Ανησυχία Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών για αύξηση παιδιών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας

Την έντονη ανησυχία της για την αύξηση του αριθμού των παιδιών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, εξέφρασε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών Αργεντούλα Ιωάννου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου.
 
Όπως αναφέρεται, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως τα προβλήματα της φτώχειας δεν έχουν αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα το βάρος της οικονομικής κρίσης να επωμίζονται οι ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα τα παιδιά τα οποία έχουν το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
 
Έκανε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς, τόσο προς την Κεντρική Κυβέρνηση όσο και στις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν πρωτοβουλίες οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ιδιαίτερα των παιδιών που βρίσκονται στην περιοχή τους.
 
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συνδέσμου ενημέρωσε την Επίτροπο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών τα οποία εστιάζονται στην παραβίαση των δικαιωμάτων τους, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη βασική ανάγκη αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ παρέθεσε και τα πολλά προβλήματα της φτώχειας πολλών μονογονεϊκών οικογενειών.
 
Αναφερόμενη σε παραδείγματα, σημείωσε πως αφετηρία των προβλημάτων είναι η λανθασμένη αντίληψη των υπηρεσιών για την παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
 
Όπως ανέφερε η κ. Ιωάννου, το ΕΕΕ είναι εξαιρετικά χαμηλό,  δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας οικογένειας και βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας όπως καθορίζονται από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.
 
Ο Σύνδεσμος, υπογράμμισε, θεωρεί απαράδεκτο να αφαιρούνται ως εισόδημα οι διατροφές, το επίδομα μονογονιού αλλά και και το επίδομα τέκνων.
 
Ο Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών θεωρεί επίσης, ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι το επίδομα μονογονιών αποκόπτεται, όταν ο γονέας ο οποίος έχει τη φύλαξη του παιδιού συμβιώσει με άλλο  άτομο ή παντρεύεται με άλλο άτομο.
 
Και στις δύο περιπτώσεις σημειώθηκε, ο συμβίος/σύζυγος δεν αναλαμβάνει και δεν έχει καμιά νομική υποχρέωση στη διατροφή και επιμέλεια των παιδιών της συμβίας αυτού.
 
Συζητήθηκε επίσης η τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου και η ανάγκη σύντμησης των διαδικασιών και προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών τόσο στην γονική μέριμνα /αποξένωση όσο και στην ανάγκη έγκαιρης  πληρωμής των διατροφών η υποκατάστασης από το κράτος όταν ο υπόχρεος πατέρας αδυνατεί να πληρώσει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο