Το εφιαλτικό σενάριο, οι λόγοι που φοβίζει η Λάρνακα και η επέκταση των μέτρων

Το εφιαλτικό σενάριο να βιώσει η Κύπρος μια επιθετική έξαρση της πανδημίας λίγο πριν το χειμώνα, προσπαθούν να αναχαιτίσουν εναγωνίως οι αρμόδιες Υπηρεσίες. Πλέον μετά και τη χθεσινή απότομη αύξηση κρουσμάτων, βρίσκονται στο πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού. Ο τρόπος που διασπείρεται ο ιός στη Λάρνακα, καθώς και το ορατό ενδεχόμενο εξάπλωσής του και σε άλλες πόλεις, προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία. 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Λάρνακα, ήταν το πρώτο βήμα και δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο επέκτασής τους σε ολόκληρη την Κύπρο, εάν επιβαρυνθεί το επιδημιολογικό φορτίο και σε άλλη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέφυγαν τα κρούσματα-Αριθμοί που παραπέμπουν στην κορύφωση τον Απρίλη

Μεγάλος ο κίνδυνος εξάπλωσης
Η έξαρση της Λάρνακα φοβίζει πολύ περισσότερο τους επιδημιολόγους, απ’ ότι αυτή της Λεμεσού τον Ιούλιο για τρεις σημαντικότατους λόγους.

Πρώτον, θεωρείται μια περιοχή που εύκολα θα μπορούσε να «μεταφέρει» τον κορωνοϊό σε άλλες πόλεις. Κι αυτό επειδή μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, μετακινείται για εργασία κυρίως στη Λευκωσία αλλά και τη Λεμεσό.

Δεύτερον, διότι η χρονική περίοδος της έξαρσης συνέπεσε με την καθολική επιστροφή των εργαζόμενων και το άνοιγμα των σχολείων. Χώροι, όπου δημιουργούνται συνθήκες συγχρωτισμού και ευνοούν την διάδοση της covid-19.

Τρίτον και σημαντικότερο είναι το γεγονός πως πέφτουν οι θερμοκρασίες, πλησιάζει ο χειμώνας και η νόσος θα συνυπάρξει με τη γρίπη και άλλες εγγενείς ασθένειες, με απρόβλεπτες συνέπειες κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Μας ανησυχεί η κατάσταση στη Λάρνακα, επειδή βλέπουμε πολλές αλυσίδες μετάδοσης, οι οποίες καθημερινά μεγαλώνουν και επεκτείνονται. Δεν αποκλείεται με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας, να δούμε νέες μεγάλες εστίες, όχι μόνο στη Λάρνακα αλλά και αλλού», υπέδειξε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης.  

Πρόβλημα όλης της Κύπρου
Οι ειδικοί είναι πολύ προβληματισμένοι και πλέον μιλούν ανοικτά για ενδεχόμενο επιβολής μέτρων, σε παγκύπρια κλίμακα.

«Το είπαμε από το καλοκαίρι. Μπορεί να μπήκαν περιορισμοί σε συναθροίσεις σε μια πόλη, όμως πρέπει να θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα αφορά όλη την Κύπρο. Γι’ αυτό οι διάφορες συστάσεις που υπάρχουν θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλες τις Επαρχίες. Δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να βρούμε νέα κρούσματα και νέες αλυσίδες μετάδοσης και σε άλλες επαρχίες. Δεν αποκλείεται επίσης να γίνουν οριζόντια τα μέτρα», τόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής.

Βρήκαν τους λόγους της εξάπλωσης
Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στο μικροσκόπιο των αρμόδιων Υπηρεσιών, είναι οι πολυάριθμες αλυσίδες της Λάρνακας και αυτές του ποδοσφαίρου. Όπως διαπιστώθηκε υπήρξε χαλάρωση μέτρων και παραβίαση των πρωτοκόλλων, κάτι που συνέτεινε στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Κωνσταντίνος Τσιούτης υπογράμμισε πως «σε κάποιες περιπτώσεις δεν εφαρμόζονταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε χώρους εργασίας και δραστηριότητες. Επίσης, σε κοινωνικές συναναστροφές δεν τηρήθηκαν τα ατομικά μέτρα προστασίας, τα οποία χρειάζονται όταν βρίσκονται άτομα που δεν είναι του στενού κύκλου. Πρέπει να θυμηθούμε την ατομική ευθύνη, ειδικά σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής».  

Έκκληση στους εργοδότες για έκτακτα μέτρα

Την τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας, θέλει να διασφαλίσε πάση θυσία πάντως το Υπουργείο Υγείας. Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η έκτακτη ενημέρωση στη μία το μεσημέρι, εκπροσώπων της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ και της ΠΟΒΕΚ για αλλαγές σε πρωτόκολλα επαγγελματικών χώρων. 

Οι επιδημιολόγοι, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους εργοδότες, να επεξεργαστούν έκτακτα μέτρα και να τα εφαρμόσουν άμεσα, για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά σε χώρους εργασίας.

«Όλοι όσοι διαχειρίζονται χώρους εργασίας, πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζουν έξυπνους τρόπους για περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης, κρατώντας την καθημερινή λειτουργία τους όσο πιο βιώσιμη γίνεται. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εφαρμογή της εργασίας από το σπίτι, αλλαγή στις βάρδιες και ομαδοποίηση του προσωπικού, ενίσχυση του καλού αερισμού των χώρων, περιορισμό των επισκεπτών και της διάρκειας των επισκέψεων και διασφάλιση της τήρησης των αποστάσεων», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Τσιούτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα μέτρα για τη Λάρνακα-Περιορισμοί σε συναθροίσεις και γάμους

Η νέα πραγματικότητα της Λάρνακας

Η Επαρχία της Λάρνακας, βιώνει πάντως από τις έξι το πρωί και για δύο εβδομάδες τη νέα πραγματικότητα των μέτρων. 

Από σήμερα:

  • Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.
  • Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα.
  • Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις της Επαρχίας Λάρνακας, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών.
  • Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης στην Επαρχία Λάρνακας, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.
  • Απαγορεύεται το cocktailparty και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα.

Ταυτόχρονα, αρχίζει δειγματοληπτικός εργαστηριακός έλεγχος σε 3,000 άτομα στην Επαρχία Λάρνακας ενώ εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι της Αστυνομίας, για διασφάλιση της τήρησης των μέτρων
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)