Διεκδικούν μερίδιο από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 2,7 δις οι Δήμοι Πάφου-Γεροσκήπου

Μερίδιο από την πίτα των κονδυλίων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, που προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, διεκδικούν οι Δήμοι Πάφου και Γεροσκήπου, το ΕΒΕ Πάφου και επαγγελματικοί φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στα Γραφεία του ΕΒΕ Πάφου με τους μελετητές εξ Ελλάδος της κοινοπραξίας των μελετητών, Remaco/Planet Α.Ε. σε μια προσπάθεια να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία για την εκπόνηση μελέτης, για τη διεκδίκηση των κονδυλίων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της σύσκεψης ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, Γιώργος Μάης, ανέφερε πως η συνάντηση αποσκοπεί στο να ακουστούν ιδέες από τους διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Στόχος είναι επίσης να αποτυπωθούν οι προθέσεις των επιχειρηματιών, καθώς και τα απαραίτητα βήματα για να ενθαρρυνθούν και να προχωρήσουν σε περαιτέρω ιδιωτικές αναπτύξεις και επενδύσεις, είπε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μάης ανέφερε πως για την Κύπρο, τα κονδύλια μαζί με τις συνεισφορές των Υπουργείων και των Τοπικών αρχών ανέρχονται σε €2,7 δισ. για την περίοδο 2021- 2027. «Είναι πρωτόγνωρα για τα δεδομένα της Κύπρου τα κεφάλαια τα οποία θα διατεθούν», οπότε «πρέπει να κάνουμε σαν Πάφος ό,τι είναι δυνατό και ό,τι περνάει από το χέρι του καθενός, ώστε να ωριμάσουν έργα και να διεκδικηθούν έργα που θα αναβαθμίσουν και την περιοχή, αλλά θα δώσουν ώθηση και στην ιδιωτική πρωτοβουλία». Εξήγησε περαιτέρω πως χωρίς τις υποδομές, δύσκολα αποφασίζει ο ιδιωτικός τομέας να επενδύσει. 

O Aθανάσιος Κεφαλάς, εκπρόσωπος της Ένωσης Εταιρειών - κοινοπραξίας των μελετητών, Remaco/Planet Α.Ε. χαρακτήρισε χρήσιμη την συνάντηση και τα συμπεράσματα της, προσθέτοντας πως υπάρχουν συνέργειες και συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των δύο πόλεων της επιχειρηματικότητας και των Τοπικών Αρχών προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων της. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κεφαλάς ανέφερε πως υπάρχει μια κοινή συνισταμένη της τοπικής κοινωνίας στα θέματα του μέλλοντος της περιοχής και των δυνατοτήτων που μπορούν να ανοιχθούν. Αυτά, συνέχισε, αφορούν στην αξιοποίηση του πλούτου, του πολιτισμού και του τουρισμού της περιοχής, σε συνδυασμό με έξυπνες λύσεις και έξυπνη διακυβέρνηση αυτής της στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια. 

Στα θέμα της εποχικότητας, της εξάρτησης των ξενοδόχων από την αγγλική και ρωσική αγορά, της έλλειψης παραλιών αλλά και στον προβληματικό περιβάλλοντα χώρο αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, πέρα από τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων που φιλοξενεί το παραλιακό μέτωπο της Κάτω Πάφου πρέπει και το δομημένο περιβάλλον  να είναι πεντάστερο, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της συνδεσιμότητας της Πάφου με διάφορους προορισμούς. «Όταν καταφέρουμε να βελτιώσουμε το δομημένο περιβάλλον της Πάφου και αυτό να στηρίζει και να ενισχύει το επίπεδο των ξενοδοχείων και της γενικής τουριστικής εικόνας που θέλουμε να προβάλλουμε σαν Πάφος τότε   θα προσελκύσουμε και τουρίστες υψηλότερης εισοδηματικής τάξης» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε πως σκοπός της συνάντησης  με το ΕΒΕ Πάφου, αλλά και τον ΠΑΣΥΞΕ, την ΕΤΑΠ και άλλους επαγγελματικούς φορείς είναι να διαφανεί που θα στραφεί το ιδιωτικό επιχειρείν. Έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα της ανάπτυξης του τουρισμού, της καινοτομίας και έρευνας.

Εξάλλου ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, ανέφερε πως η συνεργασία των δύο Δήμων είναι προς όφελος και των δύο τοπικών αρχών, ενώ έκανε αναφορά και στην προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Γεροσκήπου για την αγορά του παλιού ΚΕΝ, προκειμένου να αξιοποιήσει τον χώρο. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»
Δωρεάν είσοδο σε μνημεία για την Πέμπτη εξήγγειλε το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Για ενίσχυση διμερούς συνεργασίας συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας Κύπρου και Ελλάδας