Οι φοιτητές που δεν επιστρέφουν και τα μοντέλα διδασκαλίας στα Πανεπιστήμια Λευκωσίας

Μετά τα δημόσια πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τους κύκλους διαλέξεων και μαθημάτων τους. Στις 28 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, για τους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ οι διαδικασίες τρέχουν ώστε όλα να είναι έτοιμα για την ομαλή έναρξη των μαθημάτων.
 
Οι εγγραφές συνεχίζονται κανονικά, με τους φοιτητές, νέους και υφιστάμενους, να έχουν λάβει τα προγράμματα των μαθημάτων τους και να ενημερώνονται για τον τρόπο διεξαγωγής των διαλέξεων, σε κάθε μάθημα. Όπως και τα δημόσια πανεπιστήμια, τα τρία μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Λευκωσίας αποφάσισαν να ακολουθήσουν την μέθοδο της υβριδικής/μεικτής διδασκαλίας, δηλαδή κάποια μαθήματα θα γίνονται μέσω διαδικτύου και κάποια διά ζώσης.
 
Οι πρυτάνεις των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων Frederick, Λευκωσίας και Ευρωπαϊκού, μίλησαν στον REPORTER και εξήγησαν το πλάνο δράσης τους για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
 
Επιστρατεύουν την τεχνολογία στο Frederick
Αξιολόγησαν τα δεδομένα και τις οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας και είναι έτοιμοι για το χειμερινό εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Frederick, ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ έγινε ειδικός σχεδιασμός, τόσο σε θέματα τεχνολογικής αναβάθμισης, όσο και σε θέματα εσωτερικής οργάνωσης.
  
Για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και για όλα τα θεωρητικά μαθήματα, ένας σημαντικός αριθμός διαλέξεων θα γίνεται διαδικτυακά, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που εφαρμόστηκε το προηγούμενο εξάμηνο, εν μέσω της πανδημίας.
 
«Η πολιτική αυτή θα μειώσει την πυκνότητα των φοιτητών στους χώρους του Πανεπιστημίου. ∆εν υιοθετούμε, όμως, πλήρως και για το σύνολο των ωρών διδασκαλίας τη διαδικτυακή εκπαιδευτική διαδικασία. Το ποσοστό των διαλέξεων που θα γίνει διαδικτυακά εξαρτάται από τη φύση του κάθε μαθήματος, επομένως όλα τα θεωρητικά μαθήματα θα έχουν και ένα αριθμό ωρών διδασκαλίας που θα γίνεται διά ζώσης. Ως γενική αρχή, τα θεωρητικά μαθήματα θα διδάσκονται κυρίως διαδικτυακά ενώ η δια ζώσης διδασκαλία που απαιτεί τη φυσική παρουσία διδάσκοντα και φοιτητών, θα περιοριστεί σε ένα αριθμό διαλέξεων, στα εργαστηριακά μαθήματα, στα φροντιστηριακής και σεμιναριακής φύσεως μαθήματα ή/και ενότητες μαθημάτων καθώς και στην εκτέλεση πρακτικής άσκησης, όπου αυτή προβλέπεται», τόνισε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Γιώργος Δημοσθένους. 
 
Το Πανεπιστήμιο έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, όσον αφορά στην ασφάλεια και υγεία, με τον πρύτανη να τονίζει πως λαμβάνεται πρόνοια για τις αποστάσεις μεταξύ των φοιτητών καθώς και για τον μέγιστο αριθμό φοιτητών σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας με βάση το εμβαδόν της, οδηγίες για την είσοδο και την έξοδο από τις αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία, και τους άλλους χώρους του πανεπιστημίου κ.ά.
 
Στις περιπτώσεις που εξυπηρετούνται τα μαθησιακά αποτελέσματα, η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία θα συνοδεύεται με υβριδική/μεικτή διδασκαλία, μετά και την αναβάθμιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιθουσών διδασκαλίας και στους δύο πανεπιστημιακούς χώρους, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, με υπερσύγχρονο και τεχνολογικά πρωτοποριακό εξοπλισμό που θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα τη διά ζώσης και τη διαδικτυακή εκπαίδευση, ενώ έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες. 
 
«Σε ό,τι αφορά δε στους φοιτητές από το εξωτερικό, τους καλούμε να προσέλθουν στο Πανεπιστήμιο ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, εφόσον ένας αριθμός διαλέξεων θα γίνουν με φυσική παρουσία. Σε περιπτώσεις όμως που αυτό δεν καθίσταται δυνατό λόγω περιοριστικών μέτρων ή άλλων δεδομένων που αφορούν προσωπικά τους φοιτητές μας, θα υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης ακόμα και των διά ζώσης διαλέξεων».
 
Όσον αφορά στα εργαστηριακά μαθήματα, τουλάχιστον το 75% των ωρών διδασκαλίας και άσκησης θα πραγματοποιηθούν με τη φυσική παρουσία των φοιτητών, σε μικρές ομάδες και τηρώντας πολύ αυστηρά τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας. Το υπόλοιπο ποσοστό των μαθημάτων αυτών θα μπορεί να προσφερθεί, αν αυτό είναι εφικτό, μέσω άλλων σύγχρονων μέσων, όπως προσομοιώσεων ή διαδικτυακής παρουσίασης των εργαστηριακών ασκήσεων και παρακολούθησης από τους φοιτητές. Για τους φοιτητές που θα βρίσκονται στο εξωτερικό ή ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα εργαστηριακά μαθήματα που θα γίνονται διά ζώσης, θα ληφθεί πρόνοια ούτως ώστε, όταν και όποτε επιστρέψουν στην Κύπρο.
 
Μέχρι τις πρώτες μέρες Οκτωβρίου οι εγγραφές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο
Έτοιμο για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά δηλώνει και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τον πρύτανή του, Κώστα Γουλιάμο να τονίζει πως οι φοιτητές έχουν ήδη ενημερωθεί πως θα προσφερθούν τόσο τα συμβατικά μαθήματα, για το φθινοπωρινό εξάμηνο.
 
«Ορισμένα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, κάποια άλλα, κυρίως εργαστηριακά, καλλιτεχνικά και πρακτικά, θα προσφέρονται με μεικτή μεθοδολογία, η οποία περιλαμβάνει τόσο διαδικτυακή, όσο και διά ζώσης διδασκαλία, με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση των μαθημάτων από την πανεπιστημιούπολη, σε όσους δεν θα δύναται να βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας. Οι διά ζώσης συναντήσεις θα ποικίλουν σε αριθμό και συχνότητα, ανάλογα με το αντικείμενο».
 
Ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου σημείωσε πως τα εργαστήρια, τα στούντιο και οι κλινικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί, ωστόσο θα τηρούνται αυστηρά τα μέτρα ασφάλειας και υγείας. Παράλληλα, υπέδειξε πως ορισμένα μαθήματα θα προσφέρονται εξ ολοκλήρου με φυσική παρουσία, με σύγχρονη ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στους φοιτητές οδηγίες για το πρόγραμμα μαθημάτων και πληροφορίες, για το πως θα προφέρονται τα μαθήματα. Ο πρύτανης σημείωσε πως οι εξετάσεις για το χειμερινό εξάμηνο θα διεξαχθούν διαδικτυακά.
 
Κληθείς να σχολιάσει πότε θα ολοκληρωθούν οι εγγραφές για τους νέους φοιτητές, ο κ. Γουλιάμος τόνισε πως η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά, μέχρι και δύο εβδομάδες μέσα στον Οκτώβριο.
 
«Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κάθε σχολή έχει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και διαφορετικά κριτήρια εισαγωγής και διαφορετικό αριθμό. Αν έχουν κλείσει οι θέσεις δεν θα μπορεί ο φοιτητής να την επιλέξει».
 
Συνδυασμός Διαδικτυακής και Δια Ζώσης Φοίτησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Στις τελικές του αποφάσεις κλείδωσε και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με τον πρύτανη, Φίλιππο Πουγιούτα να τονίζει πως θα εφαρμοστούν διάφορες μέθοδοι για τη διεξαγωγή των μαθημάτων.
 
Όπως δήλωσε ο Πρύτανης «οι αποφάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας βασίστηκαν τόσο στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες ξεκάθαρα ορίζουν ότι όπου υπάρχει δυνατότητα εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι διδασκαλίας χωρίς φυσική παρουσία, όσον και στο πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης κατά το χειμερινό εξάμηνο 2020-21, που καθόρισε το Συμβούλιο του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητάς της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Προτεραιότητά μας είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην πανεπιστημιούπολη διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια και υγεία της πανεπιστημιακής κοινότητάς αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. 
 
Σε γενικές γραμμές, τα θεωρητικά μαθήματα θα διεξαχθούν διαδικτυακά, τα μαθήματα εργαστηριακής φύσης θα προσφερθούν με φυσική παρουσία, και κάποια άλλα μαθήματα υβριδικά, δηλαδή με ένα συνδυασμό διαδικτυακής και με φυσική παρουσία διδασκαλίας. Με τον τρόπο αυτό, ακολουθούνται πιστά όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγείας των αρμόδιων φορέων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».
 
Με αυτά τα δεδομένα, αναφέρει ο κ. Πουγιούτας, κάποια προγράμματα σπουδών θα προσφερθούν πλήρως διαδικτυακά χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία. Σε κάποια άλλα προγράμματα που περιλαμβάνουν εργαστηριακά μαθήματα ή άλλα μαθήματα που απαιτούν φυσική παρουσία, οι φοιτητές και φοιτήτριες θα παρακολουθούν κάποια μαθήματά διαδικτυακά, κάποια με φυσική παρουσία και κάποια υβριδικά.
 
Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που βρίσκονται στο εξωτερικό και αδυνατούν να επιστρέψουν ή που για διάφορους σοβαρούς λόγους αδυνατούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, μέσω ζωντανής σύνδεσης (livestreaming) ή με άλλους τρόπους διαδικτυακής υποστήριξης.
 
Ο κ. Πουγιούτας υπέδειξε πως, όσον αφορά ειδικά στους νέους και νέες φοιτητές και φοιτήτριες, θα προσφερθεί σειρά σεμιναρίων με φυσική παρουσία, ώστε να εκπαιδευτούν στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο πανεπιστήμιο για τη διαδικτυακή μάθηση αλλά και για να αποκτήσουν τις απαραίτητες, ήπιες, ψηφιακές και άλλες δεξιότητες για να επιτύχουν στις σπουδές τους. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα προσφερθούν και διαδικτυακά για όσους δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν διά ζώσης.
 
Και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συνεχίζονται οι εγγραφές, μέχρι και τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό