Τρίτη 29 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Αυτές είναι οι χαλαρώσεις για τη χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς

  16/09/2020 11:29
Αυτές είναι οι χαλαρώσεις για τη χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς

Αυτές είναι οι χαλαρώσεις για τη χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς

  16/09/2020 11:29
Την απόφασή του, σε σχέση με τη χρήση από εκπαιδευτικούς εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ανάβει το πράσινο φως για χαλαρώσεις από εκπαιδευτικούς, μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από τις οργανώσεις.
 
Το Υπουργείο Υγείας απέστειλε εγκύκλιο στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, με την οποία απαντά στα αιτήματα που έθεσαν ενώπιον του, με επιστολή στις 8 Σεπτεμβρίου. Στην συγκεκριμένη εγκύκλιο καταγράφονται οι θέσεις των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας. 
 
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: 

 
-Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι εκπαιδευτικοί δύναται να αφαιρούν την προστατευτική μάσκα προσωρινά, προκειμένου να γίνονται πιο κατανοητοί για τους μαθητές, υπό την προϋπόθεση να τηρούν την ελάχιστη απόσταση των δύο μέτρων από την πλησιέστερη σειρά των μαθητών. Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε ότι η ρύθμιση αυτή θα συνιστά εξαίρεση σε μεμονωμένες περιπτώσεις και θα εναπόκειται στην κρίση των ίδιων των εκπαιδευτικών. Η γενική υποχρέωση των εκπαιδευτικών για την χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κλειστούς χώρους παραμένει σε ισχύ.
 
-Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ή άλλα σοβαρά νοσήματα, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και έρευνες, η εξαίρεση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας θα πρέπει να εξετάζεται εξατομικευμένα κατά περίπτωση για κάθε ασθενή. Ειδικότερα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, η λοίμωξη με COVID-19 μπορεί ενδεχομένως να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις από τη δυσφορία που δύναται να προκαλέσει η χρήση μάσκας. Η αξιολόγηση για την εξαίρεση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας συστήνεται να πραγματοποιείται από τον Ειδικό ή Προσωπικό Ιατρό που παρακολουθεί τον/την εκπαιδευτικό για το χρόνιο του πρόβλημα, με γραπτή και τεκμηριωμένη άποψη. Τονίζεται ότι ο Ειδικός ή Προσωπικός Ιατρός θα ενημερώνει τον ασθενή για τους ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη χρήση της μάσκας και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει.

-Όσον αφορά το αίτημα να ονομαστούν οι αναπτυξιακές διαταραχές, αναπηρίες ή άλλες ιατρικές καταστάσεις, για τις οποίες δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους μαθητές, ώστε να γνωρίζουν οι παιδίατροι και να ακολουθούν την ίδια πολιτική για τους συγκεκριμένους μαθητές, οι ιατρικές Υπηρεσίες, οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, υιοθετεί οδηγίες της Παιδιατρικής Εταιρίας Κύπρου.
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας