Μάσκα, plexiglass, συνενωμένα θρανία… Η νέα πραγματικότητα των σχολείων

Μάσκες, μονά ή συνενωμένα θρανία, διαχωριστικά, αντισηπτικά, αποστάσεις ασφαλείας. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά, που αναμένεται να παρατηρηθούν στα σχολεία, αφού στις 7:30 θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για όλους τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης και δεκαπέντε λεπτά αργότερα για τους μαθητές της Δημοτικής.
 
Μετά τις δύο αναβολές, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι γεγονός. Μία αλλιώτικη σχολική χρονιά, αφού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η καθημερινότητα στα σχολεία θα είναι διαφορετική από ό,τι άλλες φορές. Αυτή τη χρονιά, όπως ανέφερε και ο Πρόδρομος Προδρόμου, παιδεία και υγεία πάνε μαζί. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με την ειδική υποεπιτροπή της ειδικής συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας.
 
Η κάθε τάξη και το κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό σημείο εισόδου και εξόδου, ενώ απαγορεύεται να προσέλθουν εντός των σχολικών μονάδων, γονείς και κηδεμόνες. Εξάλλου, η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, από όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.
 
Όπως είχε ξεκαθαρίσει ο υπουργός Παιδείας, έχει εξασφαλισθεί δωρεά και θα διανεμηθούν ατομικές μάσκες πολλαπλής χρήσης σε όλους τους μαθητές/μαθήτριες Μέσης Εκπαίδευσης, όπου η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπ. Παιδείας: Για το 2020-2021 παιδεία και υγεία πάνε μαζί, θα το πετύχουμε
 
Σε ανάρτηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε καλή νέα σχολική χρονιά, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ όπως ανέφερε «επιστρέφουμε με ασφάλεια, προσοχή και τηρώντας τα μέτρα και τις οδηγίες».
 

 
Στις θέσεις τους οι εκπαιδευτικοί
Μιλώντας στον REPORTER η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Ρέα Παπαγεωργίου υπέδειξε πως οι εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει καθήκοντα από την πρώτη του μηνός και τα παιδιά, αυτή τη χρονική στιγμή επιστρέφουν στα θρανία, κάτω από εξαιρετικά ιδιάζουσες συνθήκες, λόγω της πανδημίας.
 
«Το ερώτημα είναι το εξής: Είναι έτοιμα τα σχολεία να τα υποδεχτούν; Η απάντηση είναι εύκολη. Επειδή τα σχολεία είναι πρωτίστως οι άνθρωποι και σε αυτή την περίπτωση οι εκπαιδευτικοί, δηλώνω ευθαρσώς ότι είναι πανέτοιμοι να τα δεχτούν με χαμόγελο και αγάπη και να ξεκινήσουν μία πορεία μάθησης».
 
Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ τόνισε πως υπάρχουν διάφορες δυσκολίες σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής και εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
 
«Δύο είναι τα προβλήματα που μας βασανίζουν. Το πρώτο είναι διατήρηση των αποστάσεων, μετά τόσα πολλά έπιπλα που υπάρχουν στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά αυτό αφορά ξεκάθαρα τον εργοδότη. Η ευθύνη της τήρησης ή μη τήρησης των αποστάσεων σε καμία περίπτωση δεν βαραίνει τους εκπαιδευτικούς, επειδή οι ίδιοι έχουν εφαρμόσει όλες τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί. Το δεύτερο θέμα που μας δυσκολεύει είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Όμως, για εμάς τους δασκάλους Δημοτικής, Προδημοτικής και ειδικής, το πρωτόκολλο έχει μέσα μία πρόνοια, που αναφέρει πως για σκοπούς χειλανάγωνσης, μπορεί να αξιοποιείται και η ασπίδα προσώπου».
 
Η εκπρόσωπος των δασκάλων υπέδειξε πως η χειλανάγνωση είναι αναγκαία και σημείωσε πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν την πρόνοια, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις από τους μαθητές. Αναφερόμενοι στα θέματα υλικοτεχνικής υποδομής, διευκρίνισε πως υπάρχουν κάποια προβλήματα, σε ελάχιστες περιπτώσεις σχολικών μονάδων που χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι τα θέματα θα λυθούν τις υπόμενες ημέρες.
 
«Αυτό που χρειάζεται από όλους μας, που ενδιαφερόμαστε για την παιδεία και την εκπαίδευση, είναι η σύμπνοια, η συλλογικότητα και η ετοιμότητα, ώστε κάθε δυσκολία και πρόβλημα που εντοπίζεται, να μπορούμε να το λύνουμε άμεσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στελεχώθηκαν τα σχολεία-Δεν αποδέχθηκαν διορισμό έξι δάσκαλοι, παραιτήθηκαν δύο καθηγητές 

Πρόβλημα για τους καθηγητές η υποχρεωτική χρήση μάσκας
Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας ανέφερε στον REPORTER πως μέχρι και την Παρασκευή, τα συνεργεία βρίσκονταν εντός των σχολείων, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλες οι κατασκευές που έγιναν στις σχολικές μονάδες να ακολουθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 
«Αυτή η ημέρα θα είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες σχολικές χρονιές. Οι εκπαιδευτικοί, από το πρωί, είναι επί ποδός για να υποδεχθούν, να καθοδηγήσουν και να στηρίξουν τις χιλιάδες των μαθητών, με στόχο την προστασία της υγείας τους, αλλά και την ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Κυρίαρχο στοιχείο της ημέρας είναι η μάσκα στα πρόσωπα χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών, πράγμα το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα».
 
Ο πρόεδρος της οργάνωσης των καθηγητών τόνισε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους, εντός των σχολικών μονάδων. Αναφερόμενος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο κ. Χατζησάββας σημείωσε πως οι εκπαιδευτικοί θα αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα, ενώ εξέφρασε την δυσαρκέσκειά του, που μέχρι τώρα δεν υπήρξε τοποθέτηση από τους αρμόδιους για το αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων, να αφαιρούν όποτε χρειάζεται τη μάσκα οι εκπαιδευτικοί, για να γίνονται κατανοητοί στην τάξη, νοουμένου ότι τηρούνται οι αποστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά κατανόηση για τα τρία συνενωμένα θρανία ο Προδρόμου-Τι απαντά για την εκ περιτροπής φοίτηση

Όσον αφορά στα συνενωμένα θρανία, ο κ. Χατζησάββας τόνισε πως εντός των σχολικών αιθουσών θα παρατηρηθούν διαφόρων ειδών κατασκευές, προσθέτοντας πως «κάποιες κατασκευές θα περιλαμβάνουν συνένωση κάποιων θρανίων, αλλά σε άλλες αίθουσες θα υπάρχουν θρανία με plexiglass. Ακριβώς αυτό το γεγονός δείχνει ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν ήταν έτοιμο από την αρχή για να προσέλθουν τα παιδιά. Σίγουρα, οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν υπομονή και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για το εκπαιδευτικό τους έργο, ενώ ταυτόχρονα αναμένουμε να γίνουν αυτές οι διορθωτικές κινήσεις, που έχει υποσχεθεί ο υπουργός Παιδείας».
 
Έτοιμες δηλώνουν και οι τεχνικές σχολές για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού οι εργασίες για τα θρανία και την υλικοτεχνική υποδομή έχουν τελειώσει εγκαίρως, αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου. Ο πρόεδρος της οργάνωσης των καθηγητών Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, σημείωσε πως οι τεχνικές σχολές βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας, όσον αφορά στα θέματα υγιεινής και στην στελέχωσή τους.
 
«Για τη στελέχωση πρέπει να πούμε ότι είναι σε πολύ ψηλό βαθμό ολοκληρωμένη και οι ελλείψεις είναι ελάχιστες λόγω ενός πολύ μικρού αριθμού εκπαιδευτικών που έχει αποχωρήσει και κάποιες ανάγκες που έχουν προκύψει την τελευταία στιγμή με τις εσπερινές τεχνικές σχολές. Εκκρεμότητες υπάρχουν, αλλά είναι διαχειρίσιμες, δεν είναι κάτι που αναμένεται να μας δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα».
 
Ο κ. Λυσάνδρου τόνισε πως αυτό που θα δυσκολέψει την ημέρα τους είναι η χρήση της μάσκας, καθολικά από όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, σημειώνοντας πως θα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.
 
Αναφερόμενος στο θέμα των θρανίων, ο Παναγιώτης Λυσάνδρου υπέδειξε πως έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως οι διαδικασίες, αφού οι διευθύνσεις των σχολείων είχαν αναλάβει όλα όσα έπρεπε να γίνουν και κινήθηκαν οι διαδικασίες αρκετά γρήγορα.
 
«Αυτό έγινε επειδή η Τεχνική Εκπαίδευση δεν έχει σχολικές εφορίες, για τη συντήρηση των σχολείων, αλλά έχει τεχνικό προσωπικό η κάθε σχολή. Η διεύθυνση των τεχνικών σχολών ανέθεσε κατευθείαν στο προσωπικό των σχολείων να ετοιμάσουν τις αίθουσες και με πολλή προθυμία, τόσο από τους τεχνικούς, όσο και από τους εκπαιδευτικούς καταφέραμε να τελειώσουμε το θέμα γρήγορα».

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»