«Επιτελούμε λειτούργημα… Το αισθανόμαστε με κάθε άρρωστο παιδί που έρχεται»

Τα παιδιατρικά, είναι τα πιο ευαίσθητα τμήματα των Νοσοκομείων. Δεν υπάρχει πιο άσχημο συναίσθημα από το να βλέπεις ένα παιδί στο κρεβάτι του πόνου και πιο όμορφο από όταν ακούς την πρώτη του ανάσα και το πρώτο του κλάμα. Αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα έχουν να διαχειριστούν όσοι εργάζονται σε αυτά τα τμήματα.

Ένα από αυτά, είναι το Παιδιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και μία από αυτές που καλούνται να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα, είναι η Διευθύντριά του, η Δρ. Μαρία Αγαθοκλέους.
 
Η κ. Αγαθοκλέους σε συνέντευξη στον REPORTER, χαρακτήρισε την περίοδο της πανδημίας, ως τη μεγαλύτερη επαγγελματική δοκιμασία για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα για αυτούς που εργάζονται στα κρατικά νοσηλευτήρια. «Συνεχώς θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι για το κοινό καλό. Επιτελούμε λειτούργημα και αυτό το αισθανόμαστε με κάθε ένα άρρωστο παιδί που έρχεται σε μας, κάθε μέρα», ανέφερε.
 
Η Διευθύντρια του Παιδιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, υπεραμύνθηκε και της κριτικής που δέχονται τα δημόσια νοσηλευτήρια, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη εμπειρία του προσωπικού τους, καθώς και τον εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό που διαθέτουν.
 
Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιους ενδεικτικούς αριθμούς ασθενών σας για παράδειγμα για το 2019;
Τον περασμένο χρόνο νοσηλεύτηκαν γύρω στα 3200 παιδιά στην κλινική μας. Επίσης νοσηλεύτηκαν στην μονάδα νεογνών περίπου 340 νεογνά και παρακολουθήσαμε άλλα 750 φυσιολογικά νεογνά.

Είστε Διευθύντρια σε ένα από τα πιο ευαίσθητα τμήματα των Νοσοκομείων, αφού οι ασθενείς είναι παιδιά. Πόσο δύσκολη είναι η περίοδος που διανύουμε λόγω της πανδημίας;
H περίοδος της πανδημίας ήταν και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική δοκιμασία για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο. Για τους λειτουργούς υγείας στον κρατικό τομέα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αλλά εδώ είναι που φαίνεται ξεκάθαρα και ο ρόλος του δημόσιου τομέα της υγείας σε μία χώρα.

Ευτυχώς τα παιδιά δεν πλήγηκαν, όπως άλλες ηλικιακές μονάδες από τον ιό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και εμείς δεν είμαστε σε εγρήγορση και εργαζόμαστε όσο πιο εντατικά μπορούμε για το κοινό καλό.

Με πόσο προσωπικό στελεχώνεται το τμήμα σας; (γιατρούς και νοσηλευτές)
Η κλινική μας διαθέτει 32 κλίνες και στελεχώνεται από 12 παιδιάτρους και 25 ειδικούς νοσηλευτές, με μεγάλη εμπειρία και κατάρτιση. Λειτουργούμε επί εικοσιτετραώρου βάσεως και προσφέρουμε παράλληλα εκπαίδευση σε ειδικευόμενους γιατρούς στην παιδιατρική, αλλά και σε πολλούς φοιτητές ιατρικής του πανεπιστημίου St George στο Λονδίνο, με το οποίο έχουμε συνεργασία.

Για ποιους λόγους κάποιος ασθενής να επιλέξει μια κλινική σε κρατικό νοσοκομείο, σε σύγκριση με ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο;
Τα κρατικά νοσηλευτήρια εκτός από την τεράστια εμπειρία του προσωπικού τους και τον ιατρικό εξοπλισμό στον οποίο δύσκολα μπορούν να επενδύσουν ιδιώτες, έχουν το πλεονέκτημα ότι προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών και αντιμετωπίζουν σφαιρικά τον ασθενή. Διαθέτουμε μικροβιολογικά εργαστήρια, ακτινολογικό τμήμα, φυσιοθεραπευτήριο, διαιτολόγους, παιδοψυχίατρο και παιδοψυχολόγο και γενικά όλες ανεξαιρέτως τις ειδικότητες για να αντιμετωπίσουμε εξατομικευμένα και ολιστικά τον μικρό ασθενή μας.

Πώς νιώθετε όταν τα κρατικά νοσηλευτήρια δέχονται κριτική;
Απαντάμε με γεγονότα. Σύντομα θα πάρουμε την διεθνώς αναγνωρισμένη διαπίστευση BABY FRIENDLY HOSPITAL. Είμαστε περήφανοι για την κλινική μας. Σε μας απευθύνονται ιδιωτικές κλινικές και γιατροί της ευρύτερης επαρχίας μας και όχι μόνο, για τα δύσκολα περιστατικά που αντιμετωπίζουν.
Συνεχώς θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι για το κοινό καλό. Επιτελούμε λειτούργημα, και αυτό το αισθανόμαστε με κάθε ένα άρρωστο παιδί που έρχεται σε μας. Κάθε μέρα.

 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα