Πέμπτη 29 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Επτά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού-Στους 18 το cluster της Λάρνακας

  18/09/2020 17:55
Επτά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού-Στους 18 το cluster της Λάρνακας

Επτά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού-Στους 18 το cluster της Λάρνακας

  18/09/2020 17:55
Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν την Παρασκευή στην Κύπρο. Δύο από αυτά συνδέονται με το cluster στη Λάρνακα, το οποίο μεγαλώνει, καθώς υπάρχουν πλέον 18 πρωτογενείς και δευτερογενείς λοιμώξεις στην αλυσίδα.
 
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3,039 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 7 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.
 
Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:
•             Από 105 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.
 
Το ένα άτομο που εντοπίστηκε μέσω ιχνηλάτησης είναι συνάδελφος των εργαζομένων στο Ocean Basket, που εντοπίστηκαν στις 15 και 17 του μήνα. Το άτομο βρισκόταν σε αυτοπεριορισμό ως στενή επαφή από τις 15/9, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα. Το ίδιο ισχύει και για το άτομο που εντοπίστηκε χθες. Συνεπώς το cluster αυτό μετρά τρεις ασθενείς.
 
Τα άλλα δύο περιστατικά συνδέονται με κρούσματα από το cluster που ξεκίνησε στις 9/9 αλλά δεν είναι πρωτογενείς επαφές του πρώτου κρούσματος. Ανήκουν σε διαφορετικό «κλαδί» της αλυσίδας, η οποία πλέον έχει 18 κρούσματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικός στον κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος

•             Από 772 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.
 
Πρόκειται για τον ποδοσφαιριστή της Νέας Σαλαμίνας που ανακοινώθηκε ήδη. Είχε έρθει στην Κύπρο από την Αγκόλα, μέσω Πορτογαλίας και Αυστρίας, στις 14/9. Τα άλλα δύο άτομα, είναι πρόσωπο που έκανε την εξέταση επειδή εμφάνισε συμπτώματα στις 14/9 και άτομο που δεν έχει συμπτώματα ούτε επαφή με κρούσμα.

•             Από 170 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε ένα κρούσμα. Πρόκειται για άτομο που είχε ανοσμία από τις 13/9 και μυαλγίες και καταρροή από τις 14/9. Έκανε την εξέταση στις 17/9.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικό κρούσμα κορωνοϊού σε δύο σχολεία-Σε αυτοπεριορισμό καθηγητές και μαθητές
 
Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
•             Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, ολοκληρώθηκαν 1,384 εργαστηριακές εξετάσεις,
•             Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, διεκπεραιώθηκαν 48 εργαστηριακές διαγνώσεις,
•             Από το πρόγραμμα εργαστηριακού ελέγχου 5,000 ατόμων ηλικίας 18-40 ετών σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό ατόμων, ολοκληρώθηκαν 123 εργαστηριακές εξετάσεις,
•             Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 52 εργαστηριακές διαγνώσεις,
•             Από πρόγραμμα που διενεργεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τον έλεγχο του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους των Δικαστηρίων, είχαμε αποτέλεσμα για 1 δείγμα, και
•             Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 384 εργαστηριακές διαγνώσεις.
 
Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,565.
 
Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται έξι άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων το ένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένει εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής COVID-19.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας