οι μαθητές να είναι ο φτωχός συγγενής της εκπαίδευσης. Απαιτούμε να ακουστεί η φωνή μας, να γίνει επιτέλους το σχολείο ανθρώπινο και δημοκρατικό, σχολείο που αξίζει στους μαθητές.  Σε διαφορετική περίπτωση θα μας βρουν απέναντι τους. Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία», καταλήγει η ΠΣΕΜ, στην ανακοίνωση της.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»