Τρίτη 29 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Στο Δήμο Λάρνακας και επίσημα το Παλαιό Νοσοκομείο

  16/09/2020 11:18
Στο Δήμο Λάρνακας και επίσημα το Παλαιό Νοσοκομείο

Στο Δήμο Λάρνακας και επίσημα το Παλαιό Νοσοκομείο

  16/09/2020 11:18

Επίσημα από χτες Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 στο Δήμο Λάρνακας το Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας μετά την έγκριση της εισήγησης του Υπουργού Υγείας από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μετακίνηση όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας από το Παλαιό Νοσοκομείο στον 2ο όροφο της νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και την παραχώρηση του χώρου στον Δήμο Λάρνακας, όπως είχε ζητηθεί, με σκοπό την μεταστέγαση του Δημοτικού Μεγάρου.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε στον Δήμαρχό Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Το Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας είναι ένας χώρος ιστορικής αξίας με κτίρια αρχιτεκτονικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος που το καθιστούν ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της πόλη της Λάρνακας άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και τα βιώματα των Λαρνακέων.

Η αξιοποίηση, η συντήρηση και αποκατάσταση του ιστορικού αυτού κτηρίου, με σκοπό να φιλοξενεί αποδοτικά και αποτελεσματικά τις Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας, αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα τόσο του Δήμου όσο και ολόκληρης  της τοπικής κοινωνίας. Αυτό που σήμερα γίνεται πραγματικότητα αποτελεί το άθροισμα συλλογικών, τεκμηριωμένων αλλά και δυναμικών ενεργειών του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και  πολλών συνδημοτών μας οι οποίοι  ήταν συμπαραστάτες και στήριξαν όλες αυτές τις προσπάθειες.

Με την παραχώρηση ολόκληρου του κτιρίου γίνεται πλέον εφικτή η μετακίνηση του Δημοτικού Μεγάρου στον εν λόγω χώρο, καθότι κρίνεται επαρκής για να στεγάσει μεγάλο μέρος των Δημοτικών Υπηρεσιών και να προσφέρει επαρκή χώρο στάθμευσης τόσο για τους εργαζομένους όσο και για το κοινό.  

Από σήμερα λοιπόν ξεκινούν οι διαδικασίες για να γίνει εφικτή η προσδοκία αυτή.

Με σκοπό την επίτευξη του σκοπού, ο Δήμος Λάρνακας άμεσα θα προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες ωρίμανση του Έργου και ήδη καταρτίστηκε πλάνο  εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού αυτού κτιρίου το συντομότερο δυνατό.

Ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει δημοσίως τις ευχαριστίες του τόσο στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στο Υπουργικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα στον Υπουργό Υγείας για το ενδιαφέρον αλλά και τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να γίνει εφικτή η εν λόγω παραχώρηση.

Ευχαριστίες εκφράζονται και σε όλους όσοι κατά καιρούς κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες προς επίτευξη του πάγιου αυτού αιτήματος.

Χαιρετίζει ο Ανδρέας Βύρας

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, την παραχώρηση ολόκληρου του κτιρίου του παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας, στον Δήμο για ανέγερση Δημοτικού Μεγάρου.
 
Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη για τη πόλη, την χθεσινή έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, της εισήγησης του Υπουργού Υγείας για μετακίνηση όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας από το Παλαιό Νοσοκομείο στον 2ο όροφο της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και την παραχώρηση του χώρου στον Δήμο, όπως είχε ζητηθεί, με σκοπό την μεταστέγαση του Δημοτικού Μεγάρου».
 
Πρόσθεσε ότι «το πάγιο αίτημα του Δήμου Λάρνακας τα τελευταία χρόνια που πέρασε από διάφορα στάδια και διαφωνίες, επιτέλους γίνεται αποδεκτό. Ακόμα και στη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέσαμε έντονα το γεγονός ότι το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου, που είναι σημείο αναφοράς για τους Λαρνακείς, πρέπει να διατηρηθεί και σε καμία περίπτωση να συνεχίσει να παρουσιάζει την απαράδεκτη εικόνα που έχει σήμερα».
 
Ο Δήμαρχος σημείωσε ταυτόχρονα «την ανάγκη η Λάρνακα να αποκτήσει ένα Δημοτικό Μέγαρο που να είναι αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της. Ο χώρος που στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο ήταν μια άμεση λύση, όταν το παλιό Δημοτικό Μέγαρο κατεδαφίστηκε άρον – άρον λόγω των στατικών προβλημάτων που είχε και προσωρινά είχε τότε αποφασιστεί να μεταφερθεί το Δημαρχείο σε μια πολυκατοικία επί του παραλιακού μετώπου, η οποία δεν είναι σχεδιασμένη για Δημαρχείο και παρουσιάζει διάφορα λειτουργικά προβλήματα τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους δημότες.».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «δεν είναι δυνατόν το Δημοτικό Μέγαρο της Λάρνακας, μιας πόλης με 4 χιλιάδες χρόνια συνεχιζόμενης ιστορίας, να βρίσκεται πάνω από εμπορικά καταστήματα και γενικά σε ένα χώρο που δεν τιμά τη πόλη. Γι’αυτό ήταν άμεση η προτεραιότητα να μετακινηθεί το Δημοτικό Μέγαρο σε ένα χώρο που να είναι λειτουργικό, εύκολα προσβάσιμο στον κόσμο και τους επισκέπτες, με χώρους στάθμευσης, όπου θα μπορεί ο δημότης της Λάρνακας να νοιώθει περήφανος για το Δημοτικό του Μέγαρο».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «μετά από μια επίπονη, συλλογική και σωστή διεκδίκηση, είχαμε την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία πλέον ανοίγει διάπλατα το δρόμο για μεταφορά του Δημαρχείου στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου. Σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση για απόδοση του μισού χώρου του κτιρίου, το Δημαρχείο δεν μπορούσε να μεταφερθεί στο παλιό Νοσοκομείο».
 
Εξήγησε ακόμα ότι «τώρα αρχίζει η υλοποίηση ενός μεγάλου στόχου που έχουμε, δηλαδή η ανέγερση του νέου Δημοτικού Μεγάρου στο ανακαινισμένο παλιό Νοσοκομείο της Λάρνακας, σε ένα κληροδότημα της Ευανθίας Πιερίδη και σε ένα χώρο που θα είναι σημείο αναφοράς για τη πόλη».
Εν τω μεταξύ με σημερινή ανακοίνωση του ο Δήμος Λάρνακας αναφέρει ότι «το παλιό Νοσοκομείο της πόλης είναι ένας χώρος ιστορικής αξίας με κτίρια αρχιτεκτονικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος που το καθιστούν ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της πόλης και άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και τα βιώματα των Λαρνακέων».

Προστίθεται ότι «η αξιοποίηση, η συντήρηση και αποκατάσταση του ιστορικού αυτού κτηρίου, με σκοπό να φιλοξενεί αποδοτικά και αποτελεσματικά τις Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας, αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα τόσο του Δήμου όσο και ολόκληρης  της τοπικής κοινωνίας. Με την παραχώρηση ολόκληρου του κτιρίου γίνεται πλέον εφικτή η μετακίνηση του Δημοτικού Μεγάρου στον συγκεκριμένο χώρο, αφού κρίνεται επαρκής για να στεγάσει μεγάλο μέρος των Δημοτικών Υπηρεσιών».  
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο Δήμος Λάρνακας άμεσα θα προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες ωρίμανσης του Έργου και ήδη καταρτίστηκε πλάνο  εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού αυτού κτιρίου το συντομότερο δυνατό».
 
Ο Δήμος Λάρνακας «εκφράζει δημοσίως τις ευχαριστίες του τόσο στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στο Υπουργικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα στον Υπουργό Υγείας, για το ενδιαφέρον αλλά και τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να γίνει εφικτή η παραχώρηση ολόκληρου του κτιρίου του παλιού Νοσοκομείου. Ευχαριστίες εκφράζονται και σε όλους όσοι κατά καιρούς κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες προς επίτευξη του πάγιου αυτού αιτήματος της Λάρνακας».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας