Καμπανάκι για τα κρούσματα-Οι τρεις πηγές ανησυχίας και αλυσίδες που μεγάλωσαν

Το καμπανάκι κινδύνου, έχει κρούσει για τα καλά στις αρμόδιες Υπηρεσίες, μετά την αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Τα παραδείγματα άλλων χωρών εξάλλου, που βιώνουν ένα επιθετικό και άκρως επικίνδυνο δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν σηκώνουν εφησυχασμό.

Αν και η έξαρση που παρατηρείται, παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα, δεν παύει από το να είναι ανησυχητική, ειδικά στην Επαρχία Λάρνακας. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν θέλουν με τίποτα να έρθουν αντιμέτωπες και μάλιστα λίγο πριν το χειμώνα, με ένα ανεξέλεγκτο κύμα κρουσμάτων και γι’ αυτό μέσω απανωτών εκκλήσεων ζητούν επίμονα από τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα.

Μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν 76 κρούσματα, τα 39 εκ των οποίων εντοπίστηκαν τις τελευταίες πέντε ημέρες. Τα πλείστα εξ αυτών, πρόκειται για λοιμώξεις που αναπτύχθηκαν στην Επαρχία Λάρνακας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επτά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού-Στους 18 το cluster της Λάρνακας

Αυτή τη στιγμή τρεις είναι οι πηγές ανησυχίας, της Ομάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης:

SOS για τη Λάρνακα
Η πρώτη και αυτή που προκαλεί και τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο είναι οι πολλές εστίες κορωνοϊού στη Λάρνακα. Στην πόλη πέραν από τα διάσπαρτα κρούσματα που καταγράφηκαν, δημιουργήθηκαν και τέσσερις αλυσίδες μετάδοσης.

Οι διαστάσεις που έχει λάβει το οικογενειακό cluster που επεκτείνεται ραγδαία και βγήκε και εκτός ορίων της πόλης, είναι αυτό που φοβίζει την ομάδα ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας. Μέχρι στιγμής διαγνώστηκαν ως θετικά 18 άτομα, που συνδέονται με την αλυσίδα, ανάμεσά τους ο Μητροπολίτης Κιτίου και ο καθηγητής που διδάσκει σε δύο σχολεία. Δεκάδες άλλα άτομα βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό. Τόσο ο Κιτίου Νεκτάριος, όσο και ο καθηγητής, αποτελούν μάλιστα τριτογενείς λοιμώξεις του cluster. 

Η αλυσίδα μετάδοσης, ξεκίνησε όταν μητέρα, παρουσίασε συμπτώματα και διαγνώστηκε ως θετική στις 9 Σεπτεμβρίου. Ακολούθως διαπιστώθηκε πως τα παιδιά της ήταν θετικά. Κι ενώ οι λοιμώξεις αρχικά ήταν ενδοοικογενειακές, επεκτάθηκαν στη συνέχεια τόσο στο φιλικό αλλά όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον των κρουσμάτων. Ήδη η Μητρόπολη Κιτίου, έχει καταγεγραμμένα 5 κρούσματα, ενώ περιστατικά εντοπίστηκαν εκτός από το κρούσμα που συνδέεται με τα σχολεία και σε άλλους χώρους εργασίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικός στον κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος

Οι υπόλοιπες τρεις αλυσίδες της Λάρνακας απαριθμούν συνολικά 10 κρούσματα. Η μία συνδέεται με γνωστή αλυσίδα εστιατορίων στις Φοινικούδες και απαριθμεί τρία άτομα που εργάζονται σε αυτήν. Η δεύτερη που απαριθμεί 4 άτομα ξεκίνησε από Βρετανίδα που ανακοινώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου. Η τελευταία που έχει τρεις ασθενείς, ξεκίνησε όταν διαγνώστηκε ως θετικό άτομο που παρουσίασε συμπτώματα και ανακοινώθηκε επίσης στις 14 Σεπτεμβρίου.  

Η ομάδα ιχνηλάτησης, προσπαθεί να εντοπίσει ενδεχόμενη επιδημιολογική σύνδεση των κρουσμάτων, χωρίς ιστορικό που εντοπίστηκαν στα δύο εστιατόρια στις Φοινικούδες. Κι αυτό, υπό το φόβο να βρεθεί μπροστά σε ένα φαινόμενο ανάλογο της Λεμεσού, όπου οι αρχικές λοιμώξεις της έξαρσης ξεκίνησαν από τη μαρίνα της πόλης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θετικό κρούσμα κορωνοϊού σε δύο σχολεία-Σε αυτοπεριορισμό καθηγητές και μαθητές

Πονοκέφαλος για τα σχολεία
Η δεύτερη πηγή ανησυχίας για τις Αρχές, είναι τα σχολεία αφού λόγω συγχρωτισμού μπορούν να αποτελέσουν εστίες υπερ-μετάδοσης του κορωνοϊού, εάν δεν τηρούνται κατά γράμμα τα μέτρα. Ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος στα σχολεία, που όπως ήδη αναφέρθηκε συνδέεται με το μεγάλο cluster της Λάρνακας, δεν εξέπληξε ωστόσο, είναι η απόδειξη πως πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια τα πρωτόκολλα.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής δίδασκε κάποιες μέρες στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως στη Λευκωσία και κάποιες στο Γυμνάσιο Φρενάρους. Ήδη πολλοί μαθητές αλλά και συνάδελφοι του εν λόγω καθηγητή, που εργαζόταν βρίσκονται υπό περιορισμό.

«Πρέπει να λειτουργούμε με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων που είναι το πρώτο κομμάτι και από εκεί και πέρα το κράτος έχει αρχίσει να λειτουργεί με το τρίπτυχο εργαστηριακοί έλεγχοι, έγκαιρη ιχνηλάτηση και απομόνωση κι αυτό βοηθά να ελέγξουμε και την κατάσταση στα σχολεία» είχε δηλώσει χθες το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και μέλος ειδικής επιτροπής για τα σχολεία Ζωή-Δωροθέα Πανά τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων.

Προβληματισμός για τα κρούσματα σε μετανάστες
Ο αυξημένος τις τελευταίες ημέρες εντοπισμός κρουσμάτων ανάμεσα σε μετανάστες που φτάνουν από τα κατεχόμενα, είναι η τρίτη μεγάλη πηγή ανησυχίας. Ήδη πέντε άτομα από τη Συρία, όχι από το ίδιο κύμα, έχουν διαγνωστεί ως θετικά και μεταφέρθηκαν στο κέντρο αποκατάστασης EDEN. Oι υπόλοιποι πρόσφυγες που ήρθαν μαζί τους, είναι υπό περιορισμό στο Κέντρο Υποδοχής στο Πουρνάρα, που βρίσκεται στα όρια του.

Αυτό που προβληματίζει τις Αρχές είναι το γεγονός, πως κάποιοι εξ αυτών για να περάσουν από μη ελεγχόμενες διόδους στις ελεύθερες περιοχές, δέχονται βοήθεια από πρόσωπα στις ελεύθερες περιοχές, τα οποία στη συνέχεια εξαφανίζονται. Έτσι εάν προσβληθούν, μεταφέρουν τον ιό στην κοινότητα.

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας ο ΠτΔ-Έρχεται σειρά νομοθετημάτων
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»