Τι κι αν μειώθηκε η ζήτηση... Στα ύψη οι τιμές των φοιτητικών σπιτιών (Πίνακες)

Αρχές Σεπτεμβρίου και οι φοιτητές βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να τακτοποιήσουν όλες τις εκκρεμότητές τους, πριν ξεκινήσουν τα μαθήματά τους. Την ίδια ώρα, οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειες, ώστε να ολοκληρώσουν όλα όσα πρέπει, πριν την έναρξη των μαθημάτων, στα τέλη Σεπτεμβρίου.
 
Μία περίοδος γεμάτη άγχος, αφού μετά τα διαδικαστικά με το πανεπιστήμιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι φοιτητές, ειδικά αυτοί που θα φοιτήσουν σε άλλες πόλεις, είναι να βρουν το κατάλληλο διαμέρισμα. Παρά την πανδημία, αρκετοί καλούνται να βγουν στους δρόμους και να ξεκινήσουν το λεγόμενο «house haunting». Οι επιλογές πολλές, ωστόσο οι τιμές παραμένουν οι ίδιες με άλλες χρονιές, με τα ακίνητα που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια, να είναι πιο ακριβά.
 
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, μιλώντας στον REPORTER τόνισε πως αυτή η χρονιά είναι διαφορετική από την περσινή, καθώς τώρα υπάρχει αρκετή προσφορά και μειωμένη ζήτηση. Αυτό συμβαίνει, αφού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η άφιξη των τουριστών είναι μειωμένη κι έτσι δεν έχουν ενοικιαστεί πολλά ακίνητα.
 
«Λόγω του ότι υπάρχει αρκετή προσφορά, οι τιμές σε αρκετές περιπτώσεις, πολύ πιο κάτω ή είναι στα ίδια επίπεδα. Με αρκετό ψάξιμο και καλή έρευνα της αγοράς, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει καλές περιπτώσεις, ειδικά όταν δεν ψάχνει για σπίτι κοντά στο πανεπιστήμιο. Αν θέλει το Πανεπιστήμιο να είναι κοντά στην πόρτα του, τότε οι τιμές θα είναι αυξημένες».
 
Οι τιμές για τα φοιτητικά διαμερίσματα ανά περιοχή:
Λεμεσός: Για ένα δυάρι διαμέρισμα οι τιμές κυμαίνονται από 600-800 ευρώ, για ένα μονάρι από 480-550 ευρώ και για ένα στούντιο από 350-550 ευρώ.

Στη Λευκωσία ποικίλουν οι τιμές ανάλογα με την περιοχή. 

Αγλαντζιά: Για ένα δυάρι διαμέρισμα οι τιμές κυμαίνονται από 600-630 ευρώ, για ένα μονάρι από 400-550 ευρώ και για ένα στούντιο από 350-400 ευρώ.
 
Έγκωμη: Για ένα δυάρι διαμέρισμα οι τιμές κυμαίνονται από 630-700 ευρώ, για ένα μονάρι από 480-550 ευρώ και για ένα στούντιο από 350-500 ευρώ.
 
Η βοήθεια των κτηματομεσιτικών γραφείων
Το «λάθος» που κάνουν οι πλείστοι είναι ότι ψάχνουν σπίτι, το οποίο θα βρίσκεται δίπλα από το πανεπιστήμιο, ή τουλάχιστον σε κοντινή απόσταση. Ωστόσο, αν κάνουν καλή έρευνα αγοράς, θα διαπιστώσουν ότι έχουν πολύ περισσότερες επιλογές και σε καλύτερες τιμές. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν τα κτηματομεσιτικά γραφεία.
 
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως αν ψάξουν ακίνητα που είναι δέκα ή είκοσι λεπτά μακριά από το πανεπιστήμιο, θα βρουν. Υπάρχουν αρκετές επιλογές και είναι καλά να αποταθούν σε κτηματομεσιτικά γραφεία, ώστε να δουν αν έχουν επιλογές. Ένα γραφείο θα τους δώσει επιλογές, για να επιλέξουν».
 
Ο πρόεδρος του ΣΕΚ, δίνοντας κάποιες συμβουλές στους ενδιαφερόμενους για ενοικίαση διαμερισμάτων, επανέλαβε την αναγκαιότητα για καλή έρευνα, προτού υπογράψουν κάποιο συμβόλαιο.
 
«Οι φοιτητές σήμερα έχουν επιλογή, για να επιλέξουν διαμερίσματα πιο μακριά από το πανεπιστήμιο και όχι έξω από την πόρτα του, που παλαιότερα δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Οι τιμές είναι πιο χαμηλές, σε σχέση αυτές των διαμερισμάτων που είναι κοντά στο πανεπιστήμιο. Το έξω από την πόρτα το πληρώνεις. Πρέπει να μάθουμε στην Κύπρο, ότι στο εξωτερικό μπορεί ο φοιτητής να θέλει μία ώρα να πάει στο Πανεπιστήμιο του με το λεωφορείο. Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, για να μην πληρώνουμε τις συνήθειες μας».
 
Ελαφρώς αυξημένες οι τιμές στην Ελλάδα
Εξάλλου, στην Ελλάδα οι τιμές των διαμερισμάτων παρουσιάζουν μικρή αυξητική τάση, σε αρκετές περιοχές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζουν αύξηση του ύψους των πενήντα με εκατό ευρώ, ενώ στα προάστια, η διαφορά στις τιμές σε σχέση με την περσινή περίοδο, κυμαίνονται στα εκατό ευρώ.
 
Στη λίστα με τις περιοχές, οι κτηματομεσίτες της Ελλάδας, αναγράφονται οι περιοχές και οι τιμές ενοικίων των διαμερισμάτων από 30-40 τ.μ., καθώς επίσης και οι τιμές των ενοικίων των διαμερισμάτων από 60 τ.μ. μέχρι 2 υπνοδωματίων.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στους Αμπελόκηπους, οι τιμές των ενοικίων για διαμερίσματα 30-40 τ.μ. κυμαίνονται από 250-300 ευρώ, στην Κυψέλη, οι τιμές κυμαίνονται από 270-300 ευρώ, στα Πατήσια οι τιμές κυμαίνονται από 250-300 ευρώ και στο Γκύζη οι τιμές κυμαίνονται από 250-300. Στην περιοχή του κέντρου της πόλης, οι τιμές για φοιτητικά διαμερίσματα αυτού του εμβαδού κυμαίνονται από 350-460 ευρώ, στο Παγκράτι οι τιμές κυμαίνονται από 300-470 ευρώ και στη Ζωγράφου από 280-400 ευρώ. Όσον αφορά στην συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, οι τιμές κυμαίνονται από 260-450 ευρώ. 

 
*Με πληροφορίες από το Έθνος 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ