Πήρε θέση το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψωσε ασπίδα προστασίας στον καθηγητή με τους πίνακες

Την έντονη διαμαρτυρία της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να διατάξει πειθαρχική έρευνα σε βάρος του καλλιτέχνη καθηγητή, Γιώργου Γαβριήλ. 
 
Σε ανακοίνωσή της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την ενεργοποίηση της διαδικασίας πειθαρχικής δίωξης του ζωγράφου, δημόσιου εκπαιδευτικού κ. Γιώργου Γαβριήλ.
 
«Ως ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας δεν μπορούμε να σιωπήσουμε όταν, σε συνθήκες φιλελεύθερης δημοκρατίας, διώκεται ένας καλλιτέχνης, ο οποίος τυχαίνει να είναι διευθυντής σχολείου. Δεν είναι έργο δικό μας να κρίνουμε την καλλιτεχνική αξία των έργων ζωγραφικής του κ. Γαβριήλ. Είναι υποχρέωσή μας, όμως, να θυμίσουμε ότι μια μεγάλη κατάκτηση του δημοκρατικού πολιτισμού μας είναι η ελευθερία της έκφρασης. Ο συγγραφέας, ο καλλιτέχνης, ο επιστήμονας, και κάθε πνευματικός άνθρωπος γενικότερα, πρέπει να είναι, και να νοιώθει ότι είναι, ελεύθερος να μοιράζεται  τα προϊόντα της πνευματικής εργασίας του με τους συμπολίτες του».
 
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως στο μέτρο που το καλλιτεχνικό έργο δεν παρεμβάλλεται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων ενός δημόσιου αξιωματούχου, η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία. Η ιστορία της τέχνης, της λογοτεχνίας και της επιστήμης είναι γεμάτη από περιπτώσεις «ενοχλητικών» δημιουργών. Από τον Σωκράτη και τον Γαλιλαίο μέχρι τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Salman Rushdie και τους σκιτσογράφους του Charlie Hebdo, ο πνευματικός δημιουργός, με τον τρόπο του ο καθένας, εισάγει «καινά δαιμόνια» στο δημόσιο λόγο – υπερβαίνει η αντιμάχεται κυρίαρχες αντιλήψεις. Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που θεσμίζει τη διαφωνία, καλλιεργεί την αναστοχαστικότητα, και ενθαρρύνει την ετερόδοξη άποψη. Η ώριμη δημοκρατία συζητά και προβληματίζεται, δεν διώκει.
 
«Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ως θεσμικό όργανο μιας ώριμης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας να αναστείλει την πειθαρχική δίωξη του κ. Γαβριήλ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα