Κ. Βασιλείου: Το τελευταίο σοκ το πέρασα με τα έκτροπα στο Λύκειο Παραλιμνίου

«Η Κύπρος μοιάζει με έναν απέραντο σκουπιδότοπο», λέει, κατακεραυνώνοντας αυτούς τους ασυνείδητους που δείχνοντας τεράστια ασέβεια στον τόπο τους, αφήνουν πίσω τους σκουπίδια, φυσίγγια και πολλά άλλα.

Δεν κρύβει το σοκ της και για το αδιανόητο περιστατικό στο Λύκειο Παραλιμνίου για τις κότες και τα κουνέλια, λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για νεανική παρόρμηση αλλά για ανήλικους που έχουν ροπή στο έγκλημα.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, σε συνέντευξή της στον REPORTER, αναφέρεται στις προτεραιότητες και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το γραφείο της και απαντά σε όσους υποστηρίζουν πως δεν ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση.

Να κάνουμε αρχή με ένα θέμα της επικαιρότητας. Έχετε παρέμβει για το απαράδεκτο επεισόδιο με τις κότες και τα κουνέλια στο Λύκειο Παραλιμνίου. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα;
Τελευταίο σοκ πέρασα με τα έκτροπα στο Λύκειο Παραλιμνίου. Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να καταλάβω,  πώς επιτρέπεται να μπαίνουν στο χώρο του σχολείου καπνογόνα και αισχρού περιεχομένου πανό,  πόσο δε μάλλον να δεχτώ την μεταφορά και κακοποίηση ζώων,  η οποία μάλιστα κατέληξε και στο θάνατο κάποιων από αυτά.

Αυτά σίγουρα δεν είναι απλά πράγματα ούτε μπορούν ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις, να αξιολογηθούν ως νεανική παρόρμηση. Πρόκειται για ψυχολογική διαταραχή η οποία μάλιστα λειτουργεί και ως ένδειξη για ροπή προς το έγκλημα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε σοβαρότητα.

Συχνά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναρτάτε φωτογραφίες με σκουπίδια που αφήνουν ασυνείδητοι, μετά από επίσκεψη σε κάποια περιοχή. Πόσο ευρύ είναι το φαινόμενο και πως μπορεί να περιοριστεί;
Έχουμε όντως πολύ μεγάλο πρόβλημα, αφού η Κύπρος μοιάζει με έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Αναγνωρίζω ότι μπορεί να ακούγεται βαρύ, αλλά ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα είναι να το δούμε στην ολότητα του και χωρίς ελαφρυντικά.

Οι περιοχές κυνηγίου είναι γεμάτες με άδεια φυσίγγια, αργάκια και ποτάμια μπαζώνονται, περιαστικές περιοχές και ύπαιθρος λειτουργούν ως παράνομοι χώροι απόθεσης μπάζων. Αν και έχουν το επιχείρημα των προσωρινών, δεν παύουν από το να είναι παράνομοι.

Ήδη έχουμε κάνει αρκετές εισηγήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες για κάποια ζητήματα που αφορούν στην ωφελιμότερη λειτουργία των Πράσινων Σημείων και ευελπιστούμε ότι και με την βελτίωση του Νόμου για τα απόβλητα, ο οποίος προωθείται αυτή την περίοδο θα δούμε καλύτερες μέρες.

Γεγονός είναι ότι η λέξη επαναχρησιμοποίηση παραμένει άγνωστη, ενώ θα έπρεπε να ήταν στις πρώτες προτεραιότητες. Τόσο στα Πράσινα Σημεία, τα οποία πρέπει να γίνουν πιο λειτουργικά όσο και σε επίπεδο κινήτρων για μικρές επιχειρήσεις.

Yπάρχουν καταγγελίες για νέες παρεμβάσεις στην Πέγεια, μετά τις Θαλασσινές Σπηλιές. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για ανέγερση κατοικιών στην Τοξεύτρα, στο Αγιοβούνι και στον Κόλπο Κοραλλίων. Γίνεται κάποια έρευνα από το γραφείο σας για το θέμα;
Αντιλαμβάνομαι ότι η συζήτηση προκύπτει από τη διαβούλευση για το Τοπικό Σχέδιο, χωρίς την λήψη ακόμα τελικών αποφάσεων ως εκ τούτου δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος για έρευνα από το γραφείο μου.

Οι προτεραιότητες της Επιτρόπου
Ποιες είναι οι προτεραιότητες του γραφείου σας για το 2020-2021;
Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως πρώτο στόχο και μέλημα, να συμβάλουμε ωφέλιμα σε θέματα εκπαίδευσης και συνύπαρξης του τοπικού πληθυσμού με τις περιβαλλοντικές συνιστώσες. Ήδη από τη μεριά μας τρέχουν αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα προς διάφορες κατευθύνσεις, τα οποία έχουν ως στόχο καταρχάς την αναγνώριση στην αξία της βιοποικιλότητας (ένας από τους κυριότερους στόχους και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας), την προστασία και την ανάδειξή της.

Καταγράφεται ως άμεση ανάγκη να συνασπιστούν οι δυνάμεις των υπηρεσιών του κράτους προς την ίδια κατεύθυνση και αυτό βλέπουμε με ικανοποίηση ότι συμβαίνει. Ήδη έχουμε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, όσον αφορά την εκπαίδευση ειδικών ομάδων των τουριστικών επιχειρήσεων-υπηρεσιών, δημιουργώντας ένα πιο αυστηρό αλλά και ασφαλές πλαίσιο επισκεψιμότητας ιδιαίτερα σε ευαίσθητους περιβαλλοντικά χώρους.

Ταυτόχρονα, συνδυαστικές πράξεις για ενίσχυση χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου διακίνησης και διασύνδεσης του με τον τουρισμό, γίνονται σε συνεργασία και με το Υπουργείο Μεταφορών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται άτυπος συντονιστικός μηχανισμός οριζόντια μέσα στις Κυβερνητικές Υπηρεσίες προς αντιμετώπιση ζητημάτων που χρειάζονται ολιστική προσέγγιση.

Ως δική μας πρωτοβουλία καταγράφουμε την ανάγκη να αναβαθμιστούν τα πάρκα στα αστικά κέντρα, με την συνεργασία επιχειρήσεων μέσω της Εταιρικής και Κοινωνικής τους Ευθύνης. Στο επόμενο διάστημα θα δείτε από εμάς μια σειρά εργαστηρίων, ημερίδων και συνεδρίων που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση προκλήσεων συνύπαρξης του περιβάλλοντος με τις επιχειρήσεις αλλά και την εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας.

Ποιο είναι το πιο μεγάλο στοίχημα για εσάς;
Το μεγάλο στοίχημα είναι να αποφύγουμε τα εύκολα και χωρίς περιεχόμενο συνθήματα, τα οποία δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά εντείνουν περισσότερο το κλίμα απογοήτευσης και μελαγχολίας που και εξαιτίας της πανδημίας επικρατεί στον κοινωνικό ιστό. Είναι μεγάλη ανάγκη να εστιάσουμε στα προβλήματα και να λύσουμε ωφέλιμα όσα περισσότερα μπορούμε.

Πώς απαντά στην κριτική που δέχεται
Σε άλλες χώρες η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες των Κυβερνήσεων. Η εντύπωση που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες στην Κύπρο, είναι πως βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ατζέντα. Ισχύει αυτό;
Ίσως για πρώτη φορά, γίνονται τόσα πολλά για το Περιβάλλον στην Κύπρο αλλά έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε. Οι διαθέσιμες υποδομές, κουλτούρα και διοικητικός μηχανισμός όπως για δεκαετίες παρουσιάζεται, δεν είναι ο πλέον βοηθητικός.
Κατακερματισμός υπηρεσιών, πολυδιάσπαση προϋπολογισμών, απουσία ενιαίου συντονιστικού μηχανισμού είναι ζητήματα που οπωσδήποτε μας απασχολούν και για τα οποία συντονίζουμε λύσεις σε συνεργασία με όλα τα Τμήματα και όλους τους Υπουργούς. Ταυτόχρονα οργανώνονται δίκτυα συνεργασίας των μηχανισμών εφαρμογής της Νομοθεσίας, όπως για παράδειγμα της Αστυνομίας και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Πώς απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι δεν είστε όσο επικριτική πρέπει στην Κυβέρνηση για την περιβαλλοντική πολιτική της;
Εξαρτάται από ποιους προκύπτει η κριτική αυτή και πόσο καλά πληροφορημένοι είναι. Κατά την άποψη μου, η κριτική γίνεται με το σωστό τρόπο, στο σωστό χρόνο και στον σωστό παραλήπτη για να έχει αποτέλεσμα. Το να φωνάζουμε για να «αρεσκόμαστε» στον ήχο της φωνής και της εικόνας μας, δεν ήταν ποτέ το καλύτερο μου. Ωφέλιμη θέλω να είμαι.

Ήσασταν αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πόστο και τώρα από μια νέα απαιτητική θέση, καλείστε να φέρετε και πάλι εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Ποιο από τα δύο είναι το πιο δύσκολο;
Και τα δύο έχουν την δική τους δυσκολία αλλά αν πρέπει να διαλέξω εννοείται ότι ο ρόλος της Αναπληρώτριας,  ήταν πολύ πιο δύσκολος. Όταν είσαι η φωνή της Κυβέρνησης κάθε λέξη έχει εκατό φορές μεγαλύτερη βαρύτητα και αντίκτυπο είτε θετικό είτε αρνητικό.

Συνειδητοποιώντας την ευθύνη που κουβαλάς και μπροστά, μα κυρίως πίσω από τις κάμερες, κάνεις μεγάλη μάχη να κρατήσεις εκείνες τις ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ της ανθρώπινης ευαισθησίας και της πολιτικής ανοσίας για να μπορείς να αντέχεις χωρίς επιπτώσεις.

Αυτή τη στιγμή ως Επίτροπος Περιβάλλοντος κουβαλώ μεγαλύτερη ευθύνη, μα νιώθω πολύ πιο δημιουργική, αφού έχω τη δική μου ομάδα και εργαζόμαστε για ένα θέμα, το οποίο αγαπώ ως φύση μου.

H προηγούμενη μου εμπειρία στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους και η αναγκαιότητα προστασίας και διαχείρισης της περιβαλλοντικής ευαισθησίας του πανέμορφου μας βουνού ήταν μάλλον καταλυτική.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
Όλα εκείνα τα ζητήματα που είχαν και έχουν να κάνουν με την διαχείριση του ανθρώπινου πόνου και τα οποία δεν έχουν εύκολες λύσεις. Δε θέλω να εξειδικεύσω γιατί ως δύσκολη περίπτωση καταγράφεται οποιαδήποτε αφήνει το στίγμα της. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης όταν μιλάμε για ανθρώπινες ιστορίες.

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα