Αγνοούν τα κρούσματα οι μαθητές, επαναστατούν και απεργούν για τη χρήση μάσκας

Την ώρα που άρχισαν να καταγράφονται τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία, με αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να μπαίνουν σε καραντίνα, οι μαθητές βγαίνουν από τις τάξεις, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για την απουσία οδηγίας και σε αυτούς, για χαλάρωση της χρήσης της μάσκας εντός των αιθουσών διδασκαλίας.
 
Μόλις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές αποφάσισαν να απέχουν για δύο ώρες από τα μαθήματα τους, την πέμπτη και την έκτη περίοδο. «Είχαμε κρατήσει μία εποικοδομητική στάση από την αρχή της χρονιάς, αλλά δεν εισακουστήκαμε», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ, Δημήτρης Παλάτος.
 
Υπέδειξε, μάλιστα πως οι μαθητές εξέφρασαν κάποιες από τις ανησυχίες τους και έκαναν εισηγήσεις, πριν την έναρξη των μαθημάτων, ωστόσο δεν εισακούστηκαν.
 
«Στη συνέχεια, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς είχαμε στείλει δύο επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας, όπου αναφέραμε τις ανησυχίες μας και κάποιες πιθανές λύσεις, οι οποίες δεν απαντηθήκαν ούτε εκείνες. Η υπομονή σε κάποια φάση φτάνει στα όρια της, εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, αλλά η κατάσταση δεν βελτιώνεται και παρόλες τις προσπάθειες μας φτάσαμε σε αυτό το σημείο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνουν από τις τάξεις οι μαθητές-«Προτείναμε λύσεις, αλλά δεν εισακουστήκαμε»
 
Τα αιτήματα των μαθητών
Ένα από τα αιτήματα τους είναι η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, λόγω και της υπερβολικής ύλης που καλούνται να καλύψουν φέτος. Σημαιώνεται πως για πρώτη φορά φέτος, δύο τάξεις του Λυκείου θα εξεταστούν με το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών. Η συντονιστική επιτροπή επαναφέρει το αίτημά τους, που δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, ζητώντας άμεση κατάργησή τους.
 
Ένα άλλο πρόβλημα τους είναι η χρήση μάσκας, εντός των σχολικών αιθουσών. Οι μαθητές συνεχίζουν να εκφράζουν δυσφορία για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προβεί σε χαλαρώσεις για τη χρήση μάσκας, όπως έγινε με τους εκπαιδευτικούς. Το επιχείρημα των μαθητών, είναι οι λιποθυμίες που είχαν παρατηρηθεί σε κάποια σχολεία.
 
Ένας ακόμη λόγος που τους ώθησε να κατέλθουν σε δίωρη αποχή από τα μαθήματά τους, είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και το ενδεχόμενο τοποθέτησης καμερών σε τάξεις. Οι μαθητές θεωρούν, πως με αυτό τον τρόπο παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα και έχουν ήδη κοινοποιήσει τη θέση τους στο Υπουργείο Παιδείας. 
 
Κληθείς να σχολιάσει τα κρούσματα στα σχολεία και το αίτημά τους, για χαλάρωση της χρήσης της μάσκας εντός των σχολικών μονάδων, ο εκπρόσωπος των μαθητών ξεκαθάρισε πως «είχαμε πει ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση για αυτή τη δυσκολία των μαθητών, σε συνεννόηση με την επιδημιολογική ομάδα. Την ίδια ώρα, είχαμε αναφέρει κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν για να μειωθεί η δυσφορία για τους μαθητές, χωρίς να αφαιρεθεί η μάσκα. Είχαμε προτείνει επίσης βοηθητικές λύσεις, αλλά είχαμε πει να βρεθεί λύση ανάμεσα στους ειδικούς».
 
Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων, ο Δημήτρης Παλάτος απάντησε πως προς το παρόν αυτό είναι το μόνο μέτρο αντίδρασης που έχουν προγραμματισμένο, ενώ στην συνέχεια, μελετώντας την κατάσταση στα σχολεία, θα δράσουν ανάλογα.
 
Στο πλευρό των μαθητών οι γονείς
Την απόφαση των μαθητών στηρίζουν με ανακοίνωσή τους και οι οργανωμένοι γονείς. «Θεωρούμε ότι οι μαθητές δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για τη μη ύπαρξη κλιματιστικών αλλά και για τη δυσφορία την οποία δημιουργεί η συνεχής χρήση της μάσκας στις τάξεις μέσα σε συνθήκες καύσωνα και δικαίως απαιτούν όπως δοθεί κάποια χαλάρωση στο μέτρο αυτό», σημειώνουν σε ανακίνωση.

Οι γονείς απαιτούν όπως αναφέρεται τα παιδιά «να φοιτούν στα σχολεία σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους. Είναι αδιανόητο να καταγράφονται καθημερινά περιστατικά λιποθυμιών, είτε θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν είτε όχι».

Κάλεσαν εξάλλου τους μαθητές κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας να τηρήσουν όλα τα ενδεικνυόμενα υγειονομικά μέτρα για τη δική τους ασφάλεια και υγεία. «Αναμένουμε ότι η διαμαρτυρία τους θα είναι πολιτισμένη και δε θα δημιουργήσει τα οποιοδήποτε προβλήματα στις σχολικές μονάδες. Παράλληλα καλούμε τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται και να αφήσουν τα παιδιά να διαμαρτυρηθούν για τα αυτονόητα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μαθητών/μαθητριών και των εκπαιδευτικών μέσα στο σχολείο τους», αναφέρουν καταλήγοντας.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων