Ψηφίστηκαν τρεις νόμοι για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την Παρασκευή τρεις νόμους με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Κύπρος.
 
Με τον περί Προσφύγων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2020, παρέχεται η εξουσία στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου, ταυτόχρονα με την έκδοση απορριπτικής απόφασης επί του αιτήματος ασύλου, να εκδίδει απόφαση επιστροφής ή απομάκρυνσης ή διάταγμα απέλασης σε μια ενιαία διοικητική πράξη, καθώς και να ρυθμίζει το θέμα της κοινοποίησης της εν λόγω απόφασης. Ο νόμος ψηφίστηκε με 33 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.
  
Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020, καθορίζει ότι προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας κατά απόφασης του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ασύλου ή της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων ασκείται εντός προθεσμίας τριάντα ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης της εν λόγω απόφασης, ενώ υπάρχει σύντμηση και της προθεσμίας άσκησης έφεσης. Ο νόμος ψηφίστηκε με 33 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον.
 
Ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2020, επιτρέπει η απόφαση επιστροφής ή/και απομάκρυνσης αιτητή ασύλου να εκδίδεται ταυτόχρονα με την απορριπτική απόφαση επί αίτησης παραχώρησης διεθνούς προστασίας σε μία ενιαία διοικητική πράξη. Ο νόμος ψηφίστηκε με 33 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον.
 
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφισης, το ΑΚΕΛ έθεσε αμφιβολίες για το κατά πόσο οι νόμοι συνάδουν με τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε ανησυχία ότι η Κύπρος θα βρεθεί διεθνώς εκτεθειμένη, κυρίως λόγω της σύντμησης της περιόδου κατά την οποία μπορεί ο αιτητής ασύλου να υποβάλει έφεση, αναφέροντας ότι πιθανόν να καθιστά απαγορευτικό το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη. Με τροπολογία που κατέθεσε ζήτησε το διάστημα για έφεση να διατηρηθεί σε 42 ημέρες εκεί που μειώνεται σε 10 και εκεί που μειώνεται σε 30 να διατηρηθεί σε 75.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ  Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας στην Ολομέλεια είπε ότι τα νομοσχέδια αντιμετωπίζουν ολιστικά και θέτουν τις βάσεις της νέας μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης για ένα θέμα που έχει λάβει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Πρόσθεσε ότι η διαχείριση των αιτητών ρυθμίζεται από το κοινοτικό κεκτημένο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η ΚΔ. Ανέφερε παράλληλα ότι σύμφωνα με οδηγία του 2013, η σύντμηση των προθεσμιών είναι τόσο προς το συμφέρον της δημοκρατίας όσο και των ίδιων των αιτητών για να λαμβάνεται η απόφαση το συντομότερο δυνατό. Ανέφερε επίσης ότι κάθε κράτος μέλος έχει διαφορετικές προθεσμίες και διαδικασίες και η ΚΔ είναι το μόνο κράτος - μέλος που έχει το μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα των 75 ημερών. Η τροπολογία απορρίφθηκε.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε αν οι μεγαλύτερες προθεσμίες είναι το πρόβλημα όταν οι αιτήσεις παίρνουν δύο χρόνια για να εξεταστούν.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι κατά την περίοδο 2007-2013 η υπηρεσία ασύλου έκανε 3-4 χρόνια να εξετάσει μια αίτηση και στο μεταξύ οι αιτητές έπαιρναν παχυλά επιδόματα, με αποτέλεσμα να έρχονται όλο και περισσότεροι στην Κύπρο. Από το 2013 και μετά, είπε, αυτό μειώθηκε για να ξεκινήσει ξανά με τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας που σπρώχνει μετανάστες προς την Κύπρο.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αντέτεινε ότι τα στοιχεία του βουλευτή του ΔΗΣΥ δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, ενώ ανέφερε ότι ενώ ο ΔΗΣΥ στήριξε τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για τους μετανάστες το ΑΚΕΛ πάλεψε για να μην δέχονται όλη τη μεταναστευτική πίεση μόνο οι χώρες του νότου.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα εθνικά προβλήματα και να τα μετατρέπουν σε ιδεολογικές διαφορές.  Το μεταναστευτικό, είπε, δημιουργεί προβλήματα εθνικής ασφάλειας, κίνδυνο αύξησης της τρομοκρατίας και επιβαρύνει οικονομικά το σύνολο της δημοκρατίας. Σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε, αλλά θα πρέπει να διαχωριστεί το νόμιμο από το παράνομο.
 
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι οι μεγάλες προθεσμίες συμβάλουν στο να είναι η ΚΔ ένας ελκυστικός προορισμός για τους αιτητές ασύλου. Είπε επίσης ότι όλοι οι αιτητές ασύλου αιτούνται αμέσως νομικής αρωγής η οποία χορηγείται από τη δημοκρατία και δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος να επηρεαστούν τα δικαιώματα κάποιου με τη σύντμηση των προθεσμιών. Είπε ότι το ΔΗΚΟ θα τοποθετηθεί θετικά στα νομοσχέδια.
 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι τα νομοσχέδια δεν επιλύουν οριστικά το μεγάλο πρόβλημα που είναι η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων, ενώ ανέφερε ότι η σύντμηση των προθεσμιών δεν είναι απαγορευτική.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι το κόμμα στηρίζει τα νομοσχέδια αλλά αυτά δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα των αιτητών ασύλου ή την παράνομης μετανάστευσης που αναμένεται να ανέλθει στο 10% τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις, είπε, πρέπει να δουν το πρόβλημα με σοβαρότητα και ζήτησε μια πολύ πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ