Μία καρέκλα, τρεις υπουργοί… Οι απεργίες, η γκάφα ολκής και το παζλ των θρανίων

«Καζάνι που βράζει η παιδεία…», «Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η παιδεία…», «Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί…», «Απεργούν οι εκπαιδευτικοί…», «Έξω από τις τάξεις οι μαθητές…», «Γκάφα ολκής του Υπουργείου Παιδείας…», «Πάρτε τις πίσω, υπουργέ…». Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους των πρωτοσέλιδων και των πρώτων θεμάτων σε δελτία ειδήσεων και ιστοσελίδες, τα τελευταία τρία χρόνια…
 
Το Υπουργείο  Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αποτελεί μια από τις πιο καυτές κυβερνητικές καρέκλες, αφού κατά διαστήματα υπάρχουν κρίσεις, που φτάνουν σε ακραία σημεία με τις διαφορές να παραμένουν αγεφύρωτες. Η αναβολή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και το γεγονός ότι οι αρμόδιοι τρέχουν να συναρμολογήσουν θρανία, ώστε να μπορούν οι σχολικές αίθουσες να υποδεχτούν τους μαθητές, έθεσε το Υπουργείο Παιδείας και πάλι στο μάτι του κυκλώνα. 
 
Από το 2017 μέχρι και σήμερα, τα ηνία του Υπουργείου πέρασαν από τρεις υπουργούς. Τα πρόσωπα άλλαξαν, ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν και κορυφώνονται. Από την απεργία των εκπαιδευτικών, για το νέο σύστημα διορισμών και τον Κώστα Καδή, τη μεγάλη κρίση του 2018 και τον Κώστα Χαμπιαούρη μέχρι τις κινητοποιήσεις των μαθητών για τις εξετάσεις τετραμήνων και τον Πρόδρομο Προδρόμου. 

Με πανό, έξω από το Κοινοβούλιο οι μαθητές
Τον Ιανουάριο του 2017, είχαν προωθηθεί στην Βουλή, οι κανονισμοί του Υπουργείου Παιδείας, για αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών. Έτσι γίνεται η πρώτη εισαγωγή του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων. Ένας θεσμός, που μπήκε με το αριστερό, αφού από την αρχή έφερε εντάσεις στην εκπαίδευση, κυρίως από τους μαθητές.
 
Στις 20 Ιανουαρίου, με πανό ανά χείρας, μαζεύτηκαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου και διαμαρτυρήθηκαν για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στο νέο σύστημα αξιολόγησης, καθώς και για την πρόθεση επαναφοράς της στολής. Στο σημείο υπήρχε παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
 
Από την εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν έλειψαν οι εντάσεις, αφού οι μαθητές έριξαν προς το μέρος της Αστυνομίας, αλλά και των λειτουργών των μέσων ενημέρωσης πέτρες, πορτοκάλια και φωτοβολίδες. Την αντίδραση των μαθητών φαίνεται να προκάλεσε απρεπής κίνηση μέλους της αστυνομικής δύναμης.


Έξω από το Υπουργείο Παιδείας οι δάσκαλοι
Το καλοκαίρι του 2017, λίγες ημέρες πριν να κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι δάσκαλοι αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν έξω από το Υπουργείο Παιδείας, για το νέο σύστημα διορισμού που είχε ψηφίσει η Βουλή.
 
Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔ ανέφερε πως η οργάνωση προέβαινε σε διαμαρτυρία, για την πολιτική που η Κυβέρνηση εφάρμοζε στην Εκπαίδευση, σε σχέση με το Νέο Σύστημα Διορισμού Εκπαιδευτικών, με συνέπεια μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, που για σειρά χρόνων (μέχρι και δέκα), υπηρετούσαν ως Συμβασιούχοι και Αντικαταστάτες, να κινδυνεύουν να απολέσουν την εργασία τους.

Η γκάφα ολκής με τα θέματα για τις εξετάσεις
Λίγους μήνες μετά, άρχισαν να μαζεύονται και πάλι μαύρα σύννεφα πάνω από την παιδεία, μετά από γκάφα ολκής του Υπουργείου Παιδείας.
 
Συγκεκριμένα, στις 6 Νοεμβρίου 2017, το Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε τα θέματα των δοκιμίων σε Θρησκευτικά, Φυσική και Πληροφορική, λίγες ώρες... πριν πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις. Αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθούν για τα συγκεκριμένα μαθήματα.
 
Διατάσσοντας έρευνα ο τότε υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής είχε αναφέρει πως  λειτουργός, μπέρδεψε την ώρα των εξετάσεων και ανέβασε τα δοκίμια των γραπτών στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, πριν από τις εξετάσεις.
 
Η πρώτη ψυχρολουσία Χαμπιαούρη
Δεν πρόλαβε να καθίσει στην καρέκλα του Υπουργού Παιδείας και άρχισαν οι εντάσεις για τον Κώστα Χαμπιαούρη. Η πρώτη κρίση, τον περίμενε δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Απρίλιο του 2018. Η συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να κατέλθουν σε στάση εργασίας.
 
Τα δύο ζητήματα που απασχολούσαν τους εκπαιδευτικούς ήταν το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, με το οποίο εργοδοτούνταν και η μοριοδότηση της υπηρεσίας τους για πρόσληψη στη δημόσια εκπαίδευση. Στο πλευρό τους είχαν και την ΟΕΛΜΕΚ.
 
Το καυτό καλοκαίρι του 2018
Η μεγαλύτερη κρίση στον τομέα της παιδείας, τα τελευταία χρόνια, έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2018. Μια περίοδος, που θα μείνει γραμμένη στην ιστορία της εκπαίδευσης στην Κύπρο, ως το «καυτό καλοκαίρι του 2018».

Όλα άρχισαν στις 11 Ιουνίου, όταν ο Γενικός Ελεγκτής είχε στείλει επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας και το παρουσίαζε ως σπάταλο, συστήνοντας όπως προχωρήσει σε εξορθολογισμό των δαπανών.
 
Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, στις 2 Ιουλίου, να εισακούσει τις συστάσεις και τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή είχε ως αποτέλεσμα την οργίλη αντίδραση των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων. Δύο μέρες αργότερα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τον εξορθολογισμό. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η κατάργηση στη μείωση διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, μείωση του χρόνου των υπεύθυνων τμημάτων στη μία ώρα και τέλος στην παραχώρηση συνδικαλιστικού χρόνου, στέλνοντας πίσω στην έδρα όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς… Και από εκείνη την ημέρα, μέχρι τα μέσα της σχολικής χρονιάς, είχε ξεκινήσει μία κρίση άνευ προηγουμένου.
 
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. «Κάτω τα χέρια από την Παιδεία», ήταν το κύριο σύνθημα της διαμαρτυρίας.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε νέος διάλογος, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Κρίθηκε, μάλιστα, αναγκαία η Προεδρική παρέμβαση, με το Νίκο Αναστασιάδη να συγκαλεί Υπουργό Παιδείας, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ στο Προεδρικό Μέγαρο. Από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε ακόμη πιο εντατικός διάλογος, ενώ επιστρατεύτηκε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Ωστόσο,δεν βγήκε και πάλι, άσπρος καπνός.
 
Στις 28 Αυγούστου οι εκπαιδευτικοί βγήκαν εκ νέου στους δρόμους πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες των τελευταίων χρόνων. 10,000 άτομα πλημμύρισαν τη Λευκωσία και έφτασαν μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο.

Το πρώτο κουδούνι κτύπησε και το κλίμα δεν είχε αλλάξει. Οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία για δύο ημέρες.
 
Τελικά, Κυβέρνηση και οργανώσεις βρήκαν τη χρυσή τομή και κατέληξαν σε συμφωνία, με τους εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη νίκη, στον τομέα της παιδείας.

Με κακούς οιωνούς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά
Σεπτέμβριος 2019. Όλα δείχνουν πως η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα είναι ομαλή. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για προβλήματα εντός των σχολικών μονάδων, που έπρεπε να λυθούν πριν την επιστροφή τους, οι μαθητές στέκονται στο πλευρό τους, αλλά έχουν και τη δική τους ατζέντα.
 
Το χορό των απεργιακών μέτρων άνοιξε η ΠΟΕΔ, όταν εξήγγειλε μονόωρη αποχή, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων. Αφορμή οι παρεμβάσεις των οργανωμένων γονέων, με καταγγελίες σε βάρος δασκάλων, αλλά και ο τρόπος χειρισμού αυτών των καταγγελιών από το Υπουργείο Παιδείας. Τη σκυτάλη πήρε η ΟΕΛΜΕΚ, με επίσης μονόωρη στάση εργασίας, καθώς και η ΟΛΤΕΚ.
 
Ωστόσο, αυτή τη φορά φωτιά στην παιδεία, για την Μέση Εκπαίδευση, έβαλαν οι εξετάσεις τετραμήνων, που θα εφαρμόζονταν πρώτη φορά, εκείνη τη σχολική χρονιά. Στο πλευρό των καθηγητών και οι μαθητές, που επίσης εξήγγειλαν δύωρη αποχή από τα μαθήματα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή. Οι εξετάσεις τετραμήνων θρυμμάτισαν το ήδη ραγισμένο γυαλί, στις σχέσεις Χαμπιαούρη-μαθητών.
 
Το κύκνειο άσμα Χαμπιαούρη
Οι εξετάσεις τετραμήνων, ήταν  η τελευταία κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, από την καρέκλα του υπουργού Παιδείας, ο Κώστας Χαμπιαούρης και η πρώτη για τον Πρόδρομο Προδρόμου. Μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, να ψηφίσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, με τις τροποποιήσεις του Πανίκου Λεωνίδου, ξεκίνησε ακόμη ένας μεγάλος κύκλος εντάσεων.
Αρχικά, οι καθηγητές είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους με το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, ωστόσο στη συνέχεια αποφάσισαν να τοποθετηθούν, όταν θα είχαν ξεκάθαρη εικόνα, κάνοντας ένα βήμα πίσω. Αυτή τη φορά, όμως δεν τους ακολούθησαν οι μαθητές.
 
Οι κινητοποιήσεις των μαθητών ξεκίνησαν με αποχή από τα μαθήματα, αρχικά δίωρη και στη συνέχεια τετράωρη. Κλιμακώθηκαν με την εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. «Πάρτε τις πίσω υπουργέ», «δεν θα περάσουν υπουργέ» φώναζαν οι μαθητές, ενώ παρέδωσαν υπόμνημα στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, με τις θέσεις τους.
 
Οι μαθητές τράβηξαν περισσότερο το σχοινί και εξήγγειλαν ολοήμερη αποχή, μετά την εφαρμογή των εξετάσεων. Ο κορωνοϊός, ωστόσο, έβαλε μία άνω τελεία στο θέμα.
Στην εποχή του κορωνοϊού φωτιά βάζουν τα...θρανία
Σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση βρέθηκε όλη η Κύπρος, την άνοιξη του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Τα σχολεία έκλεισαν, ωστόσο τα μαθήματα συνέχισαν, με την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Το Υπουργείο Παιδείας στράφηκε στην τεχνολογία κι έτσι εισήχθη η τηλεκπαίδευση. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για παιδιά που δεν είχαν παραλάβει tablets, ώστε να συμμετέχουν στα μαθήματα, τον Μάιο, λίγες μέρες πριν να κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές, μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στις αίθουσες, με υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ωστόσο, δεν ήταν όλα ομαλά, αφού οι γονείς των παιδιών της ειδικής εκπαίδευσης, βρέθηκαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας, όχι μία αλλά δύο φορές, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και την απόφαση σύστασης ειδικής επιτροπής, η οποία θα αποφάσιζε ποια παιδιά με αναπηρία θα επέστρεφαν στα σχολεία.
 
«Δεν θα γίνουν θύμα της σκοπιμότητας και του ρατσισμού σας τα παιδιά μας. Καταγγελία στην Ε.Ε. και ΟΗΕ», ήταν ένα από τα πανό που ανήρτησαν. Τελικά, επέστρεψαν κανονικά στα θρανία τα παιδιά.

Όλο το καλοκαίρι, το Υπουργείο Παιδείας αξιολογώντας τα δεδομένα, έλαβε αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Επικαιροποιήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για την ασφάλεια όλων στις σχολικές μονάδες, ενώ συνεχίζεται και η τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων, σε περίπτωση που κληθούν να λάβουν δραστικά μέτρα.
 
Αυτό, όμως, που έχει πυροδοτήσει το κλίμα είναι το θέμα των θρανίων. Το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην συναρμολόγηση τους, προσθέτοντας ένα κομμάτι ξύλο ανάμεσα στα θρανία, για να δημιουργηθεί μία επιπρόσθετη θέση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πώς θα γίνεται η χρήση τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα, όσον αφορά στην τήρηση του απαιτούμενου ενός μέτρου απόστασης, ανάμεσα στους μαθητές.
Συνεχίζονται οι προκλήσεις
Συνεχίζονται οι προκλήσεις για τον Πρόδρομο Προδρόμου, αφού μετά το θέμα που έγινε με τα θρανία, ήρθε η αναβολή της νέας σχολικής χρονιάς. Ο υπουργός Παιδείας, μετά από συσκέψεις που είχε με όλους τους αρμόδιους, έλαβε την απόφαση ότι η νέα σχολική χρονιά δεν θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά στις 14 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενος τον καύσωνα.
 
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν έκρυψαν την αντίθεση για τους λόγους που καθυστέρησε η έναρξη της σχολικής χρονιάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν έπρεπε να γίνονται δηλώσεις, αφού το αίτημα για την αναβολή ήταν και δικό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα