Από τα κρούσματα στις μάσκες και τα κουνέλια-Όσα επισκίασαν την έναρξη

Μία εβδομάδα πέρασε από την ημέρα που χτύπησε το πρώτο κουδούνι, ωστόσο δεν έχουν κυλήσει όλα ομαλά, αφού μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο θετικά κρούσματα κορωνοϊού εντός σχολικών μονάδων, ενώ έχουν δημιουργηθεί και διάφορα άλλα προβλήματα  με την χαλάρωση που έχει επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά όχι στους μαθητές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετική στον κορωνοϊό μαθήτρια-Σε αυτοπεριορισμό εκπαιδευτικοί και συμμαθητές της
 
Μετά το θετικό κρούσμα, που αφορούσε καθηγητή που δίδασκε σε δύο σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και έθεσε σε αυτοπεριορισμό δύο τμήματα στα σχολεία, με τους μαθητές να μένουν στο σπίτι για δύο εβδομάδες, νέο κρούσμα κορωνοϊού κάνει την εμφάνισή του στα σχολεία. Αυτή τη φορά πρόκειται για μαθήτρια, η οποία παρουσίαζε συμπτώματα και υποβλήθηκε σε τεστ. Αμέσως, ειδοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, θέτοντας σε εφαρμογή τις διαδικασίες, που προνοούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κι έτσι τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό 38 μαθητές και ένας εκπαιδευτικός, ενώ ξεκίνησε και η ιχνηλάτηση των επαφών της. Η μαθήτρια δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις του Υπουργείου Υγείας, αρχικά, ενώ στη συνέχει την εντόπισαν και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξ αποστάσεως τα μαθήματα και στο τμήμα της μαθήτριας που βρέθηκε θετική
 
Λόγω της κατάστασης, το Υπουργείο Παιδείας επιστράτευσε εκ νέου την εξ αποστάσεως διδασκαλία, αφού πλέον εκτός από τα σχολεία στα οποία δίδασκε ο καθηγητής, πρέπει να εφαρμοστεί και για τους συμμαθητές της μαθήτριας. Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ, με τον πρόεδρο της οργάνωσης, Κώστα Χατζησάββα να αναφέρει στον REPORTER πως πρέπει να γίνει ειδική ρύθμιση για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνάζουν οι οργανώσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση-Ζητούν στήριξη από τη Λοϊζίδου
 
«Δεν μπορεί να γίνεται ταυτόχρονη αναμετάδοση του μαθήματος, δηλαδή να μπει μία κάμερα μέσα στην τάξη και να μεταδίδει το μάθημα. Υπάρχει μία νομοθεσία που προστατεύει την ιδιωτικότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αν δεν γίνουν αλλαγές, πώς θα βγαίνει στον πίνακα ένας μαθητής ή μία μαθήτρια να λύσει την άσκηση;», διερωτήθηκε ο κ. Χατζησάββας, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να προβεί και σε αναπροσαρμογή των ωρολογίων προγραμμάτων, αφού θα είναι πολύ δύσκολο για τους μαθητές να βρίσκονται από τις 7:30 μέχρι τη 1:30 μπροστά από τον υπολογιστή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικό κρούσμα κορωνοϊού σε δύο σχολεία-Σε αυτοπεριορισμό καθηγητές και μαθητές
 
Φωνάζουν οι γονείς για τις μάσκες
Εξάλλου, την έντονη αντίδραση των γονέων προκάλεσε η τροπολογία στην οδηγία για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εκπαιδευτικούς, αλλά όχι για τους μαθητές, με την Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης να προειδοποιεί με τη λήψη δυναμικών μέτρων.
 
Όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ο σκοπός τους δεν είναι η καθολική κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ούτε να γίνει προαιρετική, με την έννοια ότι μπορούν οι μαθητές να επιλέγουν αν θα την φορέσουν ή όχι, αλλά οι αρμόδιοι να επιτρέψουν στους μαθητές, όταν δεν αισθάνονται καλά να κατεβάζουν την μάσκα.
 
Οι οργανωμένοι γονείς, στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση των μαθητών και ζητούσαν να δοθεί το ίδιο δικαίωμα και στα παιδιά. Δυο από τους λόγους που παρέθεσαν, είναι:
 
(1) Ο προφορικός λόγος των μαθητών βαθμολογείται και πρέπει να μπορούν να τους κατανοήσει ο εκπαιδευτικός και
(2) Ποιος εκπαιδευτικός αναλαμβάνει την ευθύνη για τη λιποθυμία ενός παιδιού στο σχολείο, είτε να του επιτρέψει να αφαιρέσει την μάσκα ή όχι, όπως το περιστατικό στην Πάφο.
 
«Είμαστε αποφασισμένοι, αν το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας δεν επιδείξουν την ανάλογη κατανόηση να προχωρήσουμε σε δυναμικά μέτρα, όπως αποχές από τα μαθήματα και διαμαρτυρίες, καλώντας τις οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΣΕΜ και την Παιδοβουλή, να συστρατευτούν μαζί με τους γονείς, γιατί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και η υγεία των παιδιών, είναι υπόθεση όλων μας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απειλούν με δυναμικά μέτρα οι γονείς-Ζητούν τροποποίηση του κανονισμού για τη μάσκα στους μαθητές
 
Καταγγέλθηκαν πάνω από είκοσι μαθητές για τα έκτροπα στο Παραλίμνι
Σε εξέλιξη, εν τω μεταξύ, βρίσκονται και οι έρευνες της Αστυνομίας, για τα έκτροπα που έλαβαν χώρα στο Λύκειο Παραλιμνίου, κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων. Η Αστυνομία έχει καλέσει για κατάθεση τη διευθυντική ομάδα του σχολείου, μαθητές, αλλά και άλλους, αφού υπάρχουν ενδείξεις πως οι μαθητές είχαν βοήθεια από εξωσχολικούς, για να μεταφέρουν στο σχολείο τα κοτόπουλα και τα κουνέλια.
 
Σύμφωνα με την Αστυνομίας, από τις μέχρι στιγμής έρευνες φαίνεται να προκύπτει πως στην υπόθεση εμπλέκονται περίπου 25 μαθητές, άνω των 17 ετών, οι οποίοι, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, να κατηγορηθούν και να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
 
Οι εμπλεκόμενοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν την κατηγορία για κακοποίηση ζώων, που επισύρει ποινή μέχρι και δώδεκα μήνες φυλάκιση ή 1,700 ευρώ πρόστιμο, ή ακόμη και συνδυασμό των δύο. Παράλληλα, θα κατηγορηθούν και για παράνομη κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, καπνογόνων και βεγγαλικών, διάρρηξη κτηνοτροφικού υποστατικού και κλοπή πουλερικών και κουνελιών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους 25 οι μαθητές που εμπλέκονται στα έκτροπα του Λυκείου Παραλιμνίου
 
Προβλήματα στη Δημοτική
Παράλληλα, σε δύο Δημοτικά Σχολεία στη Λεμεσό, σε διάστημα μόνο λίγων ημερών, οι γονείς δεν επέτρεψαν στα παιδιά να μπούνε στις τάξεις τους, παραπονούμενοι και στις δύο περιπτώσεις για τη σύμπτυξη τάξεων.
 
Η πρώτη διαμαρτυρία έγινε στο σχολείο Καλού Χωριού, την αμέσως επόμενη ημέρα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, με τους γονείς να διαμαρτύρονται για την αφαίρεση ωρών διδασκαλίας, από τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης. Τα αιτήματά τους εισακούστηκαν και έτσι, μέχρι το τέλος της διαμαρτυρίας τους, βρέθηκε η χρυσή τομή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγήκαν από τις αίθουσες οι μαθητές του Δημοτικού Αγρού-Ζητούν εκπαιδευτικό (pics)
 
Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα μόλις χθες, οι γονείς στο Δημοτικό Σχολείο Αγρού αποφάσισαν να προβούν σε δίωρη αποχή από τα μαθήματα, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης βρίσκονται στην ίδια αίθουσα, με τον ίδιο εκπαιδευτικό. Διαμήνυσαν μάλιστα ότι αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους, θα προβούν στη λήψη δυναμικότερων μέτρων.
 
Ένα άλλο πρόβλημα που σημάδεψε την έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν το γεγονός πως αρκετοί μαθητές Δημοτικών είχαν μεταβεί στις μονάδες πριν τις 7:30, την ώρα που οι διευθύνσεις άνοιξαν τα κάγκελα, ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο, καθώς οι γονείς τους έπρεπε να μεταβούν στις δουλειές τους. Μετά από διαβουλεύσεις των οργανωμένων γονέων Δημοτικής με το Υπουργείο Παιδείας, βρέθηκε η χρυσή τομή και πλέον η εκάστοτε διεύθυνση του σχολείου, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Γονέων θα πρέπει να καθορίσουν τους επιτηρητές, που θα βρίσκονται με τους μαθητές, μέχρι να φτάσει η ώρα να μεταβούν στις τάξεις τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν έστειλαν τα παιδιά για μάθημα οι γονείς στο Καλό Χωριό-Βρέθηκε η χρυσή τομή (pics)

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ