Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα, δεκαπέντε τα νέα-Μεγαλώνουν οι αλυσίδες μετάδοσης

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 2,891 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 15 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπανάκι για τα κρούσματα-Οι τρεις πηγές ανησυχίας και αλυσίδες που μεγάλωσαν

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

-Από 75 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν εννέα κρούσματα.

Πρόκειται για:

Τα έξι άτομα είναι επαφές από το επαγγελματικό περιβάλλον των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν στις 14/9 (με συμπτώματα από τα Μικροβιολογικά εργαστήρια) και στις 16/9 (ιχνηλάτηση). Το ένα άτομο έχει συμπτώματα. Τα σημερινά νέα περιστατικά έκαναν την εξέταση ιδιωτικά. Το cluster με τα 6 σημερινά έχει 9 άτομα, εκ των οποίων τα 8 είναι επαφές από τον ίδιο επαγγελματικό χώρο και το ένα είναι από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 16/9.

Το έβδομο άτομο είναι από το οικογενειακό περιβάλλον του Βρετανού που είχε φτάσει στην Πάφο από το Λονδίνο στις 16/9 και ανακοινώθηκε στις 17/9. Το σημερινό κρούσμα, επίσης Βρετανίδα, είχε ταξιδέψει μαζί του στην ίδια πτήση και δεν έχει συμπτώματα.

Τα άλλα 2 άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε από ιδιωτική πρωτοβουλία στις 17/9. Σύνολο στην αλυσίδα έχουμε 3 άτομα.

-Από 482 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.

Το ένα άτομο αφορά Ρωσίδα μόνιμο κάτοικο Λεμεσού που επέστρεψε από το Λονδίνο στις 8/9 και στις 13/9 ανέπτυξε συμπτώματα (ανοσμία, ζαλάδες, αδυναμία). Μετά την επιστροφή της στην Κύπρο ενημερώθηκε ότι φιλικό της άτομο στο Λονδίνο είχε εντοπιστεί θετικό στον ιό στις 13/9.

Το δεύτερο άτομο έκανε την εξέταση λόγω συμπτωμάτων που είχε από τις 10/9 (πυρετό, πονόλαιμο, βήχα).

Δύο άτομα έκαναν την εξέταση από ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς να έχουν συμπτώματα. Δεν σχετίζονται μεταξύ τους και διερευνάται εάν είχαν επαφή με άλλα κρούσματα.

Τα άλλα δύο άτομα ήρθαν στην Κύπρο από την Αγγλία στις 7/9. Μεταξύ 10 και 12 Σεπτεμβρίου άρχισαν να εκδηλώνουν συμπτώματα (καταρροή, βήχας).

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 141 εργαστηριακές διαγνώσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, ολοκληρώθηκαν 1,397 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από το πρόγραμμα εργαστηριακού ελέγχου 5,000 ατόμων ηλικίας 18-40 ετών σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό ατόμων, ολοκληρώθηκαν 139 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 234 εργαστηριακές διαγνώσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 423 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,580.
 
Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται έξι άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων το ένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένει εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων