Οι ενεργές εστίες κορωνοϊού, οι αλυσίδες μετάδοσης και η πηγή ανησυχίας

Οι ενεργές εστίες κορωνοϊού και η δημιουργία αλυσίδων μετάδοσης, έχουν θορυβήσει της αρμόδιες Υπηρεσίες, με τους «κυνηγούς» των κρουσμάτων να βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση προκειμένου να τις «σιγήσουν», πριν λάβουν διαστάσεις.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων σε συνάρτηση με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, καταδεικνύουν πως η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει,  η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο τριήμερο, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι μάλιστα στη Λάρνακα, έχει κινητοποιήσει την Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, που προειδοποίησε ξανά για τους κινδύνους διασποράς του ιού, υπενθυμίζοντας πως «ο δρόμος εξακολουθεί να είναι μακρύς και η προσήλωση όλων πρέπει να είναι διαρκής έως ότου εξασφαλιστεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού».

Μέχρι στιγμής από την πρώτη Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν στη χώρα μας 59 κρούσματα, τα 22 εκ των οποίων, το τελευταίο τριήμερο. Περισσότερα από τα μισά αφορούν σε εγχώριες λοιμώξεις κάτι που καταδεικνύει, πως υπάρχει μετάδοση ενός της κοινότητας.
 
Οι ενεργές εστίες μετάδοσης
Αυτό που κτύπησε καμπανάκι και σε αυτό οφείλεται και η αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, είναι η διαπίστωση πως υπάρχουν περισσότερες από μία ενεργές εστίες στη Λάρνακα. Ο εντοπισμός δε, δύο διάσπαρτων κρουσμάτων σε δύο εστιατόρια της πόλης που βρίσκονται στις Φοινικούδες, προκάλεσε προβληματισμό. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες, δεν θέλουν με τίποτα να βρεθούν μπροστά σε αντίστοιχο με τη Λεμεσό, φαινόμενο όπου κρούσματα που είχαν ως αφετηρία τη μαρίνα της πόλης, δημιούργησαν μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης.

Είναι γι’ αυτό το λόγο, που η ομάδα ιχνηλάτησης, εργάζεται πυρετωδώς σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τις πηγές μετάδοσης και να εξακριβώσει εάν υπάρχει επιδημιολογική διασύνδεση των κρουσμάτων μεταξύ τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οκτώ τα νέα κρούσματα κορωνοϊού-Μεγαλώνει η αλυσίδα της οικογένειας στη Λάρνακα

Νέα μεγάλη αλυσίδα στην πόλη
Δεν πρόλαβε να σπάσει η μεγάλη αλυσίδα μετάδοσης στην πόλη, που απαριθμεί περισσότερα από 30 άτομα, ανάμεσα τους και η γυναίκα από τις ΗΠΑ, η οποία καταδικάστηκε επειδή έσπασε την καραντίνα και δημιουργήθηκε νέα.

Το καινούριο cluster της Επαρχίας Λάρνακας, που δημιουργήθηκε από τις εννέα του Σεπτέμβρη όχι μόνο μεγάλωσε, αλλά ξέφυγε από τα όρια της οικογένειας που προσβλήθηκε αρχικά. Αρχικά οι λοιμώξεις, διαδόθηκαν ενδοοικογενειακά, ωστόσο στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στο φιλικό αλλά και στο επαγγελματικό περιβάλλον κάποιων από τα κρούσματα.

Ήδη το συγκεκριμένο cluster απαριθμεί δεκατέσσερα άτομα, με δεκάδες άλλα να βρίσκονται σε καραντίνα. Δύο από αυτούς, όπως έγινε γνωστό χθες 16 Σεπτεμβρίου, είναι εργαζόμενοι στη Μητρόπολη Κιτίου, με τον ένα  να είναι μάλιστα ο οδηγός του Μητροπολίτη Νεκτάριου. Τόσο ο Μητροπολίτης Κιτίου, όσο και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας βρίσκονται εδώ και δύο εικοσιτετράωρα σε αυτοπεριορισμό, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τεστ τους. Τα δύο μέλη της Ιεράς Συνόδου, είχαν συνάντηση πριν τον εντοπισμό των κρουσμάτων.

Το πρώτο κρούσμα της αλυσίδας, εντοπίστηκε στις εννέα Σεπτεμβρίου, όταν μέλος οικογένειας εντοπίστηκε ως θετικό στον κορωνοϊό. Είχε παρουσιάσει συμπτώματα και έπειτα από τεστ ανακοινώθηκε από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο Νοσοκομείου. Δύο μέρες αργότερα ανακοινώθηκαν ακόμα δύο άτομα ως θετικά, από την ίδια οικογένεια. Ακολούθως και μέχρι τις 16 του μήνα ανακοινώθηκαν τα υπόλοιπα κρούσματα, κάποια εκ των οποίων αποτελούν δευτερογενείς λοιμώξεις.
 
Μικρότερες αλυσίδες μετάδοσης, υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Κύπρου με μεγαλύτερη αυτή με μέλη 4 Ινδούς, οι οποίοι συγκατοικούσαν.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικοί στον κορωνοϊό εργαζόμενοι σε Μητρόπολη-Σε αυτοπεριορισμό Κιτίου και Ταμασού

Τα μέτρα έφεραν αποτελέσματα
Το γεγονός, πάντως πως έγινε κατορθωτό να σταθεροποιηθούν αρχικά και στη συνέχεια να μειωθούν τα κρούσματα, της δεύτερης έξαρσης που βιώνει η χώρα μας από τα μέσα Ιουλίου, αποδίδεται στα μέτρα που λήφθηκαν. Η Κύπρος μάλιστα, θεωρείται υπόδειγμα αφού σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων χωρών, κατάφερε να ελέγξει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
 
«Από τη μία είδαμε τα μεγάλα clusters του καλοκαιριού να σβήνουν σιγά, σιγά που αυτό έγινε επειδή εφαρμόστηκαν τα μέτρα προστασίας και αποστασιοποίησης και από την άλλη βλέπουμε τώρα μια καινούρια ροή κρουσμάτων. Αυτό που θέλουμε, είναι να μην γίνει περαιτέρω διασπορά του ιού. Τα σποραδικά περιστατικά που βλέπουμε, είναι κάτι αναμενόμενο. Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, πρέπει να περάσουν ακόμη λίγες ημέρες», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας και ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης.
 
Ο Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε πως τα περιστατικά αυτά έρχονται να μας θυμίσουν πως όσο καλή και να είναι η επιδημιολογική εικόνα, πάντα θα ελλοχεύει κίνδυνος επανεμφάνισης και διασποράς. «Είναι αφορμή να θυμίσουμε ξανά στον κόσμο, πως ειδικά τώρα που επέστρεψε από τις άδειες και άνοιξαν τα σχολεία, θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, στον ίδιο βαθμό που προσέχαμε τον Αύγουστο και καταφέραμε να περιορίσουμε εκείνη την έξαρση».
 
«Μας ανησυχεί ο χειμώνας»
Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι για το χειμώνα, αφού τότε θα χρειαστεί ακόμα πιο ευλαβική τήρηση των μέτρων. «Ο χειμώνας μας ανησυχεί, επειδή δεν έχουμε ξαναζήσει με τον συγκεκριμένο κορωνοϊό, σε συνθήκες κρύου. Μας ανησυχεί επειδή θα έχουμε και άλλα εγγενή νοσήματα να αντιμετωπίσουμε, όπως είναι η γρίπη. Επίσης, αναγνωρίζουμε πως ο κόσμος έχει κουραστεί, αλλά δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή. Τα μέτρα, είναι τα μόνα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτή τη στιγμή».
 
Τι πρέπει να κάνει όποιος παρουσιάσει συμπτώματα
«Όποιος εμφανίζει συμπτώματα αναπνευστικού, όπως βήχα, πονόλαιμο πυρετό, μυαλγίες ή διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης, θα πρέπει άμεσα να περιοριστεί στο σπίτι και να αποφύγει τις στενές επαφές. Ακολούθως πρέπει να ενημερώσει τον χώρο εργασίας του και να επικοινωνήσει με τον Προσωπικό του Ιατρό για να λάβει συμβουλές και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί για εξέταση. Όποιος έχει συμπτώματα αυτή τη στιγμή, υπάρχει υποψία πως είναι covid-19», σημείωσε καταλήγοντας το μέλος της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Ομάδας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών