Τα ενοίκια, το φαγητό, τα μεταφορικά… Το τσουχτερό κονδύλι για ένα φοιτητή

Ένα σημαντικό κονδύλι, πρέπει να διαθέσουν οι γονείς φοιτητών κάθε χρόνο είτε σπουδάζουν στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό. Μπορεί η πανδημία, να έχει διαφοροποιήσει το πρόγραμμα τους, ωστόσο δεν έχει αλλάξει κατά πολύ τα έξοδά τους. 
 
Πόσα είναι όμως τα έξοδα ενός φοιτητή στην Κύπρο και πόσα εάν σπουδάζει στο εξωτερικό;
 
Σπουδές στην Κύπρο
Όσοι επιλέγουν να σπουδάσουν στην Κύπρο, έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μείνουν στο πατρικό τους σπίτι, με αποτέλεσμα, αν φοιτούν σε δημόσια πανεπιστήμια, να έχουν μόνο τα έξοδα των μεταφορικών τους. Αυτό ανέρχεται στα 80-100 ευρώ τον μήνα αν υπολογίσει κανείς ότι στη Λευκωσία, οι φοιτητές έχουν κενό μία μέρα την εβδομάδα, αφού τα μαθήματα προσφέρονται Δευτέρα-Πέμπτη ή Τρίτη-Παρασκευή.
 
Όσον αφορά στους φοιτητές που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά βρίσκονται σε άλλες επαρχίες από αυτές που κατάγονται, τότε καλούνται να πληρώνουν ενοίκια, εκτός από τις μεταφορές και ένα ποσό για τα ψώνια του σπιτιού. Με αυτά τα δεδομένα, τα έξοδα τους ανέρχονται στα 600-700 ευρώ τον μήνα, αν υπολογίσει κανείς ότι κατά μέσο όρο, το ενοίκιο που πληρώνουν ανέρχεται στα 400 ευρώ. Ωστόσο, μπορεί να μην χρειάζονται και τόσα λεφτά, αφού μία επίσκεψη στο σπίτι, συνήθως στην Κύπρο ισοδυναμεί με έξτρα προμήθειες, με αποτέλεσμα να τους εξοικονομεί κάποια από τα λεφτά που διαθέτουν για τα ψώνια πρώτης ανάγκης.
 
Η πρόκληση για τους φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο έρχεται όταν επιλέγουν να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τότε προστίθενται και τα δίδακτρα στον συνολικό προϋπολογισμό, τα οποία κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 6,000-7,000 το χρόνο.
 
Οι ξενιτεμένοι φοιτητές
Οι φοιτητές στην Ελλάδα καλούνται να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες, όσον αφορά στα έξοδα, αφού μπορεί να μην έχουν το επιπρόσθετο βάρος των διδάκτρων, ωστόσο βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους, με αποτέλεσμα ο μηνιαίος προϋπολογισμός τους να είναι πιο υψηλός, από ένα φοιτητή που σπουδάζει στην Κύπρο.
 
Ο φοιτητής στην Ελλάδα καλείται να πληρώσει ενοίκιο, το ύψος του οποίου ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 300-400 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί του νερού, του τηλεφώνου και του ρεύματος, με αποτέλεσμα να πληρώνει επιπλέον 80-100 ευρώ κατά μέσο όρο. Επιπλέον, καλούνται να πληρώσουν κατά μέσο όρο ακόμη 250-300 ευρώ στα ψώνια για φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης για το σπίτι, αλλά και κάποιο ποσό για τις μεταφορές τους, που ανέρχεται στα 30-40 ευρώ τον μήνα, μέσο όρο.
 
Το κονδύλι είναι σαφώς πιο αυξημένο για τους φοιτητές που επιλέγουν το εξωτερικό και κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί καλούνται να πληρώνουν δίδακτρα καθώς και ενοίκιο με μέσο όρο γύρω στις 800 λίρες με άλλες περίπου 100, να διατίθενται για τους λογαριασμούς τους. Το θετικό είναι πως σε κάποιες περιοχές στη Μεγάλη Βρετανία, οι φοιτητές δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να φτάσουν στα πανεπιστήμιά τους, με αποτέλεσμα να γλυτώνουν κάποια χρήματα. Όσον αφορά στα ψώνια για φαγητό ή προϊόντα πρώτης ανάγκης, κατά μέσο όρο πληρώνουν γύρω στις 150-200 λίρες. Παράλληλα, προστίθενται και τα δίδακτρα, οι τιμές των οποίων ποικίλουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας