Ο μήνας που σταθεροποίησε την πανδημία, η εστία ανησυχίας και η μεγάλη πρόκληση

Με καλούς οιωνούς σ’ ότι αφορά στη μάχη με την πανδημία, μπήκε ο Σεπτέμβριος. Η χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες που βιώνουν ένα βίαιο δεύτερο κύμα πανδημίας και παρουσιάζουν έκρηξη κρουσμάτων, κατάφερε χάρη στα μέτρα που λήφθηκαν και την τήρησή τους από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, να σταθεροποιήσει την έξαρση που παρατηρείται από τα μέσα Ιουλίου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Κύπρος, φιγουράρει πλέον ως ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς στην Ευρώπη. Μάλιστα, την Παρασκευή ο τουριστικός κολοσσός ΤUI ανακοίνωσε πως προτείνει την Κύπρο, λόγω των χαμηλών κρουσμάτων, ως προορισμό για τους Βρετανούς πολίτες, επιδοτώντας μέρος του πακέτου τους, που ισοδυναμεί με την αξία του τεστ κορωνοϊού.

Τις πρώτες έξι ημέρες αυτού του μήνα, καταγράφηκε μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων ημερησίως. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας 21 κρούσματα, τα μισά εκ των οποίων είναι εισαγόμενα. Αυτό καταδεικνύει πως, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, είναι ελεγχόμενο το μέγεθος της διασποράς στην κοινότητα και πως δούλεψαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Αυτό που προκάλεσε ανακούφιση δε, είναι το γεγονός πως δεν υπήρξε αύξηση περιστατικών λόγω της μετακίνησης που έγινε από πόλη σε πόλη την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. 

Ωστόσο, οι αρμόδιες Υπηρεσίες και κυρίως η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, συνεχίζουν να βρίσκονται σε εγρήγορση, με σκοπό να μην επέλθει εφησυχασμός, αφού κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τους ιδανικούς, πλέον, επιδημιολογικούς δείκτες της Κύπρου.
 
Αυτό που προκαλεί πονοκέφαλο και εκεί εστιάζονται οι αρμόδιοι, είναι ο επερχόμενος χειμώνας και η πτώση της θερμοκρασίας, που θα αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας. Ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, θα λαμβάνονται και οι ανάλογες αποφάσεις

Η μεγάλη εστία ανησυχίας
Η πιο μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι, πάντως οι ολοένα αυξανόμενες ροές μεταναστών, κυρίως από την Τουρκία, η οποία έχει θολώσει να νερά ως προς την εικόνα της πανδημίας στη χώρα. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν λαμβάνει μέτρα, αντίστοιχα των Ευρωπαϊκών χωρών. Παρόμοια, προβληματική εικόνα παρουσιάζουν και τα κατεχόμενα, που αποτελούν την πιο συνήθη δίοδο των μεταναστών προς τις ελεύθερες περιοχές. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στο ψευδοκράτος τόσο εισαγόμενων, όσο και εγχώριων. 
 
Το τελευταίο τριήμερο εντοπίστηκαν στις ελεύθερες περιοχές δύο κρούσματα κορωνοϊού σε μετανάστες που έφτασαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ δεκάδες είναι αυτοί που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά.
 
Αν και τα μέτρα προστασίας που λήφθηκαν είναι πολλά, αφού όλοι ανεξαιρέτως οι πρόσφυγες υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού και μπαίνουν σε καραντίνα, μεγάλη μερίδα από αυτούς προλαβαίνουν να έρθουν σε επαφή με συγγενείς τους στην Κύπρο, οι οποίοι τους βοηθούν να περάσουν από παράνομες διόδους, στις ελεύθερες περιοχές. Αυτά τα άτομα, προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη, εξαφανίζονται στη συνέχεια και εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν.

Στη ήδη μεγάλη ανησυχία, ήρθε να προσθέσει και η αύξηση πλοιαρίων με μετανάστες που φτάνουν κατευθείαν στις ελεύθερες περιοχές είτε από τη Συρία, μέσω Τουρκίας, είτε απευθείας από το Λίβανο. Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνο για τις ροές και τις δομές μεταναστών, αξιολογούν τα μέτρα που λήφθηκαν κι εάν χρειαστεί θα λάβουν επιπρόσθετα.

Η πιο μεγάλη πρόκληση
Την πιο μεγάλη πρόκληση για την πανδημία, αποτελεί ωστόσο η επιστροφή δεκάδων χιλιάδων μαθητών στα θρανία. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι η πορεία της πανδημίας, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στα σχολεία, που λόγω του συγχρωτισμού μπορούν να αποτελέσουν εστίες διασποράς του κορωνοϊού.

Μία εβδομάδα πριν την επιστροφή των μαθητών, οι διεργασίες είναι πυρετώδεις κυρίως στην επιδημιολογική ομάδα, που έθεσε ξανά στο μικροσκόπιό της το υγειονομικό πρωτόκολλο, προκειμένου να βρει την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να διευκολυνθεί η παράδοση μαθημάτων, αλλά και να τηρούνται παράλληλα τα μέτρα αποστασιοποίησης και υγιεινής εντός των αιθουσών διδασκαλίας. Εγχείρημα διόλου απλό, αφού λόγω των κατευθυντήριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι παρεκκλίσεις που μπορούν να γίνουν είναι μικρές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας